Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Roko sukurtas projektas pretenduoja tapti „Lego“ rinkiniu: „Nesitikėjau, kad viskas taip sprogs“

Šiuo metu socialiniuose tinkluose masiškai plinta mokslininko Roko Mikšiūno kūrinys – iš „Lego“ kaladėlių sudėliotas Kaune stovintis modernistinės architektūros Iljinų namas. Jau kelerius metus kaladėlėmis įvairius pastatus atvaizduojantis vyras turi realią galimybę pasiekti, jog Iljinų namas taptų „Lego“ rinkiniu. Kad tai įvyktų, pirmiausia reikia balsais išreikšto žmonių palaikymo. „Konkurencija yra didelė“, – neslepia Rokas.
Roko Mikšiūno atvaizduotas Iljinų namas
Roko Mikšiūno atvaizduotas Iljinų namas / Asmeninio albumo nuotr.

„Lego“ kaladėlėmis atkartoja realius pastatus

Darbo valandomis Rokas, neseniai daktaro laipsnį įgijęs mokslininkas, dirba Inovatyvios medicinos centre Santaros klinikose. Vis dėlto jo laisvalaikis, kaip pats sako, yra toli nuo to, ką dirba – vyras nuo mažens itin domisi architektūra.

„Iš pradžių fotografuodavau pastatus, o paskui pagalvojau, kad geras variantas juos realizuoti yra pastatant ką nors iš „Lego“. Taip galima padaryti fiziškai apčiuopiamus“, – aiškina R.Mikšiūnas.

Asmeninio albumo nuotr./Rokas Mikšiūnas
Asmeninio albumo nuotr./Rokas Mikšiūnas

Rokas „Lego“ kaladėles atrado dar 2018 metais, tačiau tuo metu daug laiko šiam savo pomėgiui neskyrė. Visgi po poros metų jis su projektu „Kaunas 2022” teikė kelias paraiškas gauti finansavimą ir taip pamažu įsivažiavo.

„Daugiausia stengiuosi atvaizduoti sumažintus pastatus, o naujesnis iššūkis buvo „Lego“ skulptūra – atkūriau tokią, kokia stovi Kaune. Ten, kaip sakoma, reikėjo džiazuoti, nes iš 2D turėjau paversti į trimatę fizinę skulptūrą“, – pasakoja R.Mikšiūnas.

Anot Roko, siekdamas „Lego“ kaladėlėmis atvaizduoti pastatą, pirmiausia jis stengiasi rasti jo planą ir apskaičiuoti reikalingas proporcijas.

„Skaičiuoju gana juokingu būdu – įsivertinu, kokio daugmaž dydžio yra langai, ir pagal juos paskaičiuoju pastato aukštį kaladėlėmis. Kai statau, stengiuosi atitaikyti idealaus pastato proporcijas. Tai yra didžiausias mano iššūkis – kiek sluoksnių padaryti, kad atrodytų kaip pastatas realybėje“, – sako R.Mikšiūnas.

Iš pradžių Roko pasirinktas pastatas gimsta programoje kompiuteryje. Tuomet, pagal tai, kas jau padaryta ten, vyras užsako detales ir ima iš jų konstruoti pastatą.

„Yra pastatų, kurie taip ir lieka programoje: pavyzdžiui, „Lego ideas“ projektui skirto darbo neturiu fiziškai, jis yra tik virtualus. „Lego ideas“ turi tam tikrus reikalavimus: negali būti naujų detalių, tačiau gali būti sena detalė su nauja spalva. Mano modelyje yra tam tikrų detalių, kurių formos egzistuoja, bet nėra spalvos.

Galėčiau techniškai atspausdinti su 3D spausdintuvu reikiamas detales. Galbūt tą padarysiu, tačiau reikėtų finansavimo, nes pats modelis „Lego“ daug kainuoja“, – aiškina R.Mikšiūnas.

Atvaizdavo Iljinų namą

Kaip teigia Rokas, atkartoti pastatus „Lego“ kaladėlėmis gali užimti nemažai laiko. Pavyzdžiui, mažesnį pastatą padaryti užtrunka apie dvi savaites, o didesnį – mėnesį.

„Su Iljinų namu, kuris pretenduoja tapti „Lego“ rinkiniu, dirbau labai ilgai. Pradėjau 2020-ais, bet po metų gyniausi doktorantūrą, reikėjo rašyti disertaciją, buvo ir kitų reikalų. Realiai projektą baigiau tik praeitą rudenį“, – pasakoja R.Mikšiūnas.

Asmeninio albumo nuotr./Roko Mikšiūno atvaizduotas Iljinų namas
Asmeninio albumo nuotr./Roko Mikšiūno atvaizduotas Iljinų namas

Rokas neslepia, kad tokie projektai reikalauja nemažai susikaupimo ir kantrybės. Kurdamas Iljinų namą, vyras daugiausia laiko praleido prie raudono kampinio lango – vis bandė jį padaryti apvalų.

„Vienu metu viską mečiau – galvojau, ai, šitas projektas per didelis. Bet žinojau, kad turiu pabaigti, nesinorėjo taip palikti. Vis dėlto nesitikėjau, jog viskas taip sprogs. Kai pasidalinau, išties nustebau, nes įrašas internete tapo virusiniu. Labai džiaugiuosi, kad mano darbas atsipirko su kaupu ir dar daugiau“, – sako R.Mikšiūnas.

Roko manymu, pastarasis jo projektas didelio susidomėjimo sulaukė dėl kelių priežasčių. Pirmiausia todėl, kad jo veikla kauniečiams jau yra šiek tiek žinoma.

„Žmonės žino, jog yra toks Rokas Mikšiūnas, kuris kuria „Lego“, – svarsto R.Mikšiūnas. – Be to, sužaidė faktas, kad tai yra lietuviška architektūra. Lietuviams svarbu, kad pasaulis juos pamatytų. Kaip stengiamės kiekvienais metais prasimušti į „Eurovizijos“ finalą, taip ir čia. Sakoma, kad lietuviai pavydūs, bet tokiose situacijose yra atvirkščiai.“

Žmonės žino, jog yra toks Rokas Mikšiūnas, kuris kuria „Lego“.

Rinkdamasis, kokį pastatą atvaizduoti, Rokas iš pradžių turėjo ne vieną variantą. Visgi dėl ryškumo vyras galiausiai nusprendė pasirinkti Iljinų namą.

„Architektūroje yra dvi skalės: kai yra namas be interjero ir kai yra su interjeru, į vidų gali įeiti figūrėlė. Galėjau sukti paprastesniu keliu ir pasirinkti, pavyzdžiui, Kauno centrinį paštą, ką jau esu padaręs. Bet pagalvojau, kad „Lego“ projektui tai būtų nepakankama. Mano vienas draugas sakė, jog turi būti žaidybinio elemento, tokio interjero, kuris būtų vau.

Nusprendžiau, kad turi būti gyvenamasis namas iki dviejų aukštų. Tokių ikoniškų namų Kaune yra tik keli“, – pasakoja R.Mikšiūnas.

Yra tikimybė, kad namas taps „Lego“ rinkiniu

Roko atkartotas Iljinų namas šiuo metu pretenduoja būti išrinktas „Lego ideas“ platformoje, kur gali tapti oficialiu rinkiniu. Ten, kaip aiškina vyras, rinkimai pirmiausia vyksta balsuojant žmonėms.

„Kai projektas surenka 10 tūkst. „patinka“, „Lego“ imasi svarstyti. Tuomet nusprendžiama, ar taps rinkiniu, ar ne. Dažniausiai renkama du kartus per metus, – sako R.Mikšiūnas. – Konkurencija yra didelė. 10 tūkst. balsų surenka apie 30 rinkinių. Tikimybė nugalėti yra, bet ji ne tokia didelė.

Nėra taip, kad surenki 10 tūkst. balsų ir jau žinai, kad tavo darbas taps rinkiniu. Bėda, jog dalis žmonių taip supranta bei neteisingai komunikuoja.“

Roko žiniomis, projektui surinkus 10 tūkst. balsų, įmonė analizuoja apie pateiktus darbus, pasižiūri, kas ir iš kokių šalių balsavo.

„Man atrodo, yra tam tikri kriterijai, bet jie viską sprendžia viduje. Manau, dažniausiai renka įdomesnius, nestandartinius objektus: pavyzdžiui, „Lego“ gaublį, Vincento van Gogho paveikslą“, – teigia R.Mikšiūnas.

Asmeninio albumo nuotr./Roko Mikšiūno atvaizduotas Iljinų namas
Asmeninio albumo nuotr./Roko Mikšiūno atvaizduotas Iljinų namas

Pirmą kartą šiuose rinkimuose dalyvaujantis Rokas pripažįsta, kad, nors jau sulaukė ypač didelio palaikymo, dar yra ką nuveikti norint, jog projektas taptų „Lego“ rinkiniu.

„Jau pranokti visi lūkesčiai. Praeitą ketvirtadienį turėjau 120 balsų, o dabar – 3 tūkst. Skaičiai keičiasi valandomis“, – stebisi R.Mikšiūnas.

Anot Roko, dabar jis turi apie 500 dienų surinkti 5 tūkst. balsų. Kai tiek surenkama, tuomet duodama dar pusė metų galimybei pasiekti 10 tūkst. balsų.

„Manau, pasieksime 5 tūkst. – mobilizuosimės Lietuvoje. Tada bus klausimas, kaip pasiekti užsienio auditoriją, – viliasi R.Mikšiūnas. – Kai pamačiau tokį palaikymą, man sprogo galva. Nesitikėjau – galvojau, gausiu kažkiek balsų, ir tiek. Mane labai džiugina.

Jeigu išrinktų, galbūt gaučiau užsakymų kurti „Lego“ rinkinius... Turiu svajonę, kad jie pasakytų – žiūrėk, mums patinka tavo darbai, norime, kad ką nors mums sukurtum. O kita svajonė jau pildosi dabar. Aš vertinu lietuvišką architektūrą – noriu, kad Kauno pastatai būtų pamatyti tarptautiniame kontekste ir žmonės susidomėtų šiuo miestu. Viską darau ne vien dėl šlovės bei balsų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus