Aplink vien psichopatai? Psichologė atskleidžia laimingų santykių receptą

Konfliktai šeimoje, darbe, su partneriu ir vaikais. Nesusikalbėjimas, neįsiklausymas, liūdesys ir pyktis. Santykių kūrimo mokymų bei seminarų autorė, psichologė Ilona Abel sako, kad kai žmogus nebepakelia santykių svorio, išeitis yra. Svarbiausias receptas: ne kaltinti aplinką, o pokyčio, saviugdos imtis pačiam.
Toksiški santykiai
Toksiški santykiai / Shutterstock nuotr.

lona Abel padeda žmonėms atverti duris į laimingesnius santykius, o spalio 26 d. lektorė viešės Lietuvoje, rašoma Lietuvos sveikuolių sąjungos pranešime žiniasklaidai.

– Ko žmonės tikisi iš santykių ir kokia būna realybė?

– Ne paslaptis, kad visi tiesiog nori būti laimingi. O atsakomybę už tai, deja, perkelia savo partneriui ar artimiesiems. Tada prasideda nusivylimas, priekaištai, pykčiai. Mano mokytoja Marina Targakova sako, kad šeima yra tarsi universitetas, o mūsų artimieji yra svarbiausi dėstytojai. Jie padeda mums tapti geresniais, tobulina mus. Kai tai suprantame, gyvenimas tampa daug lengvesnis, džiaugsmingesnis ir įdomesnis.

Kodėl žmonėms sunku kurti santykius?

– Visos problemos kyla dėl žinių stokos. Deja, nei mokyklose, nei universitetuose mūsų nemokė kurti santykių. Norėdami juos sėkmingai kurti, tiek romantinius, tiek darbe, su giminėmis, turime tam skirti laiko, pasigilinti į žmogaus psichologiją, mokytis. Be ugdymosi šioje srityje gero rezultato nebus, santykiai anksčiau ar vėliau byrės.

Pranešimo aut. nuotr./Ilona Abel
Pranešimo aut. nuotr./Ilona Abel

Kodėl reikėtų nebijoti konfliktų? Kaip išmokti pyktis su pagarba?

– Svarbu suprasti, kad konfliktai, neretai, mums visgi padeda suartėti, tai yra savotiškas santykių vėdinimas. Pasakymas to, ką pamiršai ar nedrįsai pasakyti. Tik iššūkis yra konflikto metu išlikti pagarboje. To turime mokytis.

Kūrybiškai pyktis gali tik emociškai brandus žmonės. Tai yra didžiulis menas. Žmonės, dažniausiai, arba tyli, arba kaltina vieni kitus. Vėliau, kai nuoskaudų prisikaupia, tarsi sprogsta, agresyviai puola vieni kitus. Reikia kaskart treniruoti save, mokytis jausmus išsakyti iškart, net pykstantis gerbti partnerį. Ne kaltinti, o pradėti nuo „Aš jaučiu, kad… ir pranešu tau apie tai, nes gerbiu tave ir mūsų santykiai man – brangūs“.

Ribų brėžimo svarba santykiuose. Kaip pranešti apie savo poreikius prieš susierzinimą?

– Norėdami tai padaryti, pirmiausiai, turite gerai pažinti save. Turime patys sau įsivardinti poreikius, vertybes, tada žodžiu išsakyti tai kitam, ne tikėtis, jog perskaitys mūsų mintis. Dažnai žmonės pyksta, kad kitas nedaro, ko jis nori, kai nėra nei sau, nei kitam konkrečiai to neįvardiję.

Susierzinimas, pyktis – stipri energija, kai nevyksta taip, kaip aš noriu. Svarbu apčiuopti to šaltinį. Tik nuolat dvasiškai tobulėjantis, gilus žmogus gali susidoroti su šia energija išmintingai ir suvaldyti savo emocijų išraišką.

Suaugusių vaikų ir tėvų santykiai. Kokios pagrindinės problemos?

– Žmogus fiziškai užauga tarsi savaime, o psichologiškai automatiškai – nebūtinai. Taip ir kyla problemos. Emociškai nebrandūs suaugusieji nesusikalba, neįsiklauso, negirdi vieni kitų nuoskaudų, kaltina, nepagarbiai pykstasi.

Kodėl tapote būtent santykių lektore, psichologe?

– Jei atvirai, labiausiai dėl to, nes šiuo keliu sukti nukreipė mano mokytojai. Mane visada domino, kaip veikia pasaulis, kodėl gyvenime viskas vyksta taip, kaip vyksta, ar įmanoma ką nors pakeisti. Ieškojau atsakymų į savo klausimus ir susipažinau su mokytojais Aleksandru Chakimovu ir Marina Targakova. Pradėjau mokytis pagal jų vadovaujamas programas ir vis dar mokausi. Žinios, kurias gavau, mane visiškai pakeitė, sakyčiau, išgydė nuo nuolatinio nepasitenkinimo, skundų ir nuoskaudų. Tuo pat metu studijavau psichologiją ir astrologiją, tai yra mano profesija.

Kokią svarbiausią žinią norite perduoti seminare Vilniuje?

– Laimė yra mūsų rankose, tai – įmanoma! Tinkamos žinios ir įrankiai labai greitai pakeičia mūsų gyvenimą. Svarbiausias žinutes apie laimingus santykius perduoti ir atvykstu į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas