Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Odontologė Eglė Šimkutė apie savo profesiją ir atsidavimą sportui: būna, kad supainioja su trenere

Odontologė Eglė Šimkutė negali likti nepastebėta – tiek dėl drąsos profesinėje veikloje, tiek dėl to, kad didžiulę jos gyvenimo dalį sudaro aktyvus sportas. Tobulėti nenustojanti moteris dalinasi, kad greitai odontologijoje sulauksime neįtikėtinų pokyčių – čia sužibs dirbtinio intelekto galimybės, taip pat ji pasidalino, kaip siekti savo tikslų tiek profesinėje veikloje, tiek sporte.
Odontologė Eglė Šimkutė
Odontologė Eglė Šimkutė / Asmeninio archyvo nuotr.

Kad taps odontologe Eglė žinojo dar vaikystėje, kaip ji pasakoja, jau trečioje klasėje sau pasakė ir įvardijo svajonę. „Tai buvo mano vaikystės svajonė. Tačiau aš labai bijojau matematikos, maniau, kad jeigu jau įstosiu – tai dėl biologijos ar kokio kito pagrindinio dalyko, bet juokingiausia tai, kad visgi iš matematikos gavau daugiausiai balų“, – dalinasi Eglė, šiandien savo patirtimi besidalinanti ir instagramo paskyroje dr_egle.

Keldavosi 4 ryto, kad galėtų dirbti

Kaip sako Eglė – odontologijos mokslai tikrai buvo nelengvi. Jos nuomone, universitete tu įgyji bazę, o vėliau reikia ir toliau visą gyvenimą mokytis, domėtis naujovėmis ir nesustoti.

„Mus supažindina su bazinėmis žiniomis, tačiau pabaigus universitetą labai daug kas priklauso nuo vidinio noro – ką tu norėsi daryti toliau. Mano vidinis noras buvo sužinoti ir išmokti kuo daugiau. Aš tobulinuosi nuolatos, keliauju į užsienį ir daug investuoju į save, kad žinočiau, kaip dirbti, kokios naujienos pasaulyje, kaip dirba kiti specialistai, kokią gerą patirtį galima perimti. Labai svarbu yra vidinė ugnis ir vidinis noras – jeigu to neturi, kad ir ką beveiktum gyvenime, susidursi su sunkumais ir monotonija. Pas mane gyvenime monotonijos nėra. Kuo daugiau darau, tuo daugiau pavyksta pasiekti“, – sako Eglė.

Ji prideda, kad odontologijoje mato įdomius pokyčius palyginti su tuo, kai dirbti pradėjo pati ir kaip viskas vyksta šiandien. „Tenka susidurti su įvairiais specialistais, juos apmokyti ir pastebiu, kad vis daugiau jų iškart nori rinktis tik labai siaurą kryptį, todėl prasideda pacientų atranka, o juk mes davėme Hipokrato priesaiką ir turėtume padėti visiems. Mano nuomonė tokia – pacientas turi išeiti ne tik gražus, bet ir sveikas bei gerai jaustis. Pavyzdžiui, aš pati pradėjau dirbti po studijų Antakalnio poliklinikoje – tuos metus laiko nuoširdžiai kasdien važinėjau į darbą Vilniuje ir pirmas mano pacientas ateidavo jau 7 val. ryte. Keldavausi 4 ryto ir buvau labai laiminga už suteiktą galimybę tuomečiam poliklinikos direktoriui, kad leido mokytis ir tobulėti. Tai man padėjo ir davė labai daug naudingos patirties, po kurios ramiai gali eiti dirbti į privatų sektorių“, – kalbėjo E.Šimkutė.

Ji prideda, kad tobulinimasis yra pagrindinis veiksnys siekiant tikslų ir kad per penkerius artimiausius metus odontologijoje bus ne vienas stiprus pokytis. „Dirbtinis intelektas yra toks pažengęs, kad greitu metu turėsime labai įdomių naujienų“, – sako odontologė.

Ar nėra taip, kad žmonės taip trokšta idealios šypsenos, kad dėl to net paaukoja savo natūralius dantis, o laminatės ir estetinis plombavimas tampa mada? Pasak Eglės, pirmiausia reikėtų rūpintis, kad dantys būtų sveiki, o sąkandis taisyklingas: „Kažkiek gal yra tos mados, kai visi tobulinasi šypseną, bet visada reikia įvertinti, ar tikrai to reikia. Aš pati, matydama, sveikus ir gražius dantis, tikrai bandau atkalbėti žmones nuo nereikalingų intervencijų ir net išvarau pacientus, ypač, kai nori nerealių dalykų. O iš kitos pusės – balta ir graži šypsena žmogui suteikia pasitikėjimo savimi. Kaip mano profesorius sakydavo – dantų būklė atspindi tavo vidinę kultūrą. Nors darbe būna pačių įvairiausių iššūkių, tačiau labai svarbi ir komanda šalia – šiandien tuo galiu džiaugtis ir didžiuotis“.

Asmeninio archyvo nuotr./Odontologė Eglė Šimkutė
Asmeninio archyvo nuotr./Odontologė Eglė Šimkutė

Sporto klube – nuo 14-ikos

Eglės gyvenime didelę dalį užima ne tik darbas, bet ir sportas – šiandien moteris dalyvauja net ir kultūrizmo varžybose. „Dalinuosi savo gyvenimo akimirkomis instagrame ir matau, kad kai kurie kolegos palaiko mano aistrą sportui, o kiti kaip tik – žiūri kreivai. Kai buvau mažytė mane tėtis auklėjo kaip kareivį – jeigu jau aš gerai mokausi, esu pirmūnė, tai dar ir privalau sportuoti. Aš buvau lengvaatletė, o kai suėjo 14 metų, susižavėjau treniruotais kūnais, tad paprašiau mamos, kad mane nuvestų į sporto klubą. Taip viskas ir prasidėjo“, – sako Eglė.

Ji prideda, kad nuo tada sportas lydėjo ir lydi visą laiką ir niekada neapleido. „Aš net tik dirbu su svoriais, bet ir bėgioju, todėl kai tik turiu laiko, mane visad sutiksit sportuojančią. Odontologo darbas – sėdimas, todėl nieko keisto, kad mes skundžiamės nugaros skausmais. Man norėjosi gerai jaustis, išlikti jaunatviška, todėl judu ir dėl išvaizdos, ir dėl sveikatos, o tai ir motyvuoja labiausiai“, – kalbėjo moteris.

Ar nebūna tokių dienų, kai tingisi ir nieko nesinori daryti? Eglė atvira, kad jai irgi pasitaiko visko, tačiau dar daugiau ji turinti užsispyrimo. „Jeigu aš pradedu daryti, tai pabaigiu iki galo. Net jeigu nenueinu į treniruotę, tai tokiu atveju išeinu bėgioti vakare – ir man nesvarbu, koks oras. Tai tapo mano gyvenimu būdu ir negali be to – lygiai taip pat kaip vaikščioti, gerti ar kvėpuoti. Keliuosi kasryt 5.20 ir tai man yra tobulas laikas – spėju ir pasiruošti maisto, ir pasportuoti“, – dalinasi moteris.

Dalyvavo ir varžybose

Neseniai E.Šimkutė dalyvavo ir kultūrizmo varžybose, kur užėmė prizines vietas. Kaip sako – tai buvusi labai įdomi patirtis, kadangi ne visi žino, kas slypi už kulisų.

„Esu labai dėkinga Dainorai Dvarionaitei, kuri mane pamokė, kaip pozuoti ir savo gyvenimo draugui ir treneriui Dariui Babickui. Galima sakyti, kad mes su vyru esame sportininkų šeimyna (juokiasi). Išties tokiose varžybose yra nelengva, o dažnai dar ir žmonės visaip komentuoja dalyvaujančius. Esmė – parodyti savo kūno formas, proporcijas, kaip atrodo vizualiai, pavyzdžiui, bikinio kategorijoje moteris negali būti pernelyg raumeninga. O kartelė šiose varžybose labai auga! Pirmu smuiku griežia estetika.

Asmeninio archyvo nuotr./Odontologė Eglė Šimkutė
Asmeninio archyvo nuotr./Odontologė Eglė Šimkutė

Tikrai norėčiau dar kartą sudalyvauti, nors tai ir labai sudėtinga. Tuo metu visas gyvenimas sukasi tik tokiu ratu – darbas, sportas, maistas, kineziterapija, masažai ir pan. Prie manęs varžybų metu dirbo 6 žmonės, tačiau juk tai daugeliui net nematoma pusė. O kur dar finansinės išlaidos – dalyvaudamas išleidi tikrai daug – vien kiek kainuoja bikiniai, kurie siuvami individualiai“, – sako Eglė.

Mityba kasdienybėje

Įdomu, o kokiomis mitybos paslaptimis gali pasidalinti? Kaip sako moteris, prieš varžybas ji negali gerti net vandens apie parą, o pačiai mitybai irgi skiria daug dėmesio tiek varžybų metu, tiek ir įprastai sportuodama. „Kasdien aš laikausi protarpinio badavimo, taip pat vienomis dienomis valgau tik baltymus ir daržoves, o kitomis – renkuosi angliavandenius, o savaitgaliais dažniausiai derinu angliavandenius su baltymais. Aš skiriu labai daug dėmesio produktų kokybei, todėl pas mane nerasite nei apdoroto maisto, nei jokių pusfabrikačių, nes manau, kad tai, norint sveikai maitintis, yra svarbiausia. Tiesa, turiu savo rutinoje ir cheat day – kai valgau viską, ko užsigeidžiu, bet ir tada laikausi saiko. Mityba – yra labai rimtas mokslas, todėl manau, kad to turėtų mokyti jau mokyklose. Kai jau pagauni ritmą, tu nebenori sukti į šalį“, – dalinasi moteris.

Ji priduria, kad šiandien skirdama daug dėmesio sportui, sulaukia ir komplimentų, o dažnas dar ir palaiko trenere, o ne odontologe: „Juokiuosi, kad galėsiu ir anūkams parodyti, kaip atrodžiau jaunystėje, o gal ir motyvuoti kitus. Nors sulaukiu visokio požiūrio, man svarbiausia, kad gerai jaučiuosi – iš to susideda gyvenimas ir aš žinau, kad tai padeda išsaugoti gerą savijautą ir neleidžia senti“, – sako Eglė.

O ką patartų kitiems, kurie nori siekti savo tikslo? „Mano patarimas norintiems sportuoti būtų toks – pirmiausia išsirinkite gerą trenerį, kadangi labai svarbu, kad palaikytų visomis prasmėmis, ypač – psichologiškai. Nepasiduokite, jeigu turite tikslą. Aš savęs irgi klausdavau – kam aš tą darau? Juk kultūrizmo varžybose tu pinigų negauni, o tik išleidi. Juk vien bikinis kainuoja nuo 400 iki 800 eurų. Tačiau kai atsiranda palaikančių, belieka nuraminti protą ir eiti toliau – supranti, kad pasiduoti negali. Kalbant apie darbinę veiklą, mane labiausiai motyvuoja laimingi pacientai ir jų padėka – tai man padeda augti ir tobulėti“, – dalinasi Eglė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas