Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apie Rūtos aukštakulnių mokymus jau sklando legendos: „Tai – ne tik „catwalk“

„Mokykloje mane visi prisimena tik su aukštakulniais. Universitete kursiokai pasakojo, kad dar nežinodami mano vardo mane žinodavo kaip „tą, kuri su aukštakulniais“. Matyt, kitaip ir negalėjo būti, kad mano veikla bus susijusi su jais“, - prisiminė Rūta Stirbytė. Jos įkurtas verslas, pavadintas „Aš Irgi Galiu“, siūlo Lietuvoje dar neįprastą, o ir pasaulyje analogų mažai turinčią paslaugą – aukštakulnių platformą.

Tačiau tai – tik modeliams puikiai žinomas „catwalk“, t.y. vaikščiojimas su aukštakulniais, bet ir teorija apie pėdų priežiūrą, pėdų mankštos pagrindai bei tinkamos avalynės išsirinkimas. Sužinoti visa tai Rūta siūlo įvairaus amžiaus moterims, kurios atvyks ne tik į neseniai duris atvėrusią jos studiją-parduotuvę, bet ir klientėms patogiose vietose bei šventėse, pavyzdžiui, mergvakariuose.

Vos prieš dešimt mėnesių 100 proc. į projekto „Aš Irgi Galiu“ veiklą pasinėrusi Rūta neabejoja: „Kadangi tai, ką darau man labai patinka ir iš esmės atspindi mane, negali nepasisekti!“

Asmeninė nuotr./Aukštakulnių mokymus rengianti Rūta Stirbytė
Asmeninė nuotr./Aukštakulnių mokymus rengianti Rūta Stirbytė

Aukštakulnius avi nuo paauglystės

Komunikacijos mokslus baigusi jauna moteris pasakojo, kad aukštakulnius avi jau daug metų – nuo paauglystės. „Dar universitete, kai tik atvažiavau studijuoti į Vilnių, galvojau, ką sugebu daryti geriausiai. Gavome užduotį – paruošti buvusio ar būsimo renginio, nebūtinai realaus, reklaminį maketą. Grįžau namo, žiūriu į savo aukštakulnius ir galvoju: „Taigi, aš puikiai sugebu vaikščioti aukštakulniais!“ Tada ir gimė pats pirmasis aukštakulnių mokymų reklaminis lankstinukas. Ta idėja taip patiko mano kursiokams ir dėstytojams, aš pati taip pat „užsikabinau“, kad ją tęsiau per visus studijų metus. T.y. kiekvieno atsiskaitymo metu per skaitmeninės komunikacijos, marketingo, finansų, režisūros kursus šią idėją pritaikydavau – tai buvo mano „verslo idėja“, – prisiminė Rūta.

Nors atrodė, kad idėja jau tiek išgryninta, jog belieka imti ir įgyvendinti, baigusi mokslus mergina dar nesiryžo dirbti sau – įsidarbino komunikacijos specialiste su europiniais projektais dirbančioje bendrovėje.

„Tačiau ten padirbusi porą mėnesių supratau, kad ne – man širdyje kirba mano pačios idėja. Noriu paversti ją realybe. Reikia pabandyti“, – pasakojo Rūta, pirmąjį aukštakulnių platformos įrašą socialinėje erdvėje parašiusi prieš metus – 2023 m. rugpjūtį.

Asmeninė nuotr./Aukštakulnių mokymus rengianti Rūta Stirbytė
Asmeninė nuotr./Aukštakulnių mokymus rengianti Rūta Stirbytė

Dėmesys pėdų sveikatai

Nuo spalio mėnesio kartu su projekto partnere – gydytoja rezidente ortopede traumatologe Karolina Staškevičiūte – Rūta oficialiai pradėjo „Aš Irgi Galiu“ veiklą.

Vienas iš svarbiausių jos užsibrėžtų tikslų – paskatinti moteris rūpintis pėdų sveikata. „Man regis, visuomenė, ypač moterys, yra pamiršusios savo pėdas. Turime daugybę deformacijų, kurios moteris užklumpa vyresniame amžiuje. Norisi užkirsti tam kelią. Todėl mokymuose stengiuosi ne tik parodyti, kaip avint aukštakulnius taisyklingai ir elegantiškai vaikščioti, bet ir edukuoti moteris apie pėdų sveikatą“, – kalbėjo Rūta, pridūrusi, kad gydytoja Karolina yra projekto partnerė tik iš medicininės pusės.

Žinoma, mokymuose netrūksta ir catwalk‘o – siekdama įgyti kuo daugiau žinių, Rūta pati mokosi ir tai daro įvairiose pasaulio vietose. „Jau buvau Londone, mokausi nuotoliu, konsultuojuosi su garsiais catwalk‘o specialistais. Spalį numatyta kelionė į Paryžių, kur susitiksiu su dar viena savo srities specialiste – buvusiu modeliu. Noriu turėti tikrų žinių, būti sertifikuota specialistė, o ne savamokslė“, – priežastį, kodėl gilinasi į šią sritį, nurodė pašnekovė.

Avėti aukštakulnius nori, bet nežino, kaip išsirinkti

Pastarąjį dešimtmetį aukštakulniai tarsi nuėjo į antrą planą – daug moterų kasdienai renkasi patogią žemakulnę avalynę. Rūta sako suprantanti ir matanti, kas vyksta: „Mūsų gyvenimo tempas labai greitas, reikia visur greit nueiti, avėdamas aukštakulnius negali apsikrauti daiktais... Apskritai visas moteriškų rūbų stilius yra supaprastėjęs, labiau gatvės, patogus – kedai, džinsai. Visgi nemanau, moterys prarado susidomėjimą aukštakulniais. Bent jau mano patirtis rodo, kad jos nori tokius batus avėti“, – sakė aukštakulnių platformos „Aš Irgi Galiu“ įkūrėja.

Asmeninė nuotr./Aukštakulnių mokymus rengianti Rūta Stirbytė
Asmeninė nuotr./Aukštakulnių mokymus rengianti Rūta Stirbytė

„Kaip sunku!“ – tokios reakcijos po pirmųjų pamokų, kaip vaikščioti avint aukštakulnius, sako dažnai sulaukianti iš mokymų dalyvių. Užsiėmimuose Rūta sako mokanti dalyves atpalaiduoti klubus, taisyklingai eiti, avint batelius su aukštesne pakulne. Visgi svarbiausias dalykas – teisingas batelių pasirinkimas.

Pasak Rūtos, ne visos moterys žino savo pėdos tipą, todėl dažnai išsirenka netinkamus aukštakulnius, kuriais avėdamos ne tik blogai jaučiasi, greičiau pavargsta, bet ir gali traumuoti savo pėdą.

„Dažniausiai moterų įvardinamos problemos, dėl ko jos nenori avėti aukštakulnių: skauda, kojos prakaituoja, o tada – slysta bateliuose. Moterims rekomenduoju atsinešti savo turimus aukštakulnius ir įvertinu juos, jei reikia – pritaikau vidpadžius, pėdų pagalvėles. Norinčios gali įsigyti mano platformoje esančių priemonių ir batelių“, – pasakojo Rūta.

Padeda ir nuotakoms

Populiariausia paslauga – aukštakulnių mokymai – domina įvairiausio amžiaus ir patirčių moteris. Rūta šią paslaugą suteikia ir asmeniškai, ir kolektyvams – kolegių, draugių. Populiaru taip praleisti mergvakarį, gimtadienį. „Mokymai susideda iš teorinės ir praktinės dalies. Po mokslinių tyrimų pristatymo mokomės avėti ir vaikščioti su aukštakulniais“, – pasakojo šių mokymų rengėja.

Dar viena populiarėjanti paslauga – jau minėtas batelių parinkimas pagal konkretų pėdos tipą. Į Rūtą kreipiasi ir vestuvėms besiruošiančios jaunosios, prašydamos paruošti jų išsirinktą avalynę ir pačią pėdą išskirtinei dienai.

„Ką tai reiškia? Merginos atėjusios pas mane gali pasitikrinti, ar išsirinkti bateliai jai tinka pagal pėdos tipą, ar netrina arba priešingai – nekrenta. Ko dažnai merginos nežino, kad į batus dedant pėdų pagalvėles, reikėtų avėti vienu dydžio didesnius batelius. Priešingu atveju pagalvėles nebus veiksmingos“, – sakė Rūta, kurios įmonė siūlo įsigyti tokių priemonių, o nuo rudens turės ir išskirtinai patogių aukštakulnių batelių – jie atkeliaus iš Ispanijos, Portugalijos bei Italijos.

Asmeninė nuotr./Aukštakulnių mokymus rengianti Rūta Stirbytė
Asmeninė nuotr./Aukštakulnių mokymus rengianti Rūta Stirbytė

Aukštesni nei 10 cm kulniukai – ekstremalėms

Koks kulniuko aukštis „sveikiausias“ pėdai? „Tyrimai rodo, kad iki 4 cm ir dar būtų gerai, jei toks batelis būtų su platforma. Tačiau tokie aukštakulniai negražūs, todėl moterys, jei jau nusprendžia avėti aukštakulniais, ieško grakštesnių ir aukštesne pakulne batelių. Idealu, jei batelio priekis nesmailėjantis, o pats padas – ant platformos. Aš pati dažniausiai rekomenduoju moterims apsiriboti 7,5-8,5 cm aukščio kulniuku“, – kalbėjo pirmosios aukštakulnių platformos įkūrėja.

Ji atkreipė dėmesį, kad ilgai neavėjus (arba iš viso anksčiau to nedarius) aukštakulnių, pėdą tam reikia paruošti. „Būtina stiprinti pėdų raumenis, kad pėdos būtų tvirtos ir lanksčios. Kiek susidūriau su moterimis, nė viena nedaro pratimų pėdoms, buvo ir tokių, kurios pirmą kartą išgirdo apie pėdų mankštą. Aš pati ją darau reguliariai, todėl galiu pademonstruoti moterims, kaip atrodo treniruota pėda. Be to, nors kasdien aviu aukštakulnius, tai darau su pertraukomis – tą taip pat pabrėžiu ir rekomenduoju moterims“, – pasakojo Rūta.

Tarp jos klienčių yra įvairaus amžiaus moterų – nuo 18-os iki 65-erių. „Pagrindinės, kurios ateina į individualius mokymus, yra 30-40 metų moterys. Atėjusios jos sako: „Kitos moterys taip gražiai atrodo su aukštakulniais, noriu ir aš išmokti!“ Ateina moterys po vaiko priežiūros atostogų, ketinančios sugrįžti į darbo rinką ir norinčios pakeisti įvaizdį. Vyresnės moterys, kurios užsuka pas mane, perka paslaugas ne tik sau, bet ir draugėms, kurioms – 60 metų. Tai iš tiesų smagus užsiėmimas draugėms, mamoms ir dukros – tokių klienčių taip pat turiu“, – pasakojo mokymus vedanti jų autorė.

Asmeninė nuotr./Aukštakulnių mokymus rengianti Rūta Stirbytė
Asmeninė nuotr./Aukštakulnių mokymus rengianti Rūta Stirbytė

Geri aukštakulniai nebūtinai daug kainuoja

Pasirinktu keliu besidžiaugianti ir savo projektu tikinti Rūta juokiasi, kad mokymai padeda ir jai – turėdama daugiau žinių, ji dabar bet kur gali išsirinkti idealius aukštakulnius. Paradoksalu, jog dėl to jos spintoje tokių batelių sumažėjo.

„Kažkada buvau suskaičiavusi, kad turiu 24 poras aukštakulnių. Dabar esu pasilikusi tik pačius mėgstamiausius ir kokybiškiausius – tris aukštakulnių poras: kreminiai, juodi ir rožiniai. Jų užtenka skirtingiems įvaizdžiams ir tikrai nereikia daugiau. Anksčiau aukštakulnių būdavo pilna spinta, tačiau kai kurie jų buvo per maži, per dideli, nepatogūs. Esu turėjusi už eurą įsigytus aukštakulnius, gavusi dovanų ir tokius, kurie kainavo daugiau nei 500 eurų. Visi jie man padėjo atrasti, tai koks yra tas geras ir tinkamas aukštakulnis“, – sakė Rūta.

Jos nuomone, kokybės negarantuoja vien tik žinomas prekės ženklas ar batų kaina. „Paieškojus net ir išparduotuvėse galima rasti kokybiškų aukštakulnių. Aš esu paruošusi atmintinę, kaip pasirinkti tinkamą aukštakulnį, pradedant nuo odos pasirinkimo, kokia yra bato forma, kaip atpažinti gerą nuo blogo aukštakulnio. Pati esu vos už 3 Eur nusipirkusi maksimaliai patogius aukštakulnius. „Brand‘as“ ir didelė kaina tikrai negarantuoja patogumo. Reikia žiūrėti ir bato minkštumą, ar padas neslysta, ar pėdų krepšelis platesnis ir patogus jūsų pėdai – visumą įvertinti“, – patarė aukštakulnių platformos įkūrėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas