Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 29

Virusologas Saulius Čaplinskas: apie chemiją su žmona ir 40-metį trunkantį romaną su virusais

Gerokai daugiau nei pusę savo gyvenimo medicinos mokslų daktaras, profesorius Saulius Čaplinskas skyrė virusologijai ir užkrečiamoms ligoms, kaip pats nusijuokia – galima sakyti, žmonių ir bakterijų bei virusų santykiams. Kadaise sprendimas sukti šia kryptimi buvo priimtas per naktį ir, matyt, teisingas, nes per 40 metų toli gražu nepabodo. Medikas atvirauja, kad gailisi tik vieno, jog galbūt dėl darbo skirdavo kiek per mažai laiko šeimai ir žmonai – žmogui, kuriam šiandien labiausiai jaučiasi dėkingas.
Saulius Čaplinskas
Saulius Čaplinskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Tėvai pasitikėjo

Vaikystę Saulius Čaplinskas prisimena labai šiltai, o paklaustas, ar aplanko gimtinę Pakruojį, purto galvą – su juo beveik jokių sąsajų, jis jaunystės miestu labiau pavadintų Kauną. Jame aukso medaliu baigė mokyklą, dabartinę Kauno Vinco Kudirkos progimnaziją, ten įstojo į Medicinos institutą – ir studijavo, ir studentavo. Ten prasidėjo pats gyvenimas.

Pasiteiravus, ar tėvai pritarė mediko keliui, medikas atvirauja labai besididžiuojantis savo tėvais, kurie dabar – jau garbaus amžiaus.

S.Čaplinskas su šypsena prisimena, kad bičiuliai ne kartą vaikystėje ir jaunystėje jam yra sakę, jog pavydi santykių su tėvais: „Kažkaip labai mokėjo išlaviruoti – ir auklėjo, bet ir skatino savarankiškumą, pasitikėjimą vieni kitais. Jie nei man, nei sesei nieko nedraudė. Tikrai turime labai gerą ryšį su tėvais, jis buvo grįstas pasitikėjimu. Aš žinojau, kad turiu laiku informuoti, perspėti, kad jie nesijaudintų ir tada galėjau daryti labai daug, bet žinojau, kad turiu nenuvilti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas