Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po emigracijos alytiškiai ėmėsi žalios idėjos: papirko nauda sveikatai

Abu su vyru į šeimos ūkio lysves po darbų valstybinėse įmonėse įprastai vakarais ar savaitgaliais įpuolantys Edita ir Saulius Dumbliauskai aristokratiškas daržoves nusižiūrėjo Jungtinėje Karalystėje. Daugiau nei dešimtmetį emigrantų duonos ragavę alytiškiai sako supratę, kad jų kelias – Lietuva ir smidrai tėvų žemėje.
Dumbliauskų smidrų ūkis
Dumbliauskų smidrų ūkis / Asmeninio arch. nuotr.

„Kiek tik prisimenu, keli smidrų krūmeliai visad augo tėvų sodyboje. Tik niekad nesugalvojome jų paragauti“, – sako šios daržovės gyvendama Jungtinėje Karalystėje pirmą kartą paskanavusi Edita Dumbliauskienė.

„Bėda tik, kad šaltas pavasaris nedėkingas jų derliui, kasmet prisibijome šalnų, bet jų nedengiame, kur ten su tokiais plotais“, – patikino smidrų augintoja. Ji jau perprato, kad ši daržovė itin jautri orų pokyčiams, tad, jei jau pasitaikė lietūs, smidrų augimas pristos.

Kilogramas šių žalių gražuolių Dumbliauskų smidrų ūkyje vertas 10 Eur, o kuklesnis pundelis galimas ir už 4 Eur.

Papirko ir savo nauda sveikatai

Supratę, kad smidrai ne tik gardūs, dažnam primenantys žalių žirnelių skonį, bet ir sveikatai naudingi, lietuviai į juos ėmė žvelgti visai kitaip.

Dėl smidrų gyventi į Alytų grįžę Dumbliauskai apsodino jais 15 arų, o vėliau pridėjo dar kelias lysves, taigi šiandien jų šeimos ūkis skaičiuoja 20 arų.

Asmeninio arch. nuotr./Dumbliauskų smidrų ūkis
Asmeninio arch. nuotr./Dumbliauskų smidrų ūkis

Nuo balandžio iki birželio auginami ir parduodami smidrai, sveikatos specialistų teigimu, ypač vertinami dėl kalio atsargų, kurios papildo ir sustiprina žmogaus organizmą. Juose, kaip ir kitose žalios spalvos daržovėse, gausu antioksidantų.

E. ir S. Dumbliauskams šios daržovės nėra pagrindinis pragyvenimo šaltinis. Kol kas tai – tik šeimos pastangos susigrąžinti investuotas lėšas. Bet, jie skaičiuoja, kad jau penktais metais, t. y. kitąmet, duos grąžą.

Pradėję nuo smidrų auginimo sau, šeimai ir draugams, šiandien alytiškiai jau formuoja autobusų ir paštomatų siuntas į Klaipėdą, Marijampolę ir pan.

Asmeninio arch. nuotr./Dumbliauskų smidrų ūkis
Asmeninio arch. nuotr./Dumbliauskų smidrų ūkis

„Kadangi esame nedidelis ūkis, negalime pasiūlyti gausios produkcijos, kartais koją pakiša ir vėsūs orai. Pasitaiko, kad artėjant savaitgaliui smidrų pritrūkstame“, – neslėpė E.Dumbliauskienė.

Siūlo šaldyti ir konservuoti

Šią daržovę jau pamėgti spėję lietuviai labai džiūgauja, kad šaltai laikomi smidrai gerąsias savo savybes išlaiko ir švieži išlieka kone dvi savaites.

Bet, jei suvartoti nespėjote, visuomet galite juos konservuoti ir šaldyti žiemai. Tai bus nepakeičiamas ingredientas prie žuvies pyrago, tiks trintoms sriuboms, salotoms, troškiniams ar kaip garnyras prie pagrindinio patiekalo.

Bet skaniausi jie, anot E.Dubliauskienės, tik tik iš lysvės, dar šviežutėliai ir traškūs su mėgstamais padažais ar humusu, gardinti sūriu ir citrinos sultimis.

Asmeninio arch. nuotr./Dumbliauskai savo ūkio smidrais gardina ir makaronus.
Asmeninio arch. nuotr./Dumbliauskai savo ūkio smidrais gardina ir makaronus.

„Nepatikėsite, bet jie gali papildyti ir lietuvių pamėgtą baltą mišrainę: patiekite šalia jos smidrus, keptus orkaitėje su kumpio ar šoninės juostelėmis, ir pirštus apsilaižysite“, – intriguoja per daugybę metų pačiu netikėčiausiu amplua šias daržoves išmėginusi alytiškė.

Užsisakyti šių žalėsių į alytiškių ūkį vis grįžta ir mažus vaikus auginantys. Šiems ypač tinka ir patinka neapdorotų smidrų skoninės savybės.

„Matyt, todėl, kad labai primena ankštelėse tūnančius žirniukus, kurių dar teks kiek palūkėti“, – sakė smidrų augintoja.

Šią daržovę, jos teigimu, buvo atradę ir Lietuvos bajorai.

Smidrai puikavosi ir ant prancūzų stalo. Tiesa, šie juos laikė afrodiziaku ir patiekdavo jaunavedžiams prieš pirmąją naktį. Na, o pirmieji tyrinėti smidrų savybes ėmėsi romėnai.

Jie ir pastebėjo, kad mėgstantys šias daržoves ilgainiui tampa sveikesni ir linksmesni. Tad nieko stebėtino, kad ir Lietuvoje smidrų mylėtojų gretos sparčiai plečiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas