Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Repšys: „Psichiatrinė ligoninė yra kurortas su labai keistais žmonėmis“

Depresija, balsinės haliucinacijos ir visiškas išsekimas – su tokiais bipolinio sutrikimo simptomais susidūrė aktorius Marius Repšys. Socialinė iniciatyva „Skirtingos spalvos“ sausį tiesiogiai transliavo pokalbį, kuriame aktorius atvirai papasakojo apie bandymus nusižudyti, dėl ligos praleistus spektaklius ir patirtį psichiatrinėje ligoninėje.
Marius Repšys (kairėje) ir laidos vedėjas Dalius Stankevičius
Marius Repšys (kairėje) ir laidos vedėjas Dalius Stankevičius / Bernadetos Laurinaitytės nuotr.

Aktyvus ir įvairių hobių turintis aktorius yra sukūręs ne vieną įsimintiną vaidmenį tiek teatro scenoje, tiek kine, tačiau apie aktoriaus diagnozę – bipolinis sutrikimas – visuomenė sužinojo tik prieš kelerius metus.

M.Repšys „Skirtingoms spalvoms“ plačiau papasakojo apie savo gyvenimą su bipoliniu sutrikimu. Pokalbis su aktoriumi simboliškai vyko valstybinio Kauno lėlių teatro scenoje.

Pokalbį pamatyti galite čia.

„Skirtingų spalvų“ įkūrėjas Dalius Stankevičius pokalbį pradėjo nuo klausimo, kas per liga yra bipolinis sutrikimas. Anot Mariaus, tai psichinė liga, pasireiškianti dviem kontrastingais epizodais – manijos ir depresijos. Kiekvienas iš epizodų gali trukti metus, mėnesį ar savaitę.

Aktorius teigia, kad buvo itin prisirišęs prie manijos epizodų, nes tuo metu galėdavo ir norėdavo daug visko nuveikti. Deja, po veiklaus ir darbingo laikotarpio netikėtai smogdavo depresija, ir gyvenimas tarsi sustodavo, buvo ir mėginimų nusižudyti:

„Man buvo balsinės haliucinacijos, kurios mane skatino susižaloti, ir aš joms besąlygiškai paklusdavau, nes jos man grasindavo.“

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Laidos svečias pripažino, kad jo profesija bipolinį sutrikimą tik paaštrino: „Scenoje aš išgyvenu emocijas daug tikriau nei gyvenime“, – teigė aktorius. Ilgainiui turima psichinė liga paveikė ir fizinę M.Repšio sveikatą, yra tekę atšaukti ne vieną spektaklį, kai vyras netikėtai atsidūrė reanimacijoje: „Pabudau iš komos ir supratau, kad per mane neįvyko spektaklis, kuriam taip ilgai ruošėmės. Buvo liūdna.“

Paklaustas apie gydymąsi psichiatrinėje ligoninėje, M.Repšys prisipažino, kad prieš ten patekdamas įsivaizdavo, jog psichiatrinė ligoninė yra kaip kalėjimas, tačiau netrukus paaiškėjo, jog yra visai priešingai. „Psichiatrinė ligoninė yra kurortas su labai keistais žmonėmis, – juokavo aktorius: – Nieko ten baisaus nėra, ten paprasti žmonės su tomis pačiomis bėdomis, visi geranoriški.“

Bernadetos Laurinaitytės nuotr./Marius Repšys
Bernadetos Laurinaitytės nuotr./Marius Repšys

Vėliau į sceną buvo pakviesta psichologė Aušra Mockuvienė. Laidos vedėjas D.Stankevičius perskaitė žmogaus atsiųstą laišką, kuriame vyras pasakoja apie savo sunkią psichologinę būseną. A.Mockuvienė patarė, ką daryti, gavus panašaus pobūdžio laišką iš artimo žmogaus, ir papasakojo apie savižudybių prevenciją. Psichologė taip pat patarė, kur reikėtų kreiptis tiems, kurie serga depresija, bet neturi pinigų psichologui.

Pokalbio pabaigoje laidos svečiui buvo įteikti unikalūs rankų darbo marškinėliai, atspindintys jo istoriją. Tokius pačius marškinėlius įsigyti ir taip paremti „Skirtingų spalvų“ iniciatyvą galite ir jūs užsukę į „Facebook“ puslapį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas