Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reklamose vaizduojama tobula mama nėra tikroji realybė motinystėje

Saulė Budaitė-Petrašiūnienė – du į aprangą orientuotus verslus įkūrusi ir juose aktyviai kurianti dizainerė. Vis dėlto svarbiausia jos kasdienybės dalis – buvimas mama. Su pastarąja susijusi ir po dukrelės gimimo užklupusi depresija. Savo asmenine istorija dar kartą pasidalijo dalyvaudama iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ rubrikos „Patarimai“ laidoje, kartu su įžvalgiais komentarais jos pasakojimą papildžiusia projekto „Mama mums rūpi“ bendraautore Nida Vildžiūnaite. Viešnias kalbino iniciatyvos įkūrėjas Dalius Stankevičius.
Saulė Budaitė-Petrašiūnienė ir Nida Vildžiūnaitė
Saulė Budaitė-Petrašiūnienė ir Nida Vildžiūnaitė / Iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ nuotr.

„Kai man visa tai vyko, aš galvojau, kad esu <...> visiškai nenormali mama“, – taip savo jauseną pogimdyminės depresijos metu apibūdino S.Budaitė-Petrašiūnienė. Prieš metus mama tapusi moteris suprato, kad išgyvena po gimdymo atsiradusios depresijos požymius. Nors buvo apsupta supratingo šeimos palaikymo, sunkiausiais momentais ji jautėsi vienišai, keistai.

Nors pokalbio pradžioje S.Budaitė-Petrašiūnienė prisipažino ilgai bijojusi prabilti apie išgyventą depresiją, asmeniniais sunkumais pasidalijusi socialiniuose tinkluose mergina tikino jautusi palengvėjimą bei sulaukusi daugybės tą patį išgyvenančių moterų žinučių.

Iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ nuotr./Saulė Budaitė-Petrašiūnienė
Iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ nuotr./Saulė Budaitė-Petrašiūnienė

Dalis jų – vienišos mamos, kitos savo situacijos rimtumo pripažinti nedrįstančios. Saulės manymu, reikėtų ieškoti galimybės išsikalbėti. Ji tiki – sunkiausias dienas praeity palikti padėjo artimųjų parama, o pasidalijusi savais išgyvenimais kviečia visas mamas į ateitį žvelgti viltingai. „Viskas praeina“, – sako ji.

N.Vildžiūnaitė pritaria visoms moterims linkėdama būti „savo“ pusėje ir nesivadovauti vien nuostabiu potyriu motinystę pristatančiu turiniu: „Prisiminkim, kas yra realybė.“

Per pokalbį paliesta informuotumo stokos problema. N.Vildžiūnaitės teigimu, sukauptos žinios gali padėti išvengti depresijos, o kaip vieną savišvietos būdų ji mini interneto svetainėje www.mamamumsrupi.lt paskelbtą klausimyną, leidžiantį identifikuoti, ar žmogaus būsena po gimdymo gali būti priskiriama depresijos simptomams. Būtent šis klausimynas savo ligą identifikuoti padėjo ir S.Budaitei-Petrašiūnienei.

Vis dėlto per pokalbį N.Vildžiūnaitė negailėjo kritikos ir Lietuvos sveikatos sistemai, anot jos, per mažai dėmesio skiriančiai moters psichologinei sveikatai nėštumo, gimdymo ir pogimdyminiu laikotarpiu. „Nesinori <...> kaltinti. Norisi pokyčio“, – teigė pašnekovė.

Iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ nuotr./Saulė Budaitė-Petrašiūnienė ir Nida Vildžiūnaitė
Iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ nuotr./Saulė Budaitė-Petrašiūnienė ir Nida Vildžiūnaitė

Iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ primena, kad daugiau informacijos apie renginius, laidas ir labdaringas kampanijas galite sužinoti „Facebook“ paskyroje. Prisidėti prie šios iniciatyvos veiklos taip pat galite įsigydami rankų darbo marškinėlius, kurių dizainą įkvėpė pogimdyminės depresijos temos herojė – Indrė Stonkuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas