Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo „Grilio pievos“ iki tvarios aplinkos: iš vienos šeimos kiemo išvežti 4 šaldytuvai ir 3 skalbimo mašinos

Vydmantų kaimas Kretingos rajone atvykstančius pasitinka užrašu „Vydmantai – gerų žmonių namai“. Vydmantiškiai tiki, kad gerumas gali būti užkrečiamas: būdami draugiški vieni kitiems, tampame draugiškesni ir aplinkai. Tai įrodo ir Vydmantų pergalės tvarumo projektuose.
Renginys „Grilio pieva”. Vydmantų bendruomenės nuotr.
Renginys „Grilio pieva”. Vydmantų bendruomenės nuotr.

Vydmantų kaimo bendruomenės centras „Vydmantai“ – viena iš 24 gerumo iniciatyvų, kurias visus ateinančius metus globos portalo 15min projektas „Šiemet buvau geras“. Apie „Vydmantų“ pergales, kurios skinamos kasdien žengiant po mažą žingsnelį, kalbamės su bendruomenės pirmininku Simu Končiumi.

Simas Končius (kairėje) "Grilio pievos" šventėje. Vydmantų bendruomenės nuotr.
Simas Končius (kairėje) "Grilio pievos" šventėje. Vydmantų bendruomenės nuotr.

– Kokia buvo jūsų bendruomenės pradžia?

– Vydmantai įsikūrę strategiškai patrauklioje vietoje netoli pajūrio: 4 kilometrai nuo Palangos, 7 kilometrai nuo Kretingos, 25 – nuo Klaipėdos. Esame „dideli kaimiečiai“, kaip mes mėgstame juokauti. 14-as pagal dydį kaimas Lietuvoje.

Šiuo metu mūsų jau apie 2000, ir vis keliasi naujakuriai, kurie ne visada greitai randa bendrą kalbą su vietiniais. Tokiais atvejais ir praverčia bendruomenės geranoriškas įsitraukimas.

Vydmantų bendruomenė gyvuoja nuo 2003-ųjų, aktyviau pradėjome reikštis prieš kelerius metus, kai įsijungė jaunesnioji vydmantiškių karta.

Vydmantai - gerų žmonių namai. S.Končiaus nuotr.
Vydmantai - gerų žmonių namai. S.Končiaus nuotr.

– Ir taip pradėjote rengti jau visoje šalyje pagarsėjusias „Grilio pievas“?

– Vedini noro visus suburti, 2016 metais pradėjome rengti „Grilio pievą“. Šios idėjos autorius – Palangos miesto pučiamųjų orkestro dirigentas Vygantas Rekašius, gyvenantis Vydmantuose. Susirenkam visi su savo griliais, šašlykinėmis, kepam ir bendraujam didelėje pievoje. Kad diena būtų linksmesnė, bendruomenė organizuoja koncertą, žaidimus, edukacijas vaikams.

Šiemet įvyko jubiliejinė, jau 5-oji „Grilio pieva“. Kiekvienas svečias gali prieiti prie kompanijos, pasivaišinti jų grilio gėrybėmis, už tai paaukodamas bendruomenei. Aukos renkamos tam tikram tikslui. Kas antri metai – statomai Vydmantų bažnyčiai, taip pat bendruomenės reikmėms.

Renginys „Grilio pieva”. Vydmantų bendruomenės nuotr.
Renginys „Grilio pieva”. Vydmantų bendruomenės nuotr.

– Kiek lėšų surenkate?

– Per „Grilio pievą“ 2016, 2018 ir 2020 metais aukojome statomai bažnyčiai – vien šiemet surinkome 5300 eurų, už juos jau supilti bažnyčios pamatai. 2017 metais surinkome vaikų žaidimų aikštelei – ji jau įrengta prie kultūros namų. Pernai rinkome suoliukams gyvenvietėje – už gautus 3200 eurų kaime pastatėme 17 suolelių su šiukšliadėžėmis.

Suoliukai Vydmantuose. Vydmantų bendruomenės nuotr.
Suoliukai Vydmantuose. Vydmantų bendruomenės nuotr.

Per „Grilio pievą“ surenkamos aukos vis didėja, gausėja ir apsilankančių žmonių. Dabar jau renginys žinomas visame Kretingos rajone, sutraukia iki 2000 žmonių. Kviečiame koncertuoti vietinius ir žinomus Lietuvos atlikėjus.

– Vien pramogomis neapsiribojate. Laimėjote pirmą vietą tvarumo projekte.

– Jau kelinti metai renkame elektronikos atliekas iš gyventojų. Tai projektas „Mes rūšiuojam vasarą“, kuriame dalyvauja Vydmantų bendruomenė. Pradžioje raginome žmones tam tikromis dienomis išnešti atliekas ant gatvės, vėliau skambinti tiesiogiai, ir elektronikos atliekas paimdavome iš kiemo. Ilgainiui ši iniciatyva taip išaugo, kad gyventojai ir patys atveža atliekas pas bendruomenės pirmininką Simą Končių.

„Mes rūšiuojam vasarą“. Vydmantų bendruomenės nuotr.
„Mes rūšiuojam vasarą“. Vydmantų bendruomenės nuotr.

O rūšiavimo projekte laimime jau ne pirmą kartą! Pernai Lietuvoje laimėjome 1 vietą tarp bendruomenių, surinkome 5,5 tonos elektronikos atliekų. Šiemet vėl laimėjome 1 vietą – surinkome 8,2 tonos. Už tai bendruomenė gauna taškus (šiais metais, pavyzdžiui, 888 eurų vertės), už kuriuos galima įsigyti prekių. Jas paskirstome Vydmantų lopšeliui – darželiui, gimnazijai, kultūros namams. Įsigijome kamuolių, paspirtukų, smiginio lentų ir kito sporto inventoriaus.

Siekiame kuo galime prisidėti prie rūšiavimo, kai sena elektronikos įranga nukeliauja perdirbėjams, o ne išmetama bet kur. Žmonės išsivalo savo sandėliukus, garažus... Tokia matyt jau lietuvio prigimtis – kaupti. Teko ir iš vieno kiemo išvežti 4 šaldytuvus, 3 skalbimo mašinas, kelias virykles....

Teko ir iš vieno kiemo išvežti 4 šaldytuvus, 3 skalbimo mašinas, kelias virykles....

Šiais metais bendruomenė parašė projektą ir gavo finansavimą iš Žemės ūkio ministerijos maudyklos įrengimui prie Vydmantų tvenkinio. Viso projekto vertė 6500 eurų, gautas finansavimas 4900 eurų, tad skirtumą padengė pati bendruomenė. Įrengėme aikštelę prie tvenkinio, pastatėme suolus, šiukšliadėžes. Kitais metais planuojame išvalyti pakrantę, taip pat įrengti tinklinio aikštelę ir pradėti naudotis paplūdimiu.

Vydmantų maudykla. Vydmantų bendruomenės nuotr.
Vydmantų maudykla. Vydmantų bendruomenės nuotr.

– Kaip palydite pandemijos paženklintus 2020-uosius?

– Šiais metais dėl karantino, deja, negalime rengti eglutės įžiebimo šventės. Dar nuo 2016-ųjų pradėjime puošti eglutę kaime, pagrindinis šventės akcentas – Kalėdų senelio staigmena. Pirmais metais atvyko su dideliu traktoriumi, antrais – su vilkiku, kurio priekaba atsidarė ir senelis grojo su nykštukų orkestru.

O 2018 metais į Vydmantus Kalėdų senelis atvyko tikru sraigtasparniu! Pernai atvyko DFDS keltu, tiesiogiai transliavome vaizdus, kaip atplaukia į Klaipėdos uostą ir atvyksta į Vydmantus.

Vydmantų Kalėdų senelis atkeliauja kubile. Vydmantų bendruomenės nuotr.
Vydmantų Kalėdų senelis atkeliauja kubile. Vydmantų bendruomenės nuotr.

Šiemet raginame gyventojus puošti savo namus, gatves, ir tiems, kurie labiausiai pasistengs, per saugų atstumą atiteks Kalėdų senelio staigmena – gal su trankia muzika, gal su fejerverkais.

Tokie tad mes lengvai kvaištelėję vydmantiškiai, mylintys savo kraštą, žmones. Besistengiantys bent kiek įtraukti visus, raginantys padėti vieni kitiems ir būti bendruomeniškiems.

Vydmantų eglutė. Vydmantų bendruomenės nuotr.
Vydmantų eglutė. Vydmantų bendruomenės nuotr.

– Kas jums, Simai, teikia didžiausią pasitenkinimą bendruomenės veikloje?

– Įgyvendinus kokį projektą ar sumanymą, apima geras jausmas, kad gali skirti laiko ir kitiems, nes gerus darbus daryti lengva.

Bendruomenės narių yra 120, tarybos nariai 9. Truputį gaila, kad ne tiek daug entuziastų yra, kurie pasirengę aukoti savo laiką dėl kitų. Bet tas 5-6 žmonių branduolys puikiai darbuojasi vardan visų gerovės.

Beje, pernai prie įvažiavimo į Vydmantus pastatėme didžiulį stendą, kuriame parašyta: „Vydmantai, gerų žmonių namai“!


Naujienų portalas 15min 2021-aisiais rems ir globos 24 nevyriausybines organizacijas ir gerumo iniciatyvas, kurios kasdieniais darbais prisideda prie taip reikalingų pokyčių mūsų šalyje. Kasdien iki Kalėdų pristatome po vieną „Šiemet buvau geras“ organizaciją. Su jomis susipažinti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas