Ruošdavosi septynias savaites
Pasak etnologės, XIX a. pab. ir XX a. pr. pasiruošimas Velykoms prasidėdavo kitą dieną po Užgavėnių.
„Pelenų diena – pirmoji su velykiniu ciklu susijusi diena, prasideda Gavėnia – laikas, kai ruošiamės pasitikti Velykas. Per 7 savaites, kiek trunka Gavėnia, žmonės stengdavosi apsivalyti fiziškai ir dvasiškai ir tai darydavo laikydamiesi griežto pasninko. Dabar Gavėnios mes nelabai jaučiame, tačiau iki Pirmojo pasaulinio karo buvo „juodieji“ arba „sausieji“ pasninkai, kai nebuvo galima valgyti ne tik gyvūninės kilmės produktų (mėsos, taukų, kiaušinių ir pan.), bet ir pieno produktų (sūrio, sviesto ir pan.). Maistas būdavo labai prėskas, prastas“, – kalbėjo dr. A.Venskienė.