Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 08

Su žymia grupe koncertuojantis medikas Antanas: „Save laikau grojančiu gydytoju, o ne gydančiu muzikantu“

Pirmą kartą grojantį gitara Antaną Dambrauską pamačiau Palangoje. Jis buvo paniręs į savąjį garsų pasaulį, tarsi jo nebūtų scenoje. „Saulės kliošo“ vokalistė Justė Starinskaitė tuomet visus nustebino: „Mūsų labai sexy Antanas – Kauno klinikų skrandžio gydytojas“. Kaip šios visiškai skirtingos sritys – griežta medicina ir meniška pop scena – dera viename žmoguje? „Su gydytojo chalatu aš – iki 16 valandos, o tuomet jau su odine striuke“, – 15min duotame interviu paprastai paaiškino pats muzikuojantis jaunasis medikas.
Antanas Dambrauskas koncertuoja su „Saulės kliošu“ Palangoje
Antanas Dambrauskas koncertuoja su „Saulės kliošu“ Palangoje / Eriko Ovčarenko/BNS ir Aldo Kazlausko nuotr. montažas

Su 28-erių metų Antanu susitinkame Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos Gastroenterologijos skyriuje. Čia jis vyresniuoju rezidentu darbuojasi kasdien nuo 8 iki 16 valandos – paskutinieji rezidentūros metai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Antanas Dambrauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Antanas Dambrauskas

Pro echoskopijų kabineto langą atsiveria nuostabi Kauno panorama, tačiau medikams nėra kada ir kaip ja žavėtis – langinės užtrauktos, nes atliekant tyrimus reikia tamsos.

Taip jau nutiko, kad Antanas tą naktį buvo iškviestas į Kauno klinikas, nes toji savaitė – jo budėjimo savaitė: gautas signalas, jog atsirado donoras galimai kepenų transplantacijai. Budintis rezidentas turi paruošti recipientą operacijai, nuraminti, užsakomi ir atliekami tyrimai.

„Kiekvienas rezidentas turi savo budėjimo savaitę. Tą savaitę turi būti parengty, iš Kauno neišvykti. Tai šiąnakt sulaukiau skambučio apie vidurnaktį. Retokai tai nutinka.

Tiesa, 2022 m. Kauno klinikose transplantacijų skaičius buvo rekordinis. Per ketverius metus rezidentūros man kokius 6 kartus tokie iškvietimai įvyko. Kolegė Roberta – rekordininkė: 11 iškvietimų. Nežinosi, kada.

Apie 4.30 valandą baigėme šiąnakt tyrimus. Paaiškėjo, kad transplantacija neįvyks, nes pacientės būklė ženkliai pagerėjusi. Taigi iškvietimas – kaip ir veltui, bet priežastis – labai džiuginanti. Nuo 7.30 val. jau prasidėjo kasdienis darbas“, – šyptelėjo su arbatos puodeliu medikų poilsio kambaryje su šypsena prisėdęs pašnekovas.

Aldo Kazlausko nuotr./Antanas Dambrauskas koncertuoja su „Saulės kliošu“ Palangoje
Aldo Kazlausko nuotr./Antanas Dambrauskas koncertuoja su „Saulės kliošu“ Palangoje

Netrukus pokalbis ima suktis apie rezidentų patirtis, kasdienybę, pašaukimą būti gydytoju, svajonę įkurti Lietuvoje pirmąjį „pilvo centrą“, kolegų pašaipėles, ryšį su mama, pažintį su „Saulės kliošu“, mėgiamiausias ir nekenčiamiausias dainas, krepšinį ir daug kitų temų. Kartu su Antanu juokiamės, o po to, žiūrėk, kalbos staiga ima ir surimtėja.

– Antanai, mūsų pokalbis natūraliai pirma pasisuko apie jūsų kasdienį darbą Kauno klinikose. Ką sudėtingiausia pačiam teko atlikti būnant rezidentu?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi