Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar įmanoma po skyrybų likti draugais? O gal visgi geriau nutraukti bendravimą?

Skyrybos retai kada būna lengvos. Kur kas dažniau – skausmingos, įtemptos ir kainuojančios daug kantrybės. Filmuose dažnai galime pamatyti, kaip išsiskyrusi pora tampa puikiais draugais, tačiau ar realybėje taip nutinka dažnai?
Konfliktas
Konfliktas / Vida Press nuotr.

Yra tyrimas, kuris atskleidžia, kad draugystė tarp buvusių seksualinių partnerių, palyginti su platoniška, arba kitaip tariant, buvusia iki santykių, stipriai skiriasi kokybės prasme. Deja, į blogąją pusę, rašoma Lifehacker.

Kokiais atvejais įmanoma išlikti draugais?

Kai nebejaučiate vienas kitam jausmų

Draugauti su buvusiu partneriu, kai rankos ir kojos virpa vien apie jį pagalvojus, neįmanoma. Tačiau jeigu šiuo klausimu esate ramūs, jaučiatės ramiai ir komfortiškai, galite pamėginti. Procesas gali būti ilgas, sudėtingas, tačiau įmanomas. Svarbiausia, kad abudu šioje situacijoje neturėtumėte jausmų vienas kitam.

Jus sieja tam tikri reikalai

Jeigu ateityje reikės bendrauti, pavyzdžiui, jus sieja šeima, vaikai, darbo reikalai, turite pagalvoti, ką galite padaryti, kad visiems būtų komfortiška. Tai sieja ne tik jus, bet ir jus supančius žmones, dėl kurių negalite nutraukti bendravimo.

Draugystė – tai pasitikėjimas ir vienas kito palaikymas. Ir net jeigu vienas iš jūsų nepasirengęs toliau tęsti santykių draugystės forma, tačiau dėl kokių nors priežasčių neįmanoma nutraukti bendravimo su buvusiais partneriais, pasistenkite, kad tai nevirstų katastrofa.

Partneriai jau nuo pat pradžių buvo labiau draugai nei partneriai

Jeigu santykiuose nuo pat pradžių nebuvo romantikos, aistros, o santykių ateitis buvo aptariama miglotai ir paviršutiniškai, o gal ir visai apie tai nediskutavote, draugystė tikrai įmanoma. Ypač, jeigu visuose santykių etapuose vienas kitam jautėte pagarbą, puikiai vienas kitą supratote. Ir net jeigu nepavyko sukurti šeimos, tačiau jaučiate, kad jums įdomu kartu, gali būti, kad jums tiesiog kaip draugams, kur kas geriau.

Kirili Palii nuotr./ Unsplash nuotr./Pora
Kirili Palii nuotr./ Unsplash nuotr./Pora

Kada geriau nutraukti bendravimą?

Tarp partnerių nėra ir nebuvo nieko bendro

Būna, kad po išsiskyrimo nei vyras, nei moteris nesupranta, kaip jiems pavyko tiek metų išbūti kartu – jie jaučiasi svetimi vienas kitam. Tačiau tokia situacija gana dažna.

Kartais žmones kartu laiko vaikai, namai ar bendra buitis, todėl dažnas susitaiko ir gyvena, nors nei meilės, nei aistros seniai nelikę. Kitais atvejais – tiesiog priklausomybė vienas kitam. Tačiau jeigu neturite nieko bendro, jūsų nesieja niekas – nei šeima, nei bendri planai, o bendraujate tik per jėgą, iš reikalo, gal verčiau investuoti jėgas kitur?

Iš tikrųjų toks bendravimo modelis atneša tik nusivylimą ir skausmą, todėl draugystės verčiau nepuoselėti.

Vienas iš partnerių priima draugystę kaip galimybę susigrąžinti santykius

Jeigu vienas iš jūsų pasakoja buvusiajam apie naujus santykius, dalinasi intymiausiomis gyvenimo akimirkomis, o kitas per sukąstus dantis tiesiog klausosi ir kurpia planus, kaip susigrąžinti santykius, iš tokios draugystės nieko gero nebus.

Toks žmogus gyvena iliuzijų pasaulyje ir laukia, kada viskas pasikeis, tačiau iš tikrųjų toks bendravimo modelis atneša tik nusivylimą ir skausmą, todėl draugystės verčiau nepuoselėti.

123RF.com nuotr./Pora pykstasi
123RF.com nuotr./Pora pykstasi

Vienas partneris griauna kito partnerio gyvenimą

Toksiškus santykius reikia palikti praeityje ir daugiau niekada į juos negrįžti. Negalvokite, kad partneris akimirksniu pasikeis – jeigu santykiuose vyravo psichologinis smurtas, draugystė gali būti tokia pati.

Ne visus santykius reikia siekti išsaugoti, ypač, kai romantiškuose santykiuose jūs patyrėte daug nemalonių akimirkų. Jeigu buvęs partneris jus bando susigrąžinti manipuliuodamas, grasindamas, šmeiždamas, nerizikuokite vėl sugrįžti į tas pačias vėžes.

Partneriai nebuvo draugais net tada, kai kūrė romantiškus santykius

Santykius puoselėjote apimti aistros ir emocijų, tačiau neskyrėte laiko bendravimui, vienas kito pažinimui ir draugystės užmezgimui? Greičiausiai po skyrybų ir netapsite draugais. Jeigu jums buvo gera kartu seksualine prasme, tačiau reikšmingus gyvenimo įvykius ir dalykus aptardavote ne su antrąja puse, bet su artimaisiais, draugais, kažin ar po skyrybų skubėsite patarimo pas buvusį partnerį.

Skyrybos buvo pernelyg skaudžios

Pavyzdžiui, skyrėtės vieno partnerio, o ne abiejų iniciatyva, tad galbūt kažkuriam jūsų skyrybos buvo smūgis į paširdžius. Apie draugystę kalbėti tokiu atveju nėra lengva, ypač, kol emocijos ir skausmas tiesiog liepsnoja – tam gali prireikti daug laiko – mėnesių ar net metų.

123RF.com nuotr./Pora
123RF.com nuotr./Pora

Kaip išsaugoti draugiškus santykius po išsiskyrimo?

  • Padarykite pertrauką ir kurį laiką atitrūkite nuo bendravimo – leiskite emocijoms nurimti.
  • Būkite atviri su savimi. Iliuzijos, kad viskas bus kaip anksčiau ar viltys, kurios nepasiteisins, gali į jūsų gyvenimą įnešti dar daugiau skausmo ir nusivylimo.
  • Venkite to, kas susiję su jumis kaip pora ir neflirtuokite su buvusiu partneriu, neklaidinkite vienas kito.
  • Tęsti draugystę po skyrybų ar ne, labai individualu ir priklauso nuo daugelio niuansų. Tačiau venkite nereikalingų dramų ir būkite atsargūs, kad nepapultumėte į nesibaigiantį aistrų voratinklį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito