Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Paula atvirai apie tai, ką reiškia gyventi su bipoliniu sutrikimu: priimti save ir padėti kitiems

Neseniai Paula dalijosi, kaip jos gyvenimą pakeitė bipolinis sutrikimas ir su kokiais iššūkiais ji susidūrė ir susiduria kasdienybėje. Tačiau patirti pojūčiai ir emocijos jos gyvenime Paulą nuvedė ir dar vienu svarbiu keliu – noru padėti kitiems ir sukurti startuolį.
Paula pasidalino, ką reiškia gyventi su bipoliniu sutrikimu
Paula pasidalino, ką reiškia gyventi su bipoliniu sutrikimu / Asmeninio archyvo nuotr.

Šiandien Paula dalijasi savo patirtimi ir instagrame, kur pasakoja, ką jai tenka patirti ir kas jai padeda. „Labiausiai tai paskatino daryti stigma, kadangi su tuo susiduriama visur – asmeniniame gyvenime, profesinėje veikloje. Noriu pasakyti visiems, kad bipolinis sutrikimas gali būti puikiai valdomas ir mes esame lygiai tokie patys žmonės kaip ir visi kiti.

Priklausau „Žvelk giliau“ organizacijai, padedančiai kovoti su stigmomis. O dalindamasi tuo, ką patiriu, aš sulaukiu daug padėkų, palaikymo – tai man tikrai padeda visomis prasmėmis, taip pat ir susidraugauti su liga“, – sako Paula.

Primename Paulos istoriją:

„Viskas prasidėjo 2021-ųjų metų spalio mėnesį, kai mane ištiko pirmoji psichozė. Manau, kad ją labiausiai išprovokavo tai, kad vienu metu dariau daug dalykų, mažai miegojau, mažai valgiau, kol pats organizmas pasakė „stop“. Sau įtariau bipolinį sutrikimą jau kurį laiką, tačiau kai išgirdau tikrąją diagnozę Vasaros gatvėje, patyriau šoką, netgi šiek tiek gėdos jausmą, kad turiu kažkokį sutrikimą. Tačiau vėliau supratau, kad turiu priimti save tokią, kokia esu, kad visą gyvenimą esu tokia ir tuo esu unikali“, – sako Paula, jau daugiau kaip pusę metų gyvenanti su nustatyta diagnoze.

Asmeninio archyvo nuotr./Paula pasidalino, ką reiškia gyventi su bipoliniu sutrikimu
Asmeninio archyvo nuotr./Paula pasidalino, ką reiškia gyventi su bipoliniu sutrikimu

Ji prideda, kad ne tik ji pati jautusi, kad kažkas yra ne taip. „Mano elgesys būdavo neadekvatus, pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose publikuodavau tai, kas man tik šaudavo į galvą, visiškai apie tai negalvodavau ir nemąstydavau. Atrodė, kad esu tarsi žaidime, kur turiu įveikti kažką, o pasaulis sukasi tik aplink mane, o aš esu jo balsas“, – prisimena Paula.

Merginos teigimu, šiandien dalindamasi savo mintimis, ji viską labai gerai pasveria, ką skelbti ir ko neskelbti. Daugelis, kurie jau susidūrę su bipoliniu sutrikimu patys ar turi aplinkoje žmogų, kuriam jis diagnozuotas žino, kad būna gerosios ir blogosios dienos. Pastarosiomis dienomis Paula stengiasi daugiau dėmesio skirti sau, tiesiog gulėti lovoje, žiūrėti serialus ir ilsėtis.

Bando susidraugauti su liga

Paula sako, kad po diagnozės jos tikslas yra susidraugauti su liga, o tam reikalinga griežta rutina. „Iš pradžių aš vartojau medikamentus, tačiau jie man visiškai neveikė taip, kaip turėtų. Labiausiai padėjo apsilankymas pas psichiatrą, kuris pritaikė vaistus, kurie man tobulai tinka – nejaučiu nei nuosmukių, nei pakylėjimų. Esu dėl to labai laiminga.“

Anot merginos, didelį vaidmenį čia atlieka ir rutina – šaltas dušas, meditacija, sportas, mityba, miegas... „Šiandien sau leidžiu plaukti pasroviui. Vaistus reikia gerti nuolatos, bet aš labai tikiuosi, kad mokymasis susigyventi su manijos epizodais, režimo laikymasis padės pakeisti situaciją ir galbūt ateityje galėčiau gyventi be medikamentų“, – dalinasi pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr./Paula pasidalino, ką reiškia gyventi su bipoliniu sutrikimu
Asmeninio archyvo nuotr./Paula pasidalino, ką reiškia gyventi su bipoliniu sutrikimu

Ką ji patartų tiems, kurie šiandien išgirsta diagnozę? „Patarčiau apsiprasti ir suprasti, kad tai yra liga – lygiai tokia pati kaip peršalimas ar gripas. Juk mums dėl to nėra gėda. Bet jeigu susiduriame su psichikos liga, mums kažkodėl pasidaro gėda. Priimkite save kaip unikalų žmogų ir pasinaudokite tuo. Jeigu gyvenimas jums duoda citrinų, pasidarykite iš jų limonadą“, – sako Paula.

Kilo mintis kurti startuolį, padėsiantį turintiems psichikos sveikatos sutrikimų

Ji dalinasi, kad kai patyrė manijos periodą, kilo mintis padaryti ką nors, kas padėtų žmonėms, turintiems psichikos sveikatos sutrikimų, ar pradžiugintų kitą žmogų.

„Prisiminiau, kad esu mačiusi vaizdo įrašą, kai kavinėje žmogus buvo apsirengęs megztiniu su įkvepiančiais ir motyvuojančiais užrašais ant nugaros, pavyzdžiui, „Tu šiandien gražiai atrodai“. Buvo nufilmuotos reakcijos tų, kurie stovėjo už nugaros ir perskaitė įrašą. Natūralu, kad tai įkvepia, suteikia džiaugsmo tą akimirką ar leidžia pasijausti geriau. Kadangi tuo metu išgyvenau manijos periodą, mintį, jog ir aš galėčiau sukurti kažką panašaus, man buvo sunku įgyvendinti, tačiau kai pasijaučiau geriau, supratau, kad šią idėją noriu vystyti toliau“, – pasakoja Paula.

Ji pridūrė, kad į pagalbą pasikvietė draugę, kuri padėjo sukurti puslapį, logotipą. Labai norėjo, kad koks nors žmogus, perskaitęs citatą belaukdamas kavos, pasijaustų geriau ar susimąstytų, ką gali padaryti dėl savo emocinės būklės.

„Pavyzdžiui, tokie paprasti žodžiai kaip „ar prisimeni, kada paskutinį kartą juokeisi“, man labai surezonuotų. Aš tikrai paklausčiau savęs – kada paskutinį kartą juokiausi ir ką galiu dėl to padaryti, kad juokčiausi daugiau“, – dalinasi Paula ir sako, kad svarbiausias jos idėjos tikslas – pozityvumas, psichinės sveikatos gerinimas, stigmos mažinimas.

Mergina mini, kad dalis jos startuolio „Akimirkai sustok“ pelno keliaus „Jaunimo linijai“, kad pagalbos sulauktų kuo daugiau žmonių.

„Neseniai vėl patyriau perdegimą, maniją, todėl atsidūriau ligoninėje. Gydymas praėjo gerai, buvau labai patekinta, tačiau lengva nebuvo. Šiandien aš jaučiuosi kur kas geriau.

Tikiu, kad ir mano kuriama idėja gali padėti žmonėms. Tiems, kurie susidūrė su bipoliniu sutrikimu, noriu palinkėti susigyventi su savo liga, dirbti su savimi, kreiptis į gydytojus pagalbos. Stengiuosi ir savo paskyroje būti pavyzdžiu kitiems, kadangi esu ir psichikos sveikatos ambasadorė „Žvelk giliau“. Pamažu bandau eiti į geresnę savijautą“, – pasakojo Paula.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius