Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Registruojami rekordiniai ukrainiečių studentų srautai Lietuvoje: jaunuoliai stebina savo rezultatais

Lietuvos aukštosiose ir profesinėse mokyklose daugėja nuo karo bėgančių ir norinčių mokytis ukrainiečių. Rekordinius studentų iš Ukrainos srautus šiemet fiksavo ir Šiaulių miesto ugdymo įstaigos. Mokslus kremtantys jaunuoliai džiaugiasi didelėmis kompaktiško miesto galimybėmis bei atskleidžia savo ateities planus.
Ukrainiečiai Lietuvoje
Ukrainiečiai Lietuvoje / Fotomontažas

Tikisi rasti darbą Lietuvoje

Daugiau nei dvejus metus Lietuvoje gyvena Šiaulių valstybinės kolegijos (ŠVK) studentas – Tarptautinio verslo studijų programos antrakursis Yanis Lukoshius. Jaunas vyras džiaugiasi savo pasirinkimu studijuoti Saulės mieste. Yanis – vienas iš 52 ukrainiečių, besimokančių ŠVK.

„Lietuva man – nuostabus žalumos ir melancholijos derinys, o Šiaulius pavadinčiau mažu kultūros centru, kur daugybė muziejų lankytojus supažindina su istorija ir tradicijomis. Šis miestas nustebino architektūra ir ramybe, jaučiuosi lyg būdamas namuose“, – apie savo įspūdžius pasakoja Yanis.

Vaikino nuomone, dauguma lietuvių yra malonūs ir svetingi, linkę padėti, todėl bendrauti su jais yra paprasta. Pirmosios teigiamos patirtys, įgytos vos atvykus į Lietuvą, tik stiprėja, nes Yanis pamažu perpranta kultūrą, vietinių žmonių gyvenimo stilių. Šiauliai jam jau tapo jaukiu ir mielu miestu, o lietuviai vis dar tebestebina savo geranoriškumu. Mieste vaikinas turi kelias labai patinkančias vietas, kuriose leidžia laiką su savo draugų lietuvių kompanija.

„Labai patinka pėsčiųjų bulvaras su muziejais ir jaukiomis kavinukėmis, centrinė aikštė. Labiausiai mėgstu būti prie ežero ir mėgautis ten grynu oru“, – Šiaulių privalumus vardija Yanis.

Lietuvių kalbos jis mokosi nuo pat atvykimo į Lietuvą, išnaudoja visas galimybes: lanko kursus, mokosi pats, stengiasi su lietuviais bendrauti lietuviškai. Yanis pripažįsta, kad kalba lietuviškai gana gerai, tačiau dar norėtų tobulinti šnekamąją kalbą, mažinti akcentą.

Tarptautinio verslo studijų programą Šiaulių valstybinėje kolegijoje Yanis pasirinko dėl ateities perspektyvų. Jam patinka interaktyvūs dėstytojų darbo metodai, praktiniai užsiėmimai ir seminarai. Su bendramoksliais vaikinas bendrauja rusų, ukrainiečių kalbomis, su dėstytojais rusiškai ir angliškai, per lietuvių kalbos užsiėmimus kalba lietuviškai.

Studentui lieka laiko ir laisvalaikiui. Dabar Yanis siekia gauti vairuotojo pažymėjimą, dirba, skiria laiko ir lietuvių kalbos įgūdžiams tobulinti. Artimiausiuose ukrainiečio planuose – baigti studijas ir Lietuvoje rasti darbą, kuriame galėtų pritaikyti įgytas žinias.

Planuoja likti gyventi Šiauliuose

Dvidešimtmetis Davydas Artiushenko į Lietuvą atvyko išsyk, kai Ukrainoje prasidėjo karas – 2022 m. kovą. Saugiu prieglobsčiu jaunuoliui tapo Šiauliai. Po pusantrų metų, praleistų svečiame krašte, Davydas įgavo drąsos ir pasitikėjimo savimi – išsilaikė vairuotojo pažymėjimą ir įstojo mokytis į Šiaulių technologijų mokymo centrą.

„Kai pradėjau vairuoti, mane patraukė automobiliai, todėl ir pradėjau įnirtingai jais domėtis. Nusprendžiau pagilinti žinias besimokydamas mechaniko specialybės. Mano draugė padėjo surasti tinkamą mokymo įstaigą, taip ir atsiradau Šiaulių TMC“, – savo istoriją prisimena ukrainietis.

Jaunuolis ypač džiaugiasi puikiais santykiais su ugdymo įstaigos mokytojais. Jie atvykėliui ne tik padeda visais rūpimais klausimais, bet ir ištiesia pagalbos ranką, kai labiausiai to reikia.

„Prasitariau mokytojams, kad man reikia pinigų, todėl norėčiau susirasti darbą vasarai pagal savo specialybę. Jie ėmėsi iniciatyvos ir operatyviai rado man mechaniko darbą autoservise, kuris priklauso įmonei „Departus“, – šypsosi Davydas ir priduria: – Esu be galo jiems už tai dėkingas.“

Artimiausiu metu vaikinas planuoja likti gyventi Šiauliuose, nes šiuo metu čia realizuoja save ne tik profesiniame, bet ir asmeninio tobulėjimo kelyje. Davydas aktyviai užsiima sportu.

Paklaustas, kaip vertina gyvenimą nedideliame Šiaulių mieste, jaunuolis sako, kad šis miestas jam patinka – yra kompaktiškas, todėl visas vietas galima pasiekti greitai. Be to, miestas gana ramus ir gražus, sako Šiaulių TMC mokinys.

Šiais metais Šiaulių TMC mokosi 17 mokinių iš Ukrainos.

Siekia įgyti profesinės patirties

Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos studentas ukrainietis Pavlo Kupyn’as į miestą atvyko 2022 m. rugsėjį, kai tik prasidėjo studijos. Jaunuoliui suteikta valstybės finansuojama vieta vienoje populiariausių aukštosios mokyklos studijų krypčių – Programų sistemose. Būtent ši mokslų kryptis atvedė ukrainietį į Šiaulius.

„Šiaulių akademiją pasirinkau, nes šioje įstaigoje buvo vienintelė Vilniaus universitete informatikos bakalauro studijų programa anglų kalba, o ši kryptis mane domino labiausiai. Mano programos šaka – robotų sistemos“, – pasakoja Pavlo.

Jaunuolis – vienas iš 42 ukrainiečių, studijuojančių VU Šiaulių akademijoje.

Pašnekovas džiaugiasi studijomis, o akademinę bendruomenę įvardija kaip šiltą, tačiau konkurencingą. Dvidešimtmetis studentas savo ateičiai jau kurpia planus – sieks įgyti daugiau profesinės ir mokslinės patirties. Pavlo tikisi vieną dieną įkurti savo verslą, susijusį su profesine sritimi.

Apie tai, ar jam patinka miestas, kuriame studijuoja, ukrainietis nedaugžodžiauja. Esą visą laisvą laiką skiria papildomai besimokydamas ne universitete ir dirbdamas. Jaunuolis šimtu procentų atsidavęs mokslui, todėl visą energiją šiuo metu skiria studijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius