Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žydrūnas nuėjo kryžiaus kelius, kad susigrąžintų tris vaikus – dabar juos augina vienas

Žydrūną Bucių tikrai būtų galima pavadinti supertėčiu, tačiau jis pats taip pavadintas kuklinasi. Gyvenimo klystkelių neišvengęs vyriškis atviras: dabar svarbiausia jam – užauginti sveikus ir laimingus tris savo vaikus, kuriuos po penkerių metų jam pavyko susigrąžinti iš globėjų.
Žydrūnas Bucius
Žydrūnas Bucius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Niekas neišmokė mylėti

31-erių Žydrūnas kartu su vaikais šiuo metu gyvena Šilalės rajone. Mokyklinio amžiaus atžalas – du sūnus ir dukrą – jis augina vienas. Laimingos vaikų akys išduoda, kad su tėčiu gyventi jiems gera: jaučiasi mylimi ir saugūs. Tokie, ko savo vaikystėje mažai patyrė pats Žydrūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydrūnas Bucius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydrūnas Bucius

„Užaugau su netikru tėvu – jis vedė mano mamą jau su pilvu. Vėliau jie susilaukė dar trijų dukrų. Nors augau didelėje šeimoje, nesijaučiau mylimas. Nuo 10-ies metų daug dirbau ūkyje – kartais atrodydavo, kad netikras tėvas prie darbo spaudžia tik mane. Su mama santykiai irgi buvo šalti. Gal dėl to dabar nebendraujame visiškai“, – pasakojo vyriškis.

Jo gimimo istorija – taip pat dramatiška. Nelaukiamas kūdikis gimė per anksti – vos 7 mėnesių. „Vėliau vis stengiausi kitus „pasivyti“ – raida vėlavo, nebuvau labai gabus, greitas. Per tuos darbus ūkyje nuo mažens dar labiau sveikatą (ypač nugarą) „susiėdžiau“. Pasekmes jaučiu dabar, – apgailestavo Žydrūnas, šiuo metu po neseniai patirtos stuburo traumos laukiantis operacijos ir dėl to laikinai negalintis dirbti statybose.

Sulaukęs 16-os jis apsigyveno pas dėdę, kurio šeima, kaip sako pašnekovas, stengėsi jį paruošti tikram gyvenimui. Globėjai išleido Žydrūną į profesinę mokyklą, kurioje vaikinas baigė ne tik vidurinę, bet įgijo statybininko profesiją. Dėdė pasirūpino ir tuo, kad jis gautų vairuotojo teises – už šią dovaną Žydrūnas iki šiol jaučiasi dėkingas.

„Toje šeimoje viskas būtų buvę gerai, tačiau aš atėjau neturėdamas elementarių žinių apie tai, kaip reikia elgtis namuose. Nemokėjau nei su šakute ir peiliu valgyti, nei tvarkytis. Daug jie su manim vargo. O aš – irgi nesijaučiau gerai“, – prisipažino vyriškis, dabar su dėdės šeima palaikantis mandagius santykius.

Artimesni santykiai jį sieja su močiute, kuri anūkui visada stengėsi padėti pagal savo galimybes.

Jaunas tėtis dirbo, o mama – lėbavo

Artimo ryšio poreikis Žydrūną labai anksti atvedė į nuosavą šeimą – su drauge pirmojo sūnaus jis susilaukė būdamas vos 19-os. Po metų porai gimė dukra. Taigi, sulaukęs vos 20-ies Žydrūnas buvo jau dviejų vaikų tėvas. Tačiau sukurti gražios šeimos jiems nepavyko. Anot pašnekovo, dėl visko kaltas alkoholis.

„Aš tuo metu daug dirbau, o draugė, su kuria taip ir nesusituokėme, augino vaikus. Tačiau iš tikrųjų gėrė. Iš pradžių viskas dar buvo gerai, bet paskui atsirado nuolatiniai sugėrovai, draugė pradėjo smurtauti: keldavo pavydo scenas, santykius aiškinosi „su peiliais ir kirviais“. Trumpam buvome išsiskyrę, bet paskui vėl bandėme susieiti – norėjau, kad vaikai augtų šeimoje. Tada gimė trečias vaikas – sūnus. Tačiau po to susiėjimo draugė pradėjo mane nuodyti: į maistą įdėdavo migdomųjų ar kitokių vaistų. Kad kažkuo mane nuodija, supratau net ne pats: šefai (įmonės, kurioje dirbo Žydrūnas, vadovai – 15min past.) vis klausdavo, kodėl aš darbo metu miegu ir miegu? Aš ir pats galvodavau, kas čia darosi: juk einu miegoti su vaikais. Galiausiai supratom, kas yra. Tada su šefų pagalba iškraustėme ją iš namų“, – apie vieną sunkiausių gyvenimo etapų prisiminė vyriškis.

Tuo metu pora jau gyveno tik dviese – vaikai iš jų buvo paimti į saugesnę aplinką: iš pradžių globos namus, vėliau perduoti laikiniesiems globėjams.

Paklaustas, kodėl jiems su drauge buvo apribotos teisės į vaikus, Žydrūnas gūžteli pečiais: „Draugė girtavo, o aš nuolat dirbau. Manęs tiesiog nebūdavo. Todėl vaikų teisės (Vaiko teisių apsaugos tarnyba – 15min past.), matyt, nutarė, kad negaliu tinkamai pasirūpinti vaikais ir išvežė juos“, – prisiminė pašnekovas. Tiesa, jis neslėpė, jog tuo metu alkoholio buvo ir jo gyvenime. Tačiau tikino, jog šiuo metu nebegeria.

Karčių žodžių šiai tarnybai Žydrūnas negaili ir kalbėdamas apie visus tuos metus, kai bandė susigrąžinti vaikus.

„Daug pagalių kišo man į ratus. Ilgai teko įrodinėti, kad aš turiu visas galimybes, jog pas mane gyventi grįžtų sūnūs ir dukra“, – kalbėjo vyriškis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydrūno Buciaus namai ir jų aplinka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydrūno Buciaus namai ir jų aplinka

Kuria svajonių namus sau ir vaikams

Prireikė net penkerių metų, kol Žydrūnui pavyko susigrąžinti vaikus. Per tą laiką jis spėjo susikurti naują gyvenimą ir, kaip pats sako, užaugo kaip tėvas ir žmogus. Pradėti kitaip žiūrėti į tėvystę, taip pat labiau pasitikėti savimi ir suprasti, ko nori iš gyvenimo, jam padėjo Šilalėje vykęs projektas, kurio metu vyrą konsultavo psichologė. Jis lankė ir pozityvios tėvystės kursus. Tai, anot Žydrūno, jam padėjo suprasti, ko pačiam trūko šeimoje – tiek vaikystėje, tiek ir sukūrus santykius su vaikų motina.

Aplinkiniai, pažinoję Žydrūną anksčiau ir matantys jį dabar, neslepia, jog po kursų jis pasikeitė neatpažįstamai. Anksčiau labai savimi nepasitikintis vyriškis dabar labai aiškiai žino, ko nori gyvenime, ir to siekia: nebevartoja alkoholio, kuria saugią aplinką namuose sau ir vaikams. Vaizdingoje vietoje esančią sodybą Žydrūnui nupirko jau minėta močiutė – ji visus tuos metus labai jį palaikė ir skatino nepasiduoti siekiant susigrąžinti vaikus. Savo rankomis namuose vyras atliko visą remontą: įsirengė centrinį šildymą, kanalizaciją, elektrą. Prieš pusmetį čia apsigyveno ir visi trys Žydrūno vaikai (kalbant su juo fone visą laiką girdėjosi jaukus klegesys – 15min past.).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydrūnas Bucius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydrūnas Bucius

Tris savo atžalas vyras augina vienas. Kai prireikia, padeda močiutė (ir pokalbio metu ji viešėjo pas anūką – 15min past.)

Su vaikų mama ryšių nepalaiko: to nenori nei jis, nei atžalos. „Ji tikrai nėra geras pavyzdys: geria, vartoja narkotikus“, – apie buvusios mylimos moters paklydimus prasitarė pašnekovas.

Kodėl jam buvo taip svarbu susigrąžinti vaikus? Žydrūnas neslepia: „Juk tai tavo kraujas, tavo širdelė! Vaikai nekalti dėl to, ką tėvai padarė, kaip gyveno. Pasidaryti vaiką neužtenka, reikia jį užauginti – man tai svarbu“, – savo nuomone pasidalino Žydrūnas.

Jis neslėpė: iš globėjų grįžę sūnūs ir dukra dar tik mokosi gyventi su tėčiu. Daugiausia iššūkių kyla su dukra – tiek ji, tiek ir kiti Žydrūno vaikai šiuo metu lankosi pas psichologą.

„Dar yra vargo, nepasitikėjimo. Bet žinau, kad bus gerai, kad tik sveikatos nepritrūktų“, – užtikrintai sakė vienišas tėvas.


Žydrūnas dalyvavo Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamame projekte „Kompleksinių paslaugų šeimai teikimas Šilalės rajono savivaldybėje“. Projektą įgyvendina Šilalės rajono savivaldybės administracija kartu su partneriais – Šilalės rajono socialinių paslaugų namais ir koordinaciniu centru „Gilė“.

„Žingsniai“ – Europos socialinio fondo agentūros (ESFA) projektų sėkmės istorijų̨ konkursas. Rubrikoje pateikiame ekspertų komisijos atrinktas istorijas apie tai, kaip projektai pakeitė konkrečių žmonių gyvenimus. Liepos antroje pusėje, paskelbę visas 20 istorijų, pakviesime portale 15min balsuoti ir išrinkti 5 savo mėgstamiausias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas