4 būdai, kaip sustiprinti santykius su partneriu be terapeuto pagalbos

Neretai poros, net ir išgyvenančios santykių krizę, nesiryžta kreiptis pagalbos į specialistus. Jeigu ir jūs nenorite, bijote arba nerandate tam laiko, galima išbandyti kitų būdų, kaip sustiprinti ryšį su partneriu.
Pora pas psichologą
Pora pas psichologą / 123RF.com nuotr.

Socialiniuose tinkluose kruopščiai suredaguotose nuotraukose neretai neįmanoma įžvelgti to, ką pamatytume realiame gyvenime. Pavyzdžiui, poros instagrame šypsosi pozuodamos ir atrodo itin mielai, tačiau iš tiesų jau kurį laiką galvoja apie skyrybas, rašo „NBC news“.

Prakalbus apie patiriamus sunkumus santykiuose, žmonės iš artimųjų dažnai sulaukia pasiūlymų išbandyti porų terapiją, tačiau atsakymai paprastai varijuoja nuo „bandėme ir mums netiko“ iki „mums nepatogu tai daryti“.

123RF.com nuotr./Ginčas
123RF.com nuotr./Ginčas

Socialinės darbuotojos Karos Lissy teigimu, kartais terapija yra stigma.

„Nesvarbu, ar tai būtų patogumo ir laiko trūkumo klausimas, ar stigma, susijusi su pagalbos prašymu, ar apskritai nesuinteresuotumas keisti santykių dinamiką – yra daugybė priežasčių, kodėl poros priešinasi terapijai, – sako K.Lissy. – Tačiau svarbu užmegzti ryšį kitais būdais, kad pašalintumėte bet kokias galimas bendravimo spragas ir dar kartą patvirtintumėte savo įsipareigojimą vienas kitam.“

Jei įsipareigojote eiti į terapiją ir bijote kiekvieno susitikimo – žinokite, kad esate ne vieni. Anot terapeuto Matto Smith'o, tik nedaugelis porų, jeigu iš viso tokių yra, nekantriai laukia terapijos, net kai ji būtina.

„Susitikimas su specialistu gali būti bauginantis, ypač iš pradžių, – teigia M.Smith'as. – Kai kurioms poroms apie terapiją negali būti nė kalbos. Jos gali turėti blogos ankstesnės patirties arba tiesiog nesijausti pasiruošusios.“

Kaip sako K.Lissy, jei pora priešinasi eiti pas specialistus arba pirmiausia nori išbandyti ką nors kita, terapinė veikla poroje duoda dvigubą naudą, nes stiprinamas ryšys su savimi, o kartu užmezgamas santykis su partneriu.

Tai daryti rekomenduojama ne tik poroms, kurios išgyvena sunkų laikotarpį – pasak K.Lissy, net laimingiems partneriams gali būti naudinga labiau save pažinti. Taip didinamas gebėjimas apmąstyti savo emocijas ir reakcijas, o tai lemia geresnį bendravimą.

Jei poros terapija yra tas žingsnis, kuriam nesate pasirengę arba nenorite ryžtis, štai keli specialistų rekomenduojami veiksmai, kurie gali padėti pradėti judėti teisinga linkme.

Išbandykite ką nors naujo kartu

Kai jau kurį laiką esate su partneriu, galite pastebėti, kad reguliarūs pasimatymai tampa vis retesni, įsitraukiate į įprastą kasdienio gyvenimo modelį, dėl kurio kiekvienas iš jūsų praleidžia daugiau laiko užsiimdamas savais reikalais.

Santuokos ir šeimos terapeutė Joree Rose sako, kad vienas didžiausių jos pastebimų iššūkių yra poros tarpusavio ryšio nutrūkimas po ilgų bendro gyvenimo metų, taip pat išsiblaškymas dėl vaikų, darbo, įsipareigojimų ir finansinio streso. Todėl ji rekomenduoja surasti ką nors bendro, ką būtų galima veikti kartu.

Tai nebūtinai turi būti ekstremalus sportas, pavyzdžiui, šuoliai su parašiutu – gali būti kas nors tokio paprasto, kaip kas mėnesį vykstančios maisto gaminimo pamokos ar bendro knygų klubo įkūrimas.

123RF.com nuotr./Laiminga pora
123RF.com nuotr./Laiminga pora

K.Lissy sutinka, kad mokytis ar daryti ką naujo kartu su savo antrąja puse yra stiprybė.

„Kai nusprendžiame išmokti ko nors naujo, įžengiame į vadinamąjį pradedančiojo protą. Tai būsena, kai pripažįstame, kad esame veiklos, įgūdžių ar mąstymo būdo naujokai, ir esame atviresni, lankstesni bei kūrybingesni, – sako K.Lissy.

– Šios teigiamos pradedančiojo mąstymo savybės gali persikelti į mūsų santykius ir paskatinti būti smalsesnius, mažiau vertinti ir labiau norėti mokytis vienam apie kitą.“

Kartu išvykite į seminarą

Alternatyva sėdėjimui ir pokalbiui su terapeutu gali būti visiškai priešinga – išvykti toli. J.Rose rekomenduoja vykti į poros išvažiuojamąjį seminarą, kuris gali būti puiki vieta gydytis ir keistis grupės aplinkoje.

„Kai sąmoningai skiriate laiko pasitraukti iš rutinos ir suteikiate sau erdvės įsigilinti į santykių aspektus, tai padeda jums augti ir sveikti“, – teigia J.Rose.

Jei išvykos reikalauja per daug laiko (jos gali trukti nuo 3 dienų iki savaitės), poros gali apsvarstyti vietinius seminarus.

„Dažnai rekomenduoju seminarus kaip alternatyvą porų konsultavimui. Savaitgalio seminaruose daugiausia dėmesio skiriama padėti poroms pagerinti bendravimą, pagilinti intymumą ir užmegzti labiau pasitikėjimu grįstą ryšį“, – sako M.Smithas.

Galimybė gydytis patogiai įsitaisius ant sofos

Kai kuriems žmonėms turėti namie prieinamų išteklių gali būti išeitis, padedanti iškelti santykių problemas į paviršių.

J.Rose rekomenduoja skaityti knygas apie santykius arba klausytis tinklalaidžių – tai gali būti aukso viduriukas, jei vienas partneris priešinasi tradicinei terapijai, o kitas nori ją išbandyti.

M.Smithas taip pat siūlo internetinius kursus poroms, kurios nori gauti pagalbą privačiai.

„Internetinės programos padeda poroms įveikti įvairius santykių iššūkius net neišeinant iš namų. Jei atliksite namų darbus ir rasite kursą ar programą, kurią dėsto įgaliojimus turintis asmuo, tai gali iš tiesų pakeisti situaciją“, – sako M.Smitas.

Internetinės programos padeda poroms įveikti įvairius santykių iššūkius net neišeinant iš namų.

Suplanuokite kassavaitinį pasimatymą

Jei pora iš tiesų eitų į terapiją, kalendoriuje būtų įrašytas nuolatinis susitikimas su terapeutu. Vietoj to galima rinktis galimybę išnaudoti laiką sąmoningam ir iš anksto suplanuotam pasimatymui.

„Nedalomas dėmesys ir bendravimas reguliariai gali atrodyti neįmanomas, ypač kai jaučiatės skubantys prieš darbą ar pavargę po ilgo savaitgalio, – sako K.Lissy. – Žinodami, kad abu turite saugią erdvę ir laiką, kai papasakosite visus per savaitę iškilusius rūpesčius, galėsite jaustis išgirsti. Tačiau įsitikinkite, kad laikysitės įsipareigojimo – dažnai atšaukdami pasimatymus, galite prarasti pasitikėjimą.“

123RF nuotr./Pora pasimatyme
123RF nuotr./Pora pasimatyme

K.Lissy taip pat rekomenduoja, kad šis kassavaitinis pasimatymas vyktų ne namie tam, jog būtų pasiekta geriausių rezultatų.

„Retai kada gauname nepertraukiamo laiko su savo artimaisiais. Atrodo, kažkas visada kovoja dėl mūsų dėmesio, – teigia K.Lissy. – Be to, tai parodo, kad vertinate laiką tik dviese. Lengva žiūrėti serialus, būti įlindus į telefonus ir vadinti tai „kokybišku laiku“, bet kai rezervuojate staliuką, įsigyjate bilietus į spektaklį ar planuojate pasivaikščioti parke, atsiranda smagi veikla, kurios galite laukti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas