Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G. Ramsay. Piktasis virtuvės genijus

Jei būtų surengti labiausiai pasiutusio škoto rinkimai, juose triumfuotų virtuvės šefas Gordonas Ramsay. Šis kulinarijos meistras per keliolika sekundžių velniop pasiunčia visus, kurie bent kiek nuklysta nuo aukščiausių maisto ruošimo standartų.
Virtuvės šefas Gordon Ramsay
Virtuvės šefas Gordon Ramsay

Realybės šou „Pragaro virtuvė“ dalyvauti veržiasi tūkstančiai virtuvėje sukiotis mėgstančių amerikiečių. Iškęsti G. Ramsay keiksmus, nuolatinį maišymą su žemėmis ar netgi apmėtymą maistu ar po ranka pasitaikiusiais indais jie ryžtasi dėl ypač vertingų prizų. Kasmet nugalėtojui suteikiama galimybė vadovauti naujam, prabanga tviskančiam restoranui prestižinėje vietoje už mažiausiai ketvirčio milijono dydžio metinį atlyginimą.

Sutikite, sunku būtų atsisakyti išmėginti sėkmę. Tiesa, nugalėti dar sunkiau. Emocinės ir fizinės įtampos dažnai pasirodo per daug ne tik raudonosios moterų komandos narėms, kurių ašarose būtų galima paskandinti ne vieną virtuvę. Greituoju pagalbos automobiliu buvo išgabenti keli mėlynųjų komandai priklausantys vyrai, susigriebę už krūtinės... Bet kuris kitas žmogus už tai, kad sukėlė būseną prieš infarktą, būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, tik ne G. Ramsay. Į visus prakeiksmus ir įžeidinėjimus šou dalyviai reaguoja nuolankiai kartodami „taip, šefe“, „atsiprašau, šefe“, „ačiū, šefe“, „kaltas, šefe“...

Pabandykime išsiaiškinti, kodėl šis ugnimi besispjaudantis pikčiurna taip garbinamas.

Pasaulinė šlovė

Škotijoje gimusio G. Ramsay restoranai sudaro kone globalinį tinklą. Paragauti maisto kritikų išliaupsintų patiekalų galima Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, keliose JAV valstijose, Kanadoje, Dubajaus ir Tokijo miestuose. Visi restoranai drauge sudėjus maisto gaminimo virtuozui pelnė net trylika prestižinių „Michelin“ žvaigždučių, įvairūs leidiniai tituluoja aštrialiežuvį virtuvės šefą įtakingiausiu žmogumi kulinarijos srityje. Už nuopelnus viešajam maitinimui G. Ramsay atsiėmė OBE apdovanojimą net iš Jos didenybės Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II. Tiesą sakant, galėtume ilgai vardyti apdovanojimus ir titulus, kuriuos pelnė škotas, bet mus labiau domina ne ceremonijos, į kurias G. Ramsay vyksta pasidabinęs brangiu smokingu. Verčiau užmeskime akį į virtuvę...

Pirmąkart į ją G. Ramsay įžengė būdamas šešiolikos. Tuo metu jis paliko tėvų Gordono ir Helenos namus Stratford-upon-Avon mieste ir persikraustė į butuką Banburyje. Kaip autobiografinėje knygoje pasakojo virtuvės meistras, pakelti sparnus jis norėjęs ir daug anksčiau. „Dėl nuolatinių tėvo nesėkmių tekdavo kraustytis iš vienos vietos į kitą. Negana to, jis nuolat girtuokliavo ir tyčiodavosi iš šeimos narių. Sulaukęs šešiolikos supratau, kad nebegaliu į jį žiūrėti, ir susirinkęs būtiniausius daiktus pradėjau savarankišką gyvenimą“, – nelengvus laikus prisimena G. Ramsay.

Gordon Ramsay
Gordon Ramsay

Palikęs namus, kur tradiciškai maisto gaminimu rūpinosi mama, būsimasis kulinaras atrado virtuvę. „Kad ir kaip nebūdinga jaunam vyrukui, kiaušiniene ir pusgaminiais neapsiribojau. Kasdien išbandydavau vis naujus maisto produktus ir prieskonius“, – pasakoja virtuvės šefas, kurį kulinariniai eksperimentai nuvedė ne tik į koledžą, bet ir pirmąją darbo vietą.

Bėdos dėl meilės

Vos perkopęs dvidešimt, G. Ramsay pradėjo dirbti „Roxburgh House“ viešbučio restorane. Jaunam virėjui sekėsi taip puikiai, kad netrukus jis tapo dešiniąja vyriausiojo šefo ranka ir sprendė, kokiais patiekalais vaišinti prie šešiasdešimties stalelių sėdinčius svečius. Deja, sėkme jaunasis virtuvės meistras ilgai nesidžiaugė. Dėl to kalta meilė. G. Ramsay užmezgė romaną su viešbučio savininko žmona... Kaip žinia, slapti ryšiai anksčiau ar vėliau išlenda į dienos šviesą, taigi vos pradėjusiam kopti karjeros laiptais škotui teko ieškotis kito darbo.

Paieškos ilgai netruko. Patirtį ir puikias rekomendacijas iš „Roxburgh House“ restorano vyriausiojo šefo turintis G. Ramsay persikėlė į Londoną ir dirbo tai viename, tai kitame restorane. Nors darbdaviai talentingam, perspektyviam šefui siūlė ir didelius atlygius, ir puikias komandas, škotui norėjosi daugiau. „Jaučiau, kad dar nedaug žinau, troškau būti geresnis. Rodėsi, kad neišnaudoju savo potencialo, jutau žinių stygių. Gavęs „Harveys“ restorano šefo Marco Pierre White‘o pritarimą, išvykau tobulintis į kulinarijos sostinę Paryžių“, – karjeros vingius pasakoja G. Ramsay.

Skonių pasaulyje

Paryžiuje „Pragaro virtuvės“ vedėjas atrado naujus skonius, mokėsi ir dirbo su geriausiais Prancūzijos šefais. Dar iki trisdešimtmečio G. Ramsay susikūrė tam tikrus standartus, kurių virtuvėje laikosi iki šiol. „Iš geriausių pasaulyje virtuvės šefų išmokau, kad tik švieži, čia pat užauginti produktai gali būti naudojami aukščiausio lygio patiekalams ruošti. Mano virtuvėje niekada neparagausite iš Kenijos ar kitur atgabentų braškių, – pasakoja kulinarijos virtuozas. – Prancūzijoje taip pat nusibrėžiau tikslą visada patiekti tobulo skonio ir išvaizdos patiekalus. Žmogus turi su džiaugsmu apmokėti sąskaitą, o aš turiu patiekti milijono vertus patiekalus.“

Virtuvės genijus G. Ramsay
Virtuvės genijus G. Ramsay

Kalbant apie milijonus, G. Ramsay yra pats tikriausias milijonierius. Ir juo tapo kur kas anksčiau nei atidarė pirmąjį restoraną. Įgijęs kulinarijos žinių Prancūzijoje, škotas buvo pasamdytas dirbti asmeniniu šefu turtuolio jachtoje. Eidamas šias pareigas, susikrovė nemenką kapitalą ir grįžęs į Londoną atvėrė pirmojo savo vardo restorano duris. „Restaurant Gordon Ramsay“ per trejus metus pelnė tris „Michelin“ žvaigždutes (šio rekordo iki šiol nepavyko pranokti nė vienam škotui).

Tiesa, tokiu temperamentu ne kiekvienas gali pasigirti. G. Ramsay, apkaltintas arogancija ir netramdomu charakteriu, kaskart atsako tą patį: „Jūs nė nenutuokiate, kokį spaudimą man tenka kęsti kasdien. Jei kepčiau mėsainius kokiame nors nusmurgusiame bare, būčiau labai atsipalaidavęs bičas. Bet aš esu viršūnėje! Jei susimausiu, man ir kolektyvui baigsis labai blogai... Patikėkite, daugybė žmonių tik to ir laukia. Taip, esu griežtas ir daug reikalauju iš kitų, bet pagalvokite, kiek aš reikalauju iš savęs. Atvirai klabant, jei neišbėgčiau į parką pabėgioti keletą valandų, iš įtampos išsitaškyčiau smegenis.“ Ir iškart patikina, jog kol kas trauktis neketina. Suabejoti jo žodžiais neleidžia pykčio raukšlės kaktoje ir milžiniški laidos „Pragaro virtuvė“ reitingai...

Ar žinote, kad...

  • • Gordonas Ramsay gimė 1966 m. lapkričio 8 d.
  • • Gyvena Pietų Londone su žmona Cayetana Elizabeth Hutcheson, jųdviejų keturiais vaikais, laiko du šunis.
  • • Laisvalaikiu virtuvės šefas mėgsta bėgti maratonus ir dalyvauti įvairiose labdaros akcijose.
  • • Populiariausios G. Ramsay televizijos laidos „Pragaro virtuvė“ ir „Virtuvės košmarai“.
  • • Buvo išrinktas labiausiai gąsdinančiu televizijos veidu.
  • • Pasiekęs pasaulinę šlovę, G. Ramsay stengiasi kuo labiau praturtinti vegetarišką virtuvę. Anot šefo, mėsos nevalgantys klientai nelabai turi ką užsisakyti prabangiuose restoranuose.
  • • Jaunystėje žaidė futbolą. „Jei ne sutriuškinta kelio girnelė, galbūt laiką leisčiau stadione, ne virtuvėje“,– autobiografijoje svarsto škotas.
  • • Atvirai prisipažino, kad yra daręs botulino injekcijas ir plaukų atsodinimo operaciją.
  • • Maisto gaminimas G. Ramsay – ne darbas, o viso gyvenimo aistra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai