Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 25

Violeta Mičiulienė. Ar pavalgius lašinių tavo bus kaip ir žmonių?

Retos akimirkos, kai galiu leisti laiką su sūnumi. Kai kalbame apie tai, kas buvo ir kaip visa tai darė įtaką mūsų šiandieniam gyvenimui. Tų kalbų ir mūsų juoko niekas nesupras, nes dar nepradėję istorijos, pradedame juoktis. Juokiamės, nes visa tai iškyla mums prieš akis lyg kokiame kino filme.
Violeta Mičiulienė
Violeta Mičiulienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Susitikome Anykščiuose, kad porą valandų praleistume kartu. Gražus miestas, gražūs žmonės, gražus oras. Pietų metas ir mes užeiname į kavinę. Sūnus valgo paprastas salotas, o aš (nors šiek tiek ir gėda) noriu kažko daug ir stipriai. Be to, simpatiška padavėja ir aš pradedu koketuoti su ja. Na, tipo kas pas jus skaniausia, ką žmonės giria ir ką man galėtų rekomenduoti. Ji primygtinai man siūlo jų firminę antieną. Na, jei geriausia, tai geriausia. Nesiginčiju, nors už tokią kainą galėtų šiek tiek ir daugiau visko įdėti.

Skaniai papietavę einame Šventosios pakrante. Žmonės žiūri į vandenį, vaikai maitina antytes, kurių prie kranto visas pulkas brukasi. Aš apgailestauju, kad neturim jokio lesalo, nes ir mes būtume jas pamaitinę. Toks gražus ir dosnus bei žmogiškas gestas. Aš taip manau.

Vis galvojau apie tas karves, kurios turbūt žinojo, kad pro šalį pravažiavo karvių rijikė.

Ir tada sūnus paima mane už rankos ir tylėdamas šypsosi man į akis. Nieko nesuprantu, kas atsitiko. Jis supranta, kad aš nesuprantu, ir paprašo manęs jam priminti, ką aš ką tik kavinėje valgiau? Ar tik ne antytę? Ir ją suvalgiusi (nesvarbu, kad tik nedidelę jos dalį, bet ir be jos ji negalėtų gyventi) ruošiuosi eiti maitinti kitų? Kodėl? Kad jos nusipenėtų ir aš rytoj jas galėčiau suvalgyti?

Aš kikenu išgirdusi šią jo tiesą ir nežinau, ką jam atsakyti. O jis toliau manęs klausinėja. Manęs – suaugusio žmogaus, kuris žino beveik visus atsakymus. Apie tai, kas per padaras yra žmogus, kuris padeda į šį pasaulį ateiti gyvuliukui. Tada jį maitina, girdo, slaugo ir duoda jam vardą, kurį išgirdęs tasai griūdamas atbėga. Nes juk jį pašaukia jo globėjas, motina ir tėvas viename asmenyje. Ir tada tas „motina“ ateina per Kalėdas į tvartelį su peiliu. Ir vėl pašaukia jį vardu. Ir tas atbėga.

Aš nebesišypsau. Aš viską mačiau lyg filme. Ir man nebuvo linksma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas