Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Elektrėnų savanoriai likimo skriaudžiamus lanko su šypsena ir dainomis: „Mes – draugai, o ne guodėjai“

„Probleminių šeimų vaikai irgi turi pajausti, kad pasaulyje yra daug gerų dalykų“, – sako asociacijos „Ištiesk gerumo ranką“ savanorė Vilija Dobrovolskienė. Kai savanorių pamaitinti, nuprausti ir perrengti vaikai įsidrąsina net dalyvauti konkursuose – ar gali būti geresnis atpildas už kasdienes pastangas padėti?
Vyras ligoninėje
Vyras ligoninėje / 123RF.com nuotr.

Asociacija „Ištiesk gerumo ranką“ – viena iš 24 gerumo iniciatyvų, kurias visus ateinančius metus globos portalo 15min projektas „Šiemet buvau geras“. Apie asociacijos savanorių pergales, kurios skinamos kasdien žengiant po mažą žingsnelį, kalbamės su Vilija Dobrovolskienė.

– Kaip gimė jūsų organizacija? Kas paskatino ją įkurti?

– Gerumas visada gimsta iš gerumo. Dar iš patirčių, prisiminimų. Daugiau kaip penkiolika metų Elektrėnuose veikia stipri savanorių organizacija, pro kurios akis neprasprūsdavo atvejai, kai kam nors prireikdavo pagalbos. Sudegė namai – savanoriai padės drabužiais, produktais, namų apyvokos daiktais. Atsirado svarbių sveikatos ar kitų rimtų bėdų – savanoriai kreipsis į TV laidą „Bėdų turgus“ ir padės surasti išeitį. Kaimo mokinukai neturi sąsiuvinių, kuprinių, rašiklių – savanoriai atvyksta su dovanomis.

Tokia savanorystės veikla, ryšiai su „Maisto banku“ plėtė savanorių darbų ribas ir paskatino dirbti savarankiškai, atsisakant „globos“ iš viršaus, sukurti savarankišką organizaciją – asociaciją „Ištiesk gerumo ranką“. Mes visi – ir daug savanoriškos veiklos patirties turintys asociacijos nariai, ir jaunieji savanoriai – džiaugiamės, kad galime drąsiai belstis į daugybės vargstančių, alkstančių, vienišų, socialiai apleistų žmonių, daugiavaikių šeimų namų duris ir dovanoti jiems gerumą. Per daugelį metų užsitarnavome jų pasitikėjimą ir pagarbą.

Maisto banko akcija. L. Felčinskaja nuotr.
Maisto banko akcija. L. Felčinskaja nuotr.

– Kokie jums buvo šie, pandemijos paženklinti, metai?

– Šie metai ypatingai sutelkė visus asociacijos savanorius. Per pirmąją koronaviruso bangą Elektrėnuose buvome vienintelė socialines paslaugas teikianti savanorių organizacija. Intensyviai bendravome su „Maisto banku“, kurio pristatytus produktus dalijome savivaldybės seneliams, vaikams iš asocialių, nepilnų, stokojančių šeimų, neįgaliesiems, ligoniams.

Kasdien išdalindavome iki 100 porcijų karštos sriubos, kitokio maisto. Savanoriai per metus aplanko apie 3000 žmonių, kuriems verkiant reikia paramos.

Pirmojo karantino metu siuvome kaukes ir dalijome jas savivaldybės gyventojams. Išdalijome apie 500 kaukių. Kai tiktai karantinas leido visiems šiek tiek atsikvėpti, organizavome keletą renginių, kuriuose sveikinome jubiliatus, vieną iš jaunųjų savanorių Elzbietą mokyklos baigimo proga.

Taip pat šventėme Amžėjančių žmonių ir Mokytojų dieną. Asociacija „Ištiesk gerumo ranką“ dalyvauja visuose savivaldybės renginiuose Tai Elektrėnų ralis, Elektrėnų regata, miesto jubiliejaus renginiai, „Poezijos pavasaris“, Mindaugo karūnavimo dienos renginiai.

Kalėdų popietė su senjorais. L. Felčinskaja nuotr.
Kalėdų popietė su senjorais. L. Felčinskaja nuotr.

– Pristatykite savo aktyviausius narius.

– Asociacijos „Ištiesk gerumo ranką“ įkūrėja ir siela, iniciatorė ir idėjų „varikliukas“ yra Birutė Grybauskienė, jau daugelį metų vadovaujanti savanoriškoms veikloms savivaldybėje, organizuojanti renginius, akcijas prieš Velykas, Kalėdas, prieš mokslo metų pradžią („Palydėk tu mane į mokyklą“). Birutė su savanoriais organizuoja Pyragų dienas, Tėvo ir Motinos dienų renginius, prieš kiekvienas Vėlines lanko apleistus savivaldybės kapus, padeda gėlių, uždega žvakelių.

Birutė Grybauskienė. L. Felčinskaja nuotr.
Birutė Grybauskienė. L. Felčinskaja nuotr.

Turime daugiau kaip 60 įvairaus amžiaus savanorių, kurie nuoširdžia savo veikla yra pelnę pagarbą. Savanoriavimas akcijose, ligonių lankymas, pagalba daugiavaikėms ir sunkiai besiverčiančioms šeimoms – tai tik dalelė tos veiklos, kurioje dalyvauja mūsų savanoriai. Kiekvieno savanorio indėlis į asociacijos veiklą neįkainojamas.

– Kas jus įkvepia geriems darbams?

– Supratimas, kad ne visiems yra gera gyventi mūsų šalyje, kad iki šiol yra didžiulė socialinė atskirtis. Kiek vaikų dar nėra matę jūros ar buvę kine, kiek vaikų negauna šilto maisto, jei per pandemiją neina į mokyklą. O asociacijos „Ištiesk gerumo ranką“ atvežamas maistas, saldumynai, žaislai leidžia nusišypsoti, patirti džiaugsmo akimirkų.

Pateiksiu tokį pavyzdį. Po gražios akcijos Elektrėnuose netoli vieno prekybos centro savanorės pastebėjo tris mažutes mergytes – susivėlusias, skurdžiai aprengtas. Mergaites savanorės pakvietė į būstinę, pamaitino, perrengė, sušukavo ir ėmėsi tas mergaites globoti. Neilgai trukus sesutės dalyvavo ilgakasių konkurse, renginiuose.

Tokie dalykai įkvepia ir skatina rūpintis asocialių šeimų vaikais. Jie irgi turi pajausti, kad pasaulyje yra ir daug gerų dalykų.

– Apie ką svajojate? Kokių pokyčių norėtumėte?

– Kasmet gruodį Elektrėnų savivaldybės savanoriai sukviesdavo vaikus ir jų tėvelius į šventę „Vaikas – vaikui“, kurios metu buvo pildomos vaikų svajonės, koncertuodavo žymūs atlikėjai. Kadangi šiemet dėl karantino šio renginio organizuoti negalime, o vaikai vis tiek laukia Kalėdų senelio, gimė idėja pasiūlyti savivaldybės vadovams organizuoti šventę „Kalėdos kitaip“.

Vaikas vaikui. L. Felčinskaja nuotr.
Vaikas vaikui. L. Felčinskaja nuotr.

Kalėdų senelis su palyda vyks pas vaikučius ir pildys jų svajones, aplankys senolius, ligonius, neįgaliuosius, nuveš jiems dovanų ir maisto negausiam Kūčių ir Kalėdų stalui. Laikydamasis visų karantino reikalavimų, Kalėdų senelis ir jo palyda susitiks su visais kiemuose, aikštelėse. Tokia savo veikla siekiame skleisti gerąją Kalėdų žinią, viliamės, kad pažadinsime politikų, verslininkų geranoriškumą ir norą prisidėti prie mūsų veiklos, švenčių.

Mes einame su šypsena, su pozityvu, pajuokaujam, pašmaikštaujam, kartais ir padainuojam kartu.

Kitas dalykas – kaip turime prieiti prie globojamų žmonių. Mūsų savanoriai po truputį jau keičia savo pažiūrį. Nuėję pas globojamus žmones, aplankę neįgalius ar vienišus, savanoriai nustojo būti guodėjais ir verkšlenti kartu su jais. Žinom, kaip senjorai nori skųstis, laukia gailesčio.

Mes einame su šypsena, su pozityvu, pajuokaujam, pašmaikštaujam, kartais ir padainuojam kartu. Tikime, kad pozityvas, gera nuotaika gali praskaidrinti sunkias gyvenimo akimirkas, o bendrystė ir dėmesys vienas kitam neleidžia jaustis vienišiems ir atstumtiems.


Naujienų portalas 15min 2021-aisiais rems ir globos 24 nevyriausybines organizacijas ir gerumo iniciatyvas, kurios kasdieniais darbais prisideda prie taip reikalingų pokyčių mūsų šalyje. Kasdien iki Kalėdų pristatome po vieną „Šiemet buvau geras“ organizaciją. Su jomis susipažinti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas