Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jūs esate vertos tiek, kiek jums moka! Kodėl moterys nesirūpina savo finansine nepriklausomybe?

Moterys šiais laikais gali ir daro beveik viską – vairuoja, stato, gamina, braižo, vadovauja, kuria. Beveik viską, mat moterys vis dar negali vieno – pasirūpinti stabiliais savo finansais ir savo finansine nepriklausomybe.
Moteris prie bankomato
Moteris prie bankomato / 123RF.com nuotr.

Be abejo, malonių išimčių yra, moterys šiais laikais toli gražu nebėra panašios į lepias mimozas. Ir vis tik, vos kalba pasisuka apie finansus, staiga moterys tarsi pasikeičia, veržlios ir atkaklios tampa kukliomis, net mikčiojančiomis, trapiomis būtybėmis. Kodėl taip yra? Ir ar tikrai negali? O gal – nenori?

„Nenorėjimas“ šioje vietoje turėtų būti suprantamas teisingai, juk vargiai rasite žmogų, kuris esą nenorėtų gyventi laisvai ir nevaržomas jokių finansinių pančių. Ypač dabar, kai pasikeitusi situacija aiškiai parodė, kokia trapi gali būti ateitis, kuomet niekas kitas, išskyrus jus pačius, jumis nepasirūpins.

Turbūt nerasime kito pasaulyje tiek ir taip geidžiamo objekto kaip pinigai. Jiems žmonės užkrauna visą atsakomybę, kurios nenori prisiimti patys: už savo laimę, už savo gerą nuotaiką, net ir už savo sveikatą, ir už ją žmonės atsakingais padaro pinigus. Jei tik turėčiau pinigų!

Jei tik turėčiau pinigų, tuomet keliaučiau. Jei tik turėčiau pinigų, tuomet sportuočiau. Pinigai man padėtų sveikai maitintis. Tuomet būčiau laimingas. Jei turėčiau pinigų, juos taupyčiau... Ar tikrai?

Akcijyčių mentalitetas, žudantis jūsų finansinę gerovę

Lietuvoje pastaruosius dešimtmečius įsišaknijęs „akcijų“ ir „tik“ mentalitetas yra ne kas kitas, o didžiausias jūsų finansų priešas. Žmonės Lietuvoje, na, bent jau daugelis jų, kol kas negali pasigirti ypač didžiuliu pinigų pertekliumi, tačiau kaip niekur kitur čia ypač dažnai yra vartojami žodis „tik“.

Žmonės labai greiti atverti piniginę eurui ar dviem, pirkinį pateisindami „tik“. Čia juk „tik tiek“ kainavo, todėl jūs taip pat, kaip buvote greiti paleisti eurą ar du iš savo piniginės, taip pat greitai jūs esate pasiryžę pirkinio atsikratyti, jį išmesdami.

Žmonės labai greiti atverti piniginę eurui ar dviem, pirkinį pateisindami „tik“.

Beje, ar matėte, vakar „Lidle“ buvo akcija vilnonėms kojinėms, jos tikrai turėtų būti vertos jūsų dėmesio! Ko gero, jos patiktų ir jūsų mamai bei tetai, todėl joms apie šią akciją jūs būtinai turėtumėte pranešti! Pažįstama situacija?

Žinoma, juk jūs seniai perkate nebe prekes, o akcijas! Už jas, beje, dosniai atsiskaitydami kortelėmis, mat grynieji jau seniai nebemadingi, o kuris iš mūsų norėtų būti laikomas atsilikusiu nuo mados? Tiesa, jūsų parduotuvės turima kliento kortelė siūlo papildomas nuolaidas, procentus lengvatas?

Viską susumavus jūs neatsidžiaugiate, kokią puikią prekę „nurovėte“?

Džiaugiuosi ir aš su jumis kartu, tik leiskite paklausti, o kiek dar mėnesio liko iki jūsų pinigų galo? Ne, klaida čia neįsivėlė ir žodžiai sakinyje nesusimaišė vietomis – tai visgi, kiek mėnesio jums dar liko iki jūsų pinigų galo? Tų pinigų, kurie ir vėl nejučiomis išslydo tarsi smėlis pro pirštus. Ir tik nekaltinkite darbdavio ar valdžios – šiandien jūs turite tiek pinigų, su kiek jūs sugebate apsieiti. Laimėtas milijonas loterijoje jums pro pirštus išslystų lygiai taip pat greitai, kaip dabar išslysta menkesnės sumos.

Laimėtas milijonas loterijoje jums pro pirštus išslystų lygiai taip pat greitai, kaip dabar išslysta menkesnės sumos.

Ar jūs žinote, kiek išleisite duonai kitų metų spalį?

Nežinote? O kodėl? Juk tai prilygsta didžiausiam apsileidimui ir finansiniam nevalyvumui. O apskritai, kokie yra jūsų finansiniai tikslai šiais metais, kitais, už dešimties metų?

Didžiausią klaidą planuojant savo finansus moterys daro finansinį planavimą atidėliodamos apskritai. Ar ir jūs gyvenate „pagal pojūtį“, „sustumdydamos kažkaip iš vienos sąskaitos į kitą, kad nors kaip užtektų“, „trupučiuką greitomis grubiai galvoje sumesdamos“ visas būsimas mėnesio išlaidas, juk jūsų vartojimo įpročiai nesikeičia kelerius metų, tačiau niekada nesate susirašius visų išlaidų iki paskutinio cento?

Mes, žmonės, esame apgaudinėjimo genijai, ypač mėgstame pakreipti situaciją taip, kad ji visiškai atitiktų mūsų nuostatas. Jūs manote, jog iš algos neįmanoma išgyventi? Ne jūs, o jūsų pasąmonė už jus atliks juodą darbelį ir kiekvienas jūsų atliekamas finansinis veiksmas bus nukreiptas tam, kad mėnesio gale jūs, sunkiai atsidususi, galėtumėte patvirtinti tai, ką ir taip žinojote – iš algos išgyventi neįmanoma.

Neturėdama aiškaus finansinio tikslo, savaime suprantama, kad jūs nežinosite ir kelio, kaip iki jo nueiti. Todėl – planuoti pradėkite jau šiandien, nedelsdama, neatidėliodama nė minutės. Dabar jums ne nuotaikytė? Jūs pavargusi, suirzusi, jums ir taip jau visko per akis? Jūs rūpinsitės savo finansais rytoj, kai turėsite tam laiko?

Ydingas mąstymas – finansais turite pasirūpinti ne tuomet, kai iškepsite šeimai pyragą, o prieš jį kepdama, mat pyragas gali ir palaukti, o finansai – ne. Juoba, jūsų pačios finansinė nepriklausomybė.

Jums vis dar atrodo, kad finansiškai nepriklausoma jūs niekuomet taip ir netapsite, mat tam reikia gausybės žinių ir išsilavinimo? Dar viena klaida, kaip sako finansų ekspertai. Norint tapti finansiškai nepriklausoma, jūs neturite baigti universitetų, jums užteks įgyti bazinių žinių.

Neturite pinigų knygoms, kursams? Juk ir pati suprantate, kad tai tėra priežasčių ieškojimas ir vėl kažko nedaryti. Šiais laikais jūs turite beveik neribotą priėjimą prie bet kokios informacijos, jums tereikia atsirinkti jums tinkančius ir patinkančius kanalus. O atsirinkus – pasirinkti: dar viena jūsų dievinamo serialo dalis ar nemokamas finansinio pradžiamokslio seminaras „Youtube“ kanale.

Jūs sakote, jog po darbo esate taip išvargusi, kad nebegalite kvaršinti sau galvos dar kažkokiais rimtais dalykais, jums reikia atsipalaiduoti? Atsiminkite, jog niekas taip gerai neatpalaiduoja, kaip po truputį pilnėjanti piniginė ir sąskaita banke. Kuri, beje, priklauso tik jums vienai!

Atsiminkite, jog niekas taip gerai neatpalaiduoja, kaip po truputį pilnėjanti piniginė ir sąskaita banke.

Tam, kad jūs pradėtumėte „gaudytis“ finansuose, jums yra reikalingas vienas pagrindinis dalykas – domėjimasis jais bei suvokimas, kad savimi pasirūpinti turite jūs pati. Jums mama sakė, kad jūs turite būti nuolankesnė, mat vyrai nemėgsta agresyvių ir nepriklausomų moterų? Ko gero, didžiule dalimi būtent ji ir yra kalta dėl to, kad jūs šiandien nesugebate pati pasirūpinti savo finansine gerove.

Moterų finansinė priklausomybė nuo savo partnerių net ir dvidešimt pirmajame amžiuje yra didžiulė problema. Mergaitės vis dar su malonumu yra mokomos, kad apie pinigus kalbėti yra gėda, kad pinigai yra kažkas nešvaraus ir nemoralaus, kad pinigai nėra svarbu – esą jais nenusipirksi nei meilės, nei laimės.

Ant kokio kozirio statote savo dukters finansinę ateitį?

Jums dvidešimt, o gal keturiasdešimt? O jūsų dukrai – penkeri? Ar ir ji labiausiai mėgsta būti princese, kuriai viso pasaulio princai veš gražiausias dovanas ir statys prabangiausius rūmus? Beje, jūsų dukra jau pažįsta skaičius? Puiku, o kada paskutinį sykį su ja kalbėjote apie pinigus?

Jei jus šiuo metu ištiko juoko priepuolis – be reikalo. Jei jūsų vaikas jau pažįsta skaičius, vadinasi, pats laikas pradėti su juo kalbėti apie pinigus ir jo kišenpinigius. Jūs nenorite tokiomis banalybėmis gadinti nekaltos vaikystės?

123RF.com nuotr./Berniukas meta pinigus į taupyklę
123RF.com nuotr./Berniukas meta pinigus į taupyklę

Pačios turtingiausios pasaulio šalys savo vaikus elgtis su pinigais pradeda mokyti nuo pat mažens, nuo pat mažens formuodami ir jų finansinę atsakomybę. Tai, kokias suformuotas finansines nuostatas atsinešėte iš savo tėvų namų, tokias greičiausiai perduosite ir savo vaikams. Ar tikrai norite, kad užaugusi jūsų dukra, kaip ir jūs, kankintųsi nuo algos iki algos, mėnesio gale vis bėgdama pasiskolinti iš kaimynės?

Savo dukras jau dabar imkite mokyti spekuliuoti ne apie tai, kokį geidžiamą jaunikį jai pavyks „nurauti“, o spekuliuoti biržoje. Pasipiktinusi sakote, jog neužtenka net žmoniškai pavalgyti, o jums čia apie biržas?!? O jūs imkite ir vis tik pasiskaičiuokite, tai kiekgi išties jūs išleidžiate viskam. Jūs, kaip individas, jūs, kaip šeima. O gal apskritai, jūsų gyvenimo būdas ir stilius yra primestas jūsų vyro ir su jūsų tikraisiais norais nieko bendro neturi?

Išmokite pažinti savo tikruosius poreikius ir tuos, kurie yra nulemti to nelemto „tik“. Gal jūsų princesė šįkart apsieis ir be trečio sultyčių buteliuko, greitomis prigriebto parduotuvėje, o tą mažą pinigėlį jūs geriau atidėkite į šoną jos pirmajai banko sąskaitai?

Dauguma atvejų būti neturtingu tereiškia gyventi labai patogiai nieko nedarant, išskyrus pykstant ant tų, kurie jau seniai yra prisiėmę atsakomybę už savo finansus ir turtingą ateitį.

Neįmanoma sutaupyti, kai neturi iš ko? Finansų ekspertai su malonumu paneigs šį jūsų nepajudinamą kaip uola klaidingą finansinį įsitikinimą. Net ir su kelių eurų suma jūs galite pradėti kurti savo finansinę gerovę, žinoma, jei nustosite niekinti pinigus ir su jais elgtis kaip su didžiausiu priešu.

Kuo mažiau pinigų jūs turite, tuo svarbiau yra jau šiandien pradėti sąmoningai elgtis su savo finansais, juos prisijaukinant ir juos dauginant – patikėkite, būti turtingu nėra kažkieno susigalvota išskirtinė privilegija. Atvirkščiai – dauguma atvejų būti neturtingu tereiškia gyventi labai patogiai nieko nedarant, išskyrus pykstant ant tų, kurie jau seniai yra prisiėmę atsakomybę už savo finansus ir turtingą ateitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas