Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aš nenoriu sekso. Ar kažkas su manimi negerai?

Daugelį yra pasiekusi žinutė, kad santykiai yra „sveiki“ tik tuomet, kai juose yra pakankamai sekso, todėl nesunku suabejoti, jog su manimi yra kažkas negerai, jeigu neturiu noro mylėtis. Su šia abejone atsiranda ir baimė, jog nesant pakankamai intymumo poroje, santykis gali iširti. Noras mylėtis stipriai susijęs su mūsų nuostatomis, santykiu poroje ir netgi su vartojamais vaistais bei fizine sveikata. Daugelį sunkumų galima spręsti stiprinant ryšį poroje ir eksperimentuojant su seksualumu santykyje.
Susipykę sutuoktiniai
Susipykę sutuoktiniai / 123RF.com nuotr.

Daugiau apie santykius ir seksualumą galite rasti „Sąmoninga šeima" psichologės Miglės Motiejūnės tinklaraštyje.

Kas yra normalu ir nenormalu, kalbant apie seksą?

Įprastai sekso noras arba nenoras tampa problema, kai esame santykiuose, kur poreikis seksui nėra vienodas. Kito nusivylimas ar pyktis, jog pernelyg retai arba per dažnai norime sekso, sukuria įspūdį, kad kažkas su mumis negerai.

Įvairiuose straipsniuose galima rasti paaiškinimų, kiek kartų per savaitę žmogus turėtų patenkinti seksualinį poreikį. Tiesa, joks skaičius negali apibrėžti (ne)normalaus poreikio seksui. Psichologė ir seksualumą tyrinėjanti mokslininkė Sandra Leiblum teigia, kad susirūpinti galima tuomet, kai pastebite, jog anksčiau mintys nukrypdavo į seksualines fantazijas, dažniau norėdavote inicijuoti seksą poroje, greičiau susijaudindavote nuo užuominų apie seksą ir pasikeitimai šiandien kelia diskomfortą. Tikėtina, kad į šiuos pokyčius atkreipsite dėmesį tuo atveju, jeigu esate poros santykiuose ir partneris primena apie nepatenkintą intymumo poreikį.

Taigi nenorėjimas sekso nėra signalas, jog su jumis kažkas yra negerai, ir svarbu yra ne tai, kaip dažnai ar retai užsiimate seksu. Daug svarbiau yra tai, kiek sutampa jūsų seksualiniai pageidavimai poroje, ar tai jums kelia nepasitenkinimą ir ar norisi tai keisti. Toliau rasite patarimus, kaip tai padaryti.

Kodėl aš nenoriu sekso?

  • Klaidingi įsitikinimai trukdo mėgautis intymiu santykiu poroje. Pasitikrinkite, kiek patys turite klaidingų įsitikinimų apie seksą. Įvertinkite, ar pateikti sakiniai jums tinka:
  1. Moterys nori sekso mažiau.
  2. Jeigu partneris(-ė) tikrai myli, tai supras, koks lytėjimas yra malonus.
  3. Seksas privalo būti tobulas.
  4. Be orgazmo nėra sekso.

Visi šie teiginiai yra klaidingi įsitikinimai, kurie kaip tvirtai įsirėžusios nuostatos stabdo nuo atsipalaidavimo ir mėgavimosi santykiu.

Sustokime prie dažniausiai pasitaikančių klaidingų įsitikinimų.

Tobulas seksas yra privaloma ir būtina sveiko santykio dalis. Šį įsitikinimą lydi manymas, kad susijaudinimas kyla staiga, tik pamačius partnerį(-ę), o orgazmas turi kilti visada ir jį turi patirti poroje abu vienu metu.

Vis tik žmogaus organizmas nėra tobulai veikianti sistema ir viršuje aprašytas atvejis gali būti prilygintas vienaragiui – tik mituose ir pasakoje egzistuojančiam gyvūnui. Kaip teigia mokslininkai Barry McCarthy ir Lan Wald, tyrinėjantys seksualinį troškimą – stipri aistra, užsitęsęs orgazmas ir abiejų partnerių pasitenkinimas yra situacija, kuria reikia džiaugtis ir laikyti dideliu laimėjimu, bet ne būtinybe.

Stipri aistra, užsitęsęs orgazmas ir abiejų partnerių pasitenkinimas yra situacija, kuria reikia džiaugtis ir laikyti dideliu laimėjimu, bet ne būtinybe

Moteris nori sekso mažiau nei vyras ir tai yra savaime suprantama. Galima net rasti patarimų, kaip truputis alkoholio padės moteriai atsipalaiduoti ir problema bus išspręsta. Tai toli nuo tiesos.

Pasak Letitia Anne Peplau atlikto tyrimo, moters seksualinio troškimo buvimas arba nebuvimas stipriai priklauso nuo menstruacinio ciklo. Dėl to nėra visiškai teisinga sakyti, kad moterys nori mažiau sekso nei vyrai. Tiksliau sakyti, kad moters seksualinis troškimas yra periodiškas ir keičiasi kartu su menstruaciniu ciklu.

Tam, kad moteris susijaudintų, svarbus ne tik prieš akis matomas kito nuogas kūnas, bet ir kontekstas, pavyzdžiui, socialinis santykis, emocinis ryšys. Tai nereiškia, kad vyrui nėra svarbu, koks ryšys yra tarp jo ir partnerės(-io). Neištikimybė, patiriamas emocinis smurtas veikia santykius nepriklausomai nuo lyties, tačiau moteris dažniau reaguoja į subtilius pasikeitimus santykyje arba aplinkoje esančius stimulus.

Sprendimo būdas – keiskite įsitikinimus

  • Troškimą ir pasitenkinimą galima sukurti, keičiant savo elgesį.
  • Galiu pažinti ir parodyti, kas man patinka.
  • Seksas gali būti ir „pakankamai geras“.
  • Seksas gali būti malonumo gavimas ir suteikimas kitam.
  • Fizinė sveikata, vartojami vaistai veikia seksualinį troškimą. Jeigu pradėjote vartoti antidepresantus, kontraceptines tabletes, lankyti chemoterapijos kursą arba pasikeitė jūsų hormonų ar širdies ir kraujagyslių veikla – tai gali veikti seksualinį troškimą, teigiama „Management of sexual dysfunction in men and women: an interdisciplinary approach“ knygoje.

Sprendimo būdas: ieškant problemų savyje arba santykyje, nepamirškite kreiptis į šeimos gydytoją ir įsitikinkite, kad tai nėra vaistų poveikis ar ligos pradžia.

  • Patiriu įtampą ir stresą. Seksualinis troškimas, susijaudinimas ir orgazmas stipriai susijęs su atsipalaidavimo jausmu bei niekaip negali kilti streso akimirkoje. Stresas mūsų kūne kyla tuomet, kai kyla grėsmė išlikimui (net jeigu tai tik laiku nepriduota ataskaita). Atvejais, kai jaučiate miego trūkumą, susiduriate su iššūkiais ir staigiais pasikeitimais, kūnas ruošiasi slėptis, bėgti arba kautis. Santykyje jaučiamas atstūmimas, bendravimo stoka, laiko kartu trūkumas, taip pat sukuria įtampą santykyje, neleidžia kūnui atsipalaiduoti ir galvoti apie nieką kitą kaip tik problemas.

    Mūsų organizmas prioritetu laiko poreikį apsiginti, ne daugintis. Kol nesijaučiate saugus, tol kūne negali kilti troškimas ar susijaudinimas. Paradoksalu yra tai, kad kuo ilgiau santykyje vengiama sekso, tuo sunkiau nutraukti šį vengimo ciklą.

Sprendimo būdas: atkurti ryšį ir sumažinti įtampą poroje galite naudojantis „Mokymosi plaukti“ pratimu, kuri pateikia psichologė knygoje „New directions in sex therapy: Innovations and alternatives“. Kyla klausimas, kodėl šis pratimas vadinamas „Mokymosi plaukti“? Taip, kaip mokydamiesi plaukti turime priimti kitų instrukcijas ir jų klausytis, taip turime mokytis priimti ir suteikti kitam grįžtamąjį ryšį apie prisilietimus, kurių norisi sulaukti.

Nesistengdami „užvesti“ vienas kito seksui, kurkite fizinį kontaktą ir mokykitės liesti vienas kitą. Sutarkite laiką atlikti pratimui ir jo metu pasikeisdami suteikite vienas kitam masažą. Šis masažas gali būti jausmingesnis ir intymesnis nei įprastas nugaros masažas. Paskatinkite ir priimkite partnerio(-ės) teikiamas instrukcijas bei pasistenkite išgristi, kokio prisilietimo jis(-i) norėtų.

Nesistengdami „užvesti“ vienas kito seksui, kurkite fizinį kontaktą ir mokykitės liesti vienas kitą

  • Turiu įprastus ir nesikeičiančius seksualinius ritualus. Aistra ilgalaikiuose santykiuose yra rezultatas, kuris reikalauja pastangų. Tyrimuose pastebima, kad poros, kurios ilgalaikiuose santykiuose jaučia troškimą vienas kitam, domisi ir siekia paįvairinti įprastas seksualines patirtis (jeigu skaitote šį straipsnį, jau esate vienu žingsniu arčiau troškimo sugražinimo į santykį) (Frederick ir kt., 2017). Natūralu, kad santykio pradžioje vien partnerio(-ės) nuogo kūno vaizdinys kuria seksualinį troškimą, bet laikui bėgant šis vaizdinys tampa kasdieniškas ir nebėra jaudinantis.

Sprendimo būdas: 15 min. pasikeisdami lieskite vienas kitą, laikydamiesi šių taisyklių: lieskite kitą taip, kad pats(-i) jaustumėte malonumą. Leiskite sau glamonėti kito kūną ten, kur labiausiai norisi. Svarbu, jog turėtumėte susitarimą, jeigu šis prisilietimas bus nemalonus, kitas apie tai praneš. Pratimo tikslas mokytis ne tik laukti kito iniciatyvos, bet inicijuoti intymias akimirkas bei jausti malonumą, suteikiant pasitenkinimą kitam.

Priešingai nei bet kokie kiti patarimai, kuriuos galima rasti internete visais gyvenimo atvejais, seksualiniai reikalauja eksperimentavimo ir ieškojimo geriausiai poroje tinkančios praktikos. Taigi perskaitę šį straipsnį leiskite sau keisti taisykles ir atrasti naujas, kuriant seksualinį troškimą poroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas