Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Verslininkė Liucina Rimgailė: „Netikiu, kad nuosavas verslas tinka visiems“

Liucinai Rimgailei verslo pasaulis tikrai ne svetimas, ji – Liu Patty desertinės įkūrėja, renginių organizatorė, komunikacijos specialistė, platformos Galiumoteris.lt įkūrėja, receptų knygų autorė, o vyšnaitė ant torto – laiminga mama.
Liucina Rimgailė
Liucina Rimgailė / Kadras iš laidos „PIN“

Tačiau ji atskleidžia, kad toks gyvenimo būdas tinka tikrai ne kiekvienam. Kaip sužinoti, tinka kurti nuosavą verslą konkrečiam žmogui ar ne, ji dalijosi Aurimo Mikalausko vedamoje laidoje „Pradėk Iš Naujo“.

Aurimas Mikalauskas: Nemaža dalis žmonių nori turėti nuosavą verslą. Ir jiems atrodo, kad tai įgyvendinus, gyvenimas taps lengvesnis. Kokia tavo patirtis? Kokia būtų tavo žinutė žmonėms, norintiems palengvinti savo gyvenimą?

Liucina Rimgailė: Labai svarbu yra savianalizė, kad tu tikrai suvoktum ir būtum gerame santykyje su savimi ir suprastum, ar tai yra dėl to, kad tu tikrai to nori. Mano suvokimu, nuosavas verslas reikalauja labai daug atsakomybės už savo, už kitų žmonių veiksmus. Tu tampi atsakingas už visos įmonės veiklą, už kitų klaidas. Tu turi būti pasiryžęs visa tai spręsti ir prisiimti atsakomybę bendrąja prasme. Taip, darbuotojas irgi sprendžia dalykus, bet vis tiek atsakingas yra savininkas.

Kadras iš laidos „PIN“/Liucina Rimgailė laidoje „Pradėk iš naujo“ su Aurimu Mikalausku
Kadras iš laidos „PIN“/Liucina Rimgailė laidoje „Pradėk iš naujo“ su Aurimu Mikalausku

Labai svarbu įvertinti, iš kur ateina noras turėti nuosavą verslą. Ar tai yra dėl to, kad kitaip neįsivaizduoji savo gyvenimo ir tau yra nekomfortiška dirbti kažkam, ar tai yra tiesiog įsivaizdavimas, kad aš būsiu savo laiko vadovas, galėsiu iš Maldyvų dirbti ir pan. Reikia tiesiog labai racionaliai pasverti, geriausiu atveju ant lapo pasirašyti pliusus ir minusus, nes, man atrodo, kartais žymiai didesnis pliusas yra kai aštuntą ateini į darbą, o penktą trenki durimis ir apie jį pamiršti.

Tačiau, pavyzdžiui, pagal mano charakterį, man tinka turėti nuosavą verslą. Jei būtų tokios gyvenimo aplinkybės, kad man reikėtų kažkam dirbti, žinau, kad eičiau, daryčiau ir lygiai tiek pat stengčiausi. Bet jeigu man leidžia galimybės, aš esu sveika, galinti, pajėgianti toliau tęsti tokį gyvenimo būdą kaip yra dabar, man tai yra mano laimė, nes tai man duoda laisvę kurti. Ir kurti būtent tokį savo gyvenimą, kuris yra neapibrėžtas.

Kartais darbą atlikti penktą ryto ir nuvežus vaiką į darželį susitikti su drauge kavos atsigerti, o kitą darbą galbūt padaryti, pavyzdžiui, vėlai vakare. Man būtų kančia dirbti pagal fiksuotas darbo valandas, aš vien dėl to labai stipriai kankinčiausi ir pavargčiau.

A. M.: O ar būtina dirbti apskritai, pavyzdžiui, auginant vaikus? Dabar įprasta matyti, kad mamos verčia kalnus, turi krūvą veiklos, vos spėja suktis.

L. R.: Kiekvienas žmogus turėtų pats sau labai nuoširdžiai atsakyti ir negyventi kitų gyvenimų. Ir suprasti, kad yra labai gerai pasirinkti gyvenimo būdą būti pilnu etatu mama, kai visą dieną esi namuose ir rūpiniesi savo šeima, nes tai tau tinka ir nesvarbu, ką galvoja kiti. Bet tau nepatinka dirbti samdomo darbo ir, tarkim, tavo santykiai su vyru, dabartinė sankloda leidžia tokį gyvenimo principą.

Aišku, aš vis tiek visada esu už tai, kad žmogus tobulėtų, turėtų tam tikrų žinių ir gebėjimų, niekada nebūtų pilnai priklausomas nuo kito finansiškai. Niekada nežinai, kas gali nutikti gyvenime, bet iš esmės tu turi teisę rinktis, tarkim, nedirbti nei samdomo darbo, nei turėti nuosavą verslą tik dėl to, kad kažkas tau iš Instagramo mojuoja rankyte ir sako, kad gyvenu svajonių gyvenimą turėdama nuosavą verslą. Tikėtina, kad tau toks gyvenimo būdas būtų kančia.

Lygiai taip pat svarbu pasverti ar turėti nuosavą verslą, ar pas kažką dirbti saugiai, stabiliai, turint labai aiškias darbo valandas, bonusus, aiškumą, kiek aš gausiu ir už ką. Plius mano visi savaitgaliai ir vakarai bus laisvi, aš žinau, kaip man viską planuotis, tiek savo pajamas, tiek atostogas ir kitus dalykus. Kažkas pagyventų mano gyvenimą, kur kiekviena diena yra skirtinga, išprotėtų. Žmonės, kuriems reikia struktūros ir aiškumo, išprotėtų.

Tai aš labiausiai esu už tai, kad tu su savimi pasikalbėtum. Jei pačiam nepavyksta, yra specialistų, koučerių, psichoterapeutų. Tikrai yra galimybių išsiaiškinti, koks yra tavo tikrasis kelias, bet, pirmiausia, turi pasikalbėti su savimi.

A. M.: O kokią įtaką karjeros pasirinkimui, tavo manymu, turi mus supanti aplinka?

L. R.: Turiu vieną pažįstamą, kuri sako, kad jaučia, jog samdomas darbas, kuriame jau yra septyniolika metų, dusina. Jos kūnas, atrodo, serga, bet gydytojai nieko neranda. Čia jau įsijungia psichosomatika, žmogus nori kitaip gyventi, jis nori pokyčių, bet šeimoje tai neįprasta.

Visi dirbo samdomus darbus, tai kaip tu čia dabar išeisi, gi toks geras darbas, ar išprotėjai. Taip pat gali nesuprasti ir draugai, pavyzdžiui, pradedi kažkokią naują veiklą, tai nei ateis, nei palaikys, nei nupirks. Kiek daug iš tiesų priklauso nuo aplinkos, nuo tos pačios informacijos, prie kurios tu prieini, o kurią blokuoji.

Kadras iš laidos „PIN“/Liucina Rimgailė
Kadras iš laidos „PIN“/Liucina Rimgailė

Aš, pavyzdžiui, labai skatinu visus klausyti tinklalaidę ,,Pradėk Iš Naujo”, nes tai praplečia akiratį, tu klausai realių žmonių istorijų, kurie sako, kad tikrai nebūtina eiti nuosavo verslo keliu. Tai leidžia tau išeiti iš savo mąstymo ir aplinkos burbulo, o tada leisti sau pagalvoti, kad galbūt galima ir kitaip. Bet kai tavo aplinka kalba tik viena kalba, kaip tu sau tai leisi? Kaip tu pasimatuosi idėją ir savo gyvenimą pakreipsi kitaip? Aš stipriai tikiu tuo, kad mūsų aplinka labai daug lemia ir būtent tas palaikymas, kad ir koks stiprus bebūtum, kad ir kiek savimi pasitikėtum, vis tiek tas užnugaris ar kažkas, kas šalia tavęs, tiki tavimi, kad tu tikrai gebi ir gali.

Liucina laidoje „Pradėk Iš Naujo“ dalijosi ne tik apie verslo subtilybes, ji atvirai kalbėjo ir kitomis daugeliui svarbiomis temomis: vaikystė, svajonės, sėkmingos santuokos receptai, kaip priimti klaidas, darboholizmas ir kt. Visa tai išgirsite laidoje čia. O jei norite sužinoti daugiau apie Liucinos požiūrį į bendruomenės svarbą, tikrąjį poilsį, rašymo galią ar kaip burti darbu patenkintą komandą – spauskite čia, kur rasite pokalbio tęsinį, skirtą ištikimiausiems laidos žiūrovams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius