Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aurelija ir Gintarė sukūrė kortų žaidimą poroms – skatina intymumą ir atverti širdį

Kai kalbamės su partneriu, ar iš tiesų pasakome, ką jaučiame ir galvojame? Aurelija Ivanauskaitė ir Gintarė Petrauskaitė – jaunos verslininkės, sukūrusios projektą „Dūšios“. Merginos skatina poras atsiverti vienas kitam kortų žaidimo pagalba. Gintarė teigia: „Santykių intymumą galime kurti žaidimo forma, su humoru bei lengvumu. Mūsų vizija – suteikti įrankį, kuris palengvintų šį procesą.“
Jaunos verslininkės sukūrė kortų žaidimą poroms
Jaunos verslininkės sukūrė kortų žaidimą poroms / Gintarės Petrauskaitės ir Gvido Reistaičio nuotr. koliažas
Temos: 2 Kortos Pora

24-erių metų Aurelija iš Jonavos ir 25-erių metų Gintarė iš Panevėžio susipažino Kauno Vytauto Didžiojo universitete veikiančioje Verslumo akademijoje (dabar – „Minded“). Jos pusmetį dirbo vienoje komandoje, kurioje buvo ir daugiau žmonių, tačiau labiausiai susibičiuliavo tarpusavyje.

Gvido Reistaičio nuotr./Jaunos verslininkės sukūrė kortų žaidimą poroms
Gvido Reistaičio nuotr./Jaunos verslininkės sukūrė kortų žaidimą poroms

Aurelija prisimena, kad likus kelioms dienoms iki Naujųjų metų susiskambino su Gintare ir abi suprato: pasaulyje visko vyksta labai daug, jos žino labai daug ir nori kažką iš to sukurti – „pakūrybinti“.

Pasak Gintarės, prieš keletą metų ji kūrė kitą kortų žaidimą, todėl tikėjo, kad šįkart idėja turi išvysti dienos šviesą.

„Tai buvo ženklas, kad kursime kortų žaidimą“, – teigia ji.

Idėją padiktavo aktualios temos

Anot merginų, kortų žaidimo poroms idėja kilo iš jų pačių gyvenimiškos patirties ir aktualių temų. Pastebėta, kad moterys kaskart susitikusios aptaria, kaip partneris privertė jas jaustis, ką padarė ar ko nepadarė, su kokiu nauju vaikinu buvo pasimatyme ar tai, kaip sunervino tėvai.

„Visos temos, vienu ar kitu atveju, yra apie santykius“, – įsitikinusios žaidimo kūrėjos.

Išgryninusios santykių problemas jos nusprendė, kad nori sukurti žaidimą, kuris padėtų poroje kalbėtis apie jausmus, poreikius, svajones.

„Mažiau reikės skųstis draugėms ar užlaikyti pyktį“, – įsitikinusios jaunosios verslininkės.

Visos temos, vienu ar kitu atveju, yra apie santykius.

Aurelija ir Gintarė teigia, kad kai nėra išsakomi jausmai bei poreikiai, dažniausias poroje girdimas atsakymas yra: „Ai, nieko man nėra.“

Taip, laikui bėgant, prisikaupia daug jausmų ir emocijų, kol galiausiai ima ir išsiveržia vulkanai – tuomet prasideda konfliktai „iš oro“.

Gintarės Petrauskaitės nuotr./Jaunos verslininkės sukūrė kortų žaidimą poroms
Gintarės Petrauskaitės nuotr./Jaunos verslininkės sukūrė kortų žaidimą poroms

Kodėl „Dūšios“?

Kaip pasakoja verslo įkūrėjos, pirminis projekto pavadinimas buvo „Nuogi“, tačiau pristatant ekspertams prototipą, daugeliui įstrigo žaidimo trečio lygio „Atvira dūšia“ pavadinimas. Galima teigti, kad auditorija pati padiktavo projekto vardą.

„Mes – nestandartinės ir norinčios kurti drąsiai. Nusprendėm, kad „Dūšios“ yra apie mus. Šis žodis yra apie drąsą parodyti nuogą vidų, atsidavusius žmones ir nuoširdžius santykius“, – paaiškino merginos.

Išgirdus tokį pavadinimą, tėvus, anot Gintarės ir Aurelijos, ištiko lengvas šokas. Jie teiravosi, apie kokias čia mirusias sielas dukros kalba.

„Dabar draugai į mus kreipiasi ne vardais, o „dūšelėmis“, – juokiasi Gintarė.

Šiuo metu „Dūšių“ įkūrėjos vykdo kelias pagrindines veiklas. Pirmiausia, dirba su žaidimo „Nuogi“ kūrimu ir tobulinimu. Žaidimas skatina poras pasikalbėti. Pokalbių temos – įvairios: nuo fantazijų iki ateities planų, svajonių, finansų.

Šių metų vasario pradžioje jos išleido pirmojo tiražo žaidimo prototipą – 20 kortų kaladžių. Tuomet rinko atsiliepimus iš ekspertų, specialistų, pažįstamų, kūrė atgalinį ryšį su žaidžiančiaisiais, tobulino kortas.

Kovo 8 dieną žaidimas, kurio kaina – 21 euras, buvo paviešintas, jį išbandė pirmieji klientai.

Aurelija ir Gintarė pasakoja, kad tiems, kurie nemokamai nori išbandyti žaidimą arba jau įsigijo jį, kiekvieną antradienį dūšios.lt, instagramo ar feisbuko profiliuose siūloma mini žaidimo versija.

Gvido Reistaičio nuotr./Jaunos verslininkės sukūrė kortų žaidimą poroms
Gvido Reistaičio nuotr./Jaunos verslininkės sukūrė kortų žaidimą poroms

Merginos taip pat organizuoja gyvas transliacijas, kurių metu pasisako įvairūs santykių ekspertai, psichologai. Jos dalijasi ir asmeninėmis patirtimis apie santykį su savimi ir partneriu, siūlo, kaip padidinti intymumą ir kurti atvirumu pagrįstus santykius.

Gintarė ir Aurelija pabrėžia: „Tikrai nesame psichologės ar koučerės, remiamės specialistų nuomonėmis ar gyvenimiška patirtimi.“

Kovoti ne vienas prieš kitą, o prieš problemą

Paklaustos, ko siekia šiuo projektu, merginos atsako, kad yra atlikta daug tyrimų, kurie parodo, jog daugiausia laimės žmonėms suteikia artimi santykiai su kitais, o vienišumas gali ypač kenkti.

„Jausdami artimo žmogaus palaikymą ir meilę, esame kur kas labiau motyvuoti veikti ir realizuoti save, jaučiamės visaverčiai“, – mano Aurelija.

Jausdami artimo žmogaus palaikymą ir meilę, esame kur kas labiau motyvuoti veikti.

Anot jos, norint sukurti artimą ryšį, turime išdrįsti būti pažeidžiami, atsiverti ir kalbėti nepatogiomis temomis, drąsiai reikšti savo jausmus ir poreikius, įsitraukti į diskusiją ir ieškoti kompromisų.

Gintarės teigimu, tai padaryti yra ganėtinai sunku dėl mūsų asmeninių savybių, principų ar išsiskiriančių vertybių.

„Santykių intymumą galime kurti žaidimo forma, su humoru bei lengvumu. Mūsų vizija yra suteikti žmonėms įrankį, kuris palengvintų šį procesą. Šis žaidimas padeda ne tik pažinti partnerį ir suprasti jo poreikius, bet ir suvokti, kaip partneris mato tave“, – teigia Gintarė.

Pasak merginų, asmeninio emocinio intelekto augimas gali padėti ne tik poroje, bet ir santykiuose su tėvais, draugais bei vaikais.

Jų kūrybos pagrindinė žinutė, kurią nori transliuoti auditorijai: reikia kovoti ne vienas prieš kitą, o kartu prieš problemą. Tai galima padaryti per pokalbį bei vienas kito pažinimą.

Gali žaisti net ir uždariausi

„Kai kalbamės su partneriu, ar iš tiesų pasakome, ką jaučiame ir galvojame? Ar iš partnerio laukiame tiesaus atsakymo, o gal tik patogaus sau? Ar leidžiame būti savimi, o gal tai dar viena rolė, kurią gyvenime vaidiname?“ – klausia projekto įkūrėjos ir tikina, kad žaidimas iškart neatsakys į visus šiuo klausimus, bet užves ant kelio ir išprovokuos diskusiją.

„Dūšių“ įkūrėjos aiškina, kad žaidimą sudaro 4 lygiai. Kiekvienas žaidėjas gali pasirinkti pokalbio atvirumo gylį. Gali žaisti net ir tie, kuriems kalbėtis ir reikšti jausmus yra sudėtinga.

Pirmasis lygis vadinasi „Kuris iš mūsų“. Jis padeda atskleisti, kaip partneriai mato vienas kitą iš tiesų.

Gintarės Petrauskaitės nuotr./Jaunos verslininkės sukūrė kortų žaidimą poroms
Gintarės Petrauskaitės nuotr./Jaunos verslininkės sukūrė kortų žaidimą poroms

2 lygis yra „Situacijos“, kai atsakoma, kaip elgtumėtės nutikus tam tikram įvykiui.

3 lygis – „Atvira Dūšia“, kuriame – atviro tipo klausimai, užrašyti ant kūnų, kurie padeda pradėti seniai uždelstą pokalbį.

Paskutinis – 4 lygis – „Iššūkis“. Nusprendžiama, kada jis bus įgyvendintas ir tokiu būdu paįvairinama kasdienybė. Šį žaidimą papildo 8 kortelės, kurios leidžia žaisti visus metus.

Būti jautriu – vis dar tabu?

Paklausta, ar intymumas vis dar yra tabu tema tarp porų, Gintarė atsakė: „Manau, kad pati intymumo sąvoka vis dar suvokiama nevisiškai tinkamai. Kalbėdamos apie intymumą, turime mintyje ne tik seksualinį porų gyvenimą. Intymumas yra apie tiesą, galėjimą rodyti save tikrą ir žinoti, kad jis ar ji tave priima.“

Aurelijos įsitikinimu, tam tikrais atvejais emocijos ir jausmai gali būti nepatogūs, tad nuo jų norisi bėgti arba jas kaupti, kol galiausiai išsiliejama ant pirmo pasitaikiusio žmogaus.

Būti jautriu ir rodyti jausmus vis dar yra tabu, nes kasdien internetinėje erdvėje matome tobulus žmones ir poras, kurios „niekada“ nekonfliktuoja.

„Aukščiausio lygio intymumas man – kai visus jausmus gali partneriui įvardyti“, – patikino Aurelija.

Merginos papasakojo, kad šiuo laikotarpiu porų santykiams labiausiai trūksta humoro, mokėjimo konfliktuoti, komandinio darbo. Kitaip sakant, dažnu atveju poros įsitraukia į kovą vienas priešais kitą, o ne prieš problemą. Trūksta gebėjimo įvardyti poreikius sau ir juos ištransliuoti neužsipuolant partnerio.

„Trūksta atvirų pokalbių, kurie leistų santykiuose būti pažeidžiamiems“, – įsitikinusi Aurelija.

Aukščiausio lygio intymumas – kai visus jausmus gali partneriui įvardyti.

Pradėti – lengva, vystyti – sunku

Verslą pradėti jaunosios verslininkėms nebuvo sunku, tačiau nėra lengva jį vystyti ir išlaikyti, kurti pridėtinę vertę vartotojui, įgauti pasitikėjimo bei lojalumo.

Merginos neslepia, kad pasitaiko nesutarimų, išsiskiria nuomonės ar nesutampa charakteriai, tačiau vis viena džiaugiasi, kad gali papildyti viena kitą, – apsišlifavo.

Jai antrina ir Gintarė: „Pliusas tas, kad galime per skirtingas prizmes pažvelgti į situaciją.“

Gintarė prisipažįsta esanti maksimalistė ir perfekcionistė, o Aurelija sako, kad ji stengiasi nedaryti spaudimo, nesitikėti greito ir tobulo rezultato.

Anot jaunųjų verslininkių, planų ir idėjų ateičiai jos turi daug. Šiuo metu ieško partnerių, vietų, kuriose galėtų pardavinėti žaidimą, komandos pastiprinimo.

„Pirmasis žaidimo tiražas jau parduotas. Ruošiamės paleisti antrąjį“, – džiaugiasi Aurelija.

Pasak Gintarės, gaunama nemažai užklausų dėl anglų kalbos versijos, tad planuojama žaidimą išversti. Taip pat vyksta ir internetinės parduotuvės kūrybos procesas.

„Didžiausias planas – džiaugtis tuo, ką darome, nenustoti mokytis, augti ir įkvėpti žmones atverti dūšias“, – pokalbį užbaigia jaunosios kūrėjos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito