Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sausmedžio uogų augintoja: lietuviai atviri naujiems skoniams ir potyriams

Kai prieš penkerius metus 38-erių Laima Statutaitė nusprendė auginti sausmedžius, girdėjo, kad tai tinginių uogos ir tikėjosi ūkį kaime vystyti „nuotoliniu būdu“ iš Vilniaus. Nors šis mitas subliuško, savo sprendimo Laima nesigailėjo. „Sausmedžio uogos yra skanios ir sveikos, bet tai tik dalis to, ką noriu duoti žmonėms. Man svarbu skleisti gerąją patirtį kaime“, – sako L.Statutaitė.
Laima Statutaitė
Laima Statutaitė / Joana Burn Photography

„Senelių sodyba Alytaus rajone jau buvo apmirusi, kai sumaniau pradėti vystyti kokią nors veiklą. Mintį auginti gyvulius iš karto atmečiau, nes tai per daug sudėtinga. Nutariau sodinti uogakrūmius – kelis metus visur važinėjau, domėjausi, kol apsisprendžiau kurti būtent sausmedžių ūkį. Iki šiol džiaugiuosi savo sprendimu, nes tai tikrai mano uoga“, – savo veiklos pradžią prisimena Laima.

Mėgaujasi veikla ir neketina plėstis

L.Statutaitės sausmedžių ūkis užima 1 ha, yra nedidelis, bet uogų užtenka ne tik savo, draugų ir kaimynų poreikiams, bet ir lieka. Ūkininkės tikslas nėra didžiausias ar gražiausias ūkis – ji tiesiog mėgaujasi savo veikla ir neketina plėstis.

L.Statutaitei kaimas asocijuojasi su pozityviomis emocijomis – augindama uogas ji susipažino su įkvepiančiais žmonėmis, veikla teikia nuoširdų džiaugsmą. „Gaunu teigiamą grįžtamąjį ryšį, tai mane stumia į priekį. Žinoma, kaip ir kiekvienoje veikloje, pasitaiko ir sunkių akimirkų“, – patirtimi dalinasi ūkininkė.

Joana Burn Photography/Laimos Statutaitės sausmedžio uogų ūkis
Joana Burn Photography/Laimos Statutaitės sausmedžio uogų ūkis

Prekybos tinklas – gera platforma pasiekti vartotojus

Pasak L. Statutaitės, uogų pirkėjus ji atranda per savo patirtį, įdėto darbo dėka. „Ieškojau geriausių būdų, kaip parduoti uogas. Per trejus metus sukūriau ir savo pirkėjų ratą, o dabar džiaugiuosi turėdama galimybę sausmedžio uogas parduoti „Maximos“ parduotuvėse. Tai labai geras būdas pasiekti didesnį valgytojų ratą“, – pasakoja ūkininkė.

Anot L. Statutaitės, smagu, kad didžiausias prekybos tinklas Lietuvoje pasirinko strategiją įsileisti Lietuvos ūkininkų produkciją. „Mūsų bendradarbiavimas pozityvus, sulaukiu patarimų, paskatinimo ir palaikymo. Žinoma, uogų kiekiai nėra dideli, nes „Maxima“ priima tik atrinktą, aukštus kokybės reikalavimus atitinkančią produkcijos dalį“, – teigia ūkininkė.

Vilniuje Laima aplanko didžiąsias „Maximos“ parduotuves ir apžiūri savo uogas vitrinose. „Viskas su jomis gerai“, – šypsosi uogų augintoja.

Norintys įsigyti sezoninių sausmedžio uogų jų rasti gali ir ūkininkų turgeliuose. Iš anksto užsisakius derliaus gėrybės atkeliaus tiesiai iš kaimo.

Joana Burn Photography/Laimos Statutaitės sausmedžio uogų ūkis
Joana Burn Photography/Laimos Statutaitės sausmedžio uogų ūkis

Kviečia apsilankyti ūkyje

Mažame ūkyje sausmedžio uogas reikia skinti rankomis, tik dideliuose plotuose galima naudoti techniką. „Skinti rankomis – fantastiškas užsiėmimas. Planuoju rengti uogų skynimo meditacijas – tai ypač aktualu nuo triukšmo pervargusiems ir atsipalaidavimo būdų ieškantiems miestiečiams, kodėl gi ne?“, – juokauja Laima.

Nors uogų derlius jau į pabaigą, augintoja kviečia norinčius pasimėgauti paskutinėmis sausmedžio uogomis Alytaus rajone Kalnėnų kaime įsikūrusiame ūkyje. Norintys apsilankyti kviečiami savaitgaliais – birželio 30 – liepos 2 d. ir liepos 7-9 dienomis nuo 10 iki 17 val. ir nusiskinti uogas savo rankomis. Susitarti dėl atvykimo galite čia. Na, o nespėjusiems teks laukti jau kitų metų derliaus.

Joana Burn Photography/Laimos Statutaitės sausmedžio uogų ūkis
Joana Burn Photography/Laimos Statutaitės sausmedžio uogų ūkis

Netikėtas atradimas virtuvėje

Laima sako, kad daugiausia uogų jos šeima tiesiog suvalgo, o kiek netelpa – užšaldo. Praeitą žiemą ji pirmą kartą pabandė uogas panaudoti kepiniams, gamino desertus – želė ir guminukus, maišė padažus mėsai.

Didžiausias atradimas – džiovintos „juostelės“: uogas sutrynė ir supilstė į džiovyklės lentynėles. „Ryte visos džiovintos juostelės akimirksniu dingsta vaikų burnytėse. Kiek vaišinau vaikų, nebuvo nė vieno, kuriam nepatiko. Fantastiškas dalykas, dar bandysiu tobulinti receptą. Į uogų masę papildomo cukraus nededu, tik dėl saldumo įmaišau kepto obuolio“, – pasakoja L. Statutaitė.

Ūkininkė uogienių neverda, nes mano, kad toks uogų konservavimo būdas jau yra atgyvena: „Geriau pasigaminti įdomesnių desertų. Uogos stipriai dažo, todėl galima gaminti naminius ledus, plakti kokteilius“.

Sausmedžio uogų veislių yra labai daug: nuo karčių, rūgščių iki saldžių. L. Statutaitės ūkyje auga 4 desertinės veislės, kurių skonis ir išvaizda labai skiriasi – kiekvieną jų galima derinti su skirtingomis produktų grupėmis. Nežinantiems, koks sausmedžio uogų skonis, Laima rekomenduoja pirmiausia paragauti, o kai atsivalgysite, galima pagalvoti, ką iš jų pagaminti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas