Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 ženklai, kad jūsų santuokoje nebeliko meilės

Santykiai, kaip ir emocijos, labai greitai keičiasi. Ryšys tvirtėja, jei kurdami santykius labai daug bendraujame, įsipareigojame ir sunkiai dirbame.
Skyrybos
Skyrybos / „Fotolia“ nuotr.

Tačiau labai sunku suprasti – kaip iš vienas kitą mylinčių žmonių santuokos dingsta meilė. Savaime aišku, kad taip nenutinka per naktį. Kaip atpažinti tuos klastingus ženklus, išduodančius, jog metas susirūpinti?

Specialistai sako, kad dažnai manoma, kad jei santuokoje nėra sekso, vadinasi, nėra ir meilės. Vis dėlto tai yra du skirtingi dalykai. Kaip teigia psichologė ir knygos Should I Stay or Should I Go? autorė Ramani Durvasula, nėra diagnostinių kriterijų, kurie atskleistų, kodėl santuoka yra be sekso, be to, tai kiekvienai porai yra labai individualu.

Vienu specialistų teigimu, santuoka be sekso yra tuomet, kai pora mylisi mažiau kaip kartą per metus, tačiau kai kurių kitų specialistų manymu, tokia santuoka yra ir tada, kai seksu užsiimama kartą per mėnesį. Tiesa, jeigu abiem partneriams tai yra priimtina ir nesukelia nesklandumų, nerimauti nereikėtų, rašoma prevention.com.

Na, o santykiai be meilės yra labiau susiję su tuo, kad jaučiamės nemylimi savo partnerio, nejaučiame jo rūpesčio, pastebi sekso terapeutas iš Niujorko Ianas Kerneris. Tad į kokius dalykus reikia atkreipti dėmesį?

Kiekvienai porai tenka išgyventi sunkius laikus, tačiau jeigu tam tikri žemiau išvardyti požymiai darosi nuolatiniai, tuomet susirūpinkite.

1. Tarp jūsų yra nuolatinis atstumas

Yra lengva prapulti tarp oficialaus darbo, buities darbų namuose ir vaikų priežiūros taip pamažu atitolstant vienas nuo kito. „Lengva pasijausti kaip laivams, prasilenkiantiems naktį, bei pamiršti, ką reiškia vienas kitą mylėti“, – sako R.Durvasula.

2. Prioritetai

Tam tikri gyvenimo pokyčiai gali pradėti pirmauti, pavyzdžiui, darbas, pinigai ir įsipareigojimai, todėl labai greitai dingsta romantika: „Sunerimkite, jeigu jūsų tai nejaudina arba rūpi labai mažai – tai gali būti problema“, – sako R.Durvasula.

3. Jūsų bendravimas – dingęs

Ar jūs dažnai pykstatės? O galbūt tiesiog visai nesikalbate? Kaip sako R.Durvasula, atitolti vienas nuo kito ir pasijausti nemylimi galite ir dėl streso. Tačiau, nors tai atrodo ir keista, ginčų nebuvimas dažnai atskleidžia, kad jūs nesistengiate dėl santykių, nesiekiate, kad jie taptų geresni.

4. Jūs galite gyventi intymų gyvenimą arba ne, tačiau nė vienu atveju nesijaučiate gerai

Net ir santuokoje be meilės gali būti sekso, tačiau, kaip pastebi I.Kerneris, tai nėra mylėjimasis, o labiau fizinis darbas, iškrova, kurioje nelieka vietos jausmams.

5. Jums partneris nerūpi arba jaučiate, kad jūs jam nerūpite

Apatija – labai stipri emocija ir jeigu jums visai nerūpi, kad partneris daro tai, kas anksčiau jus liūdindavo, tuomet tai raudona vėliava. „Tai lyg gyvenimas emociškai sausoje aplinkoje“, – sako I.Kerneris.

6. Jūsų partneris neatsako į jūsų pastangas

Pasak R.Durvasulos, santuoką be meilės išduoda ir tai, kad jūs stengiatės išsaugoti santykius, tačiau jūsų partneris nereaguoja ir nekreipia dėmesio. Ir jeigu partneriui yra būdingi narcizo bruožai, tuomet jis gali net nejausti kaltės, kad nesistengia.

Kaip gelbėti santuoką?

Pirmiausia pagalvokite apie tai, kodėl santykiai pasikeitė ir ką galite padaryti, kad tai ištaisytumėte.

Komunikuokite su savo partneriu

„Pakalbėkite apie tai, kas jus suvedė, kodėl esate drauge? Prisiminkite lūkesčius ir svajones, kurias kūrėte kartu. Ar jums tai dar rūpi?“ – sako R.Durvasula. Turėkite galvoje, kad tai gali būti skausmingas pokalbis.

Galite pamatyti, kad esate labai nutolę vienas nuo kito, arba, atvirkščiai, suvokti, kad jūsų siekiai ir tikslai santykiuose sutampa, motyvuoja jus abu.

Jeigu atrodo, kad santykių problemos kyla dėl laiko stygiaus, pastangų nebuvimo ir pervargimo, galimi įvairūs sprendimo būdai, pavyzdžiui, galbūt verta pasitarti su specialistu, kad išmoktumėte komunikuoti, nusistatyti prioritetus ir pan. Kaip sako R.Durvasula, reiktų išbandyti kai kuriuos dalykus, pavyzdžiui, skirti partneriui pasimatymą arba įvairiais būdais komunikuoti per visą dieną.

Galbūt verta pailsėti vienam nuo kito

„Tai nereiškia, jog reikia išsiskirti savaitėms ar išsikraustyti. Pabandykite kiekvienas atskirai pabūti savaitę nuo kasdienybės ir buities ir tą laiką skirti tiesiog sau“, – sako R.Durvasula.

Ir nors tai gali būti sunku padaryti, atsižvelgiant į įsipareigojimus, tačiau kai kurios pabuvimo atskirai variacijos yra labai naudingos ir gali pagelbėti. „Galimybė atsikvėpti gali padėti pamatyti viską daug aiškiau“, – sako R.Durvasula.

Jūs galite nuspręsti ir skirtis

Jeigu suvoksite, kad esate išties nelaimingi, galite pradėti galvoti apie skyrybas. R.Durvasula rekomenduoja eiti į individualias terapijas: „Pasidalinkite savo skausmingomis ar užslėptomis mintimis saugioje aplinkoje“. Ji priduria, jog reikėtų vengti kalbėtis tokiomis temomis su draugais ir artimaisiais, kurie turi savo įsitikinimus.

Jeigu nuspręsite skirtis, tuomet pasikalbėkite su partneriu apie savo norus. Tokie pokalbiai gali padėti išsiskirti be drastiškų pasekmių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai