Sportas gyvai

Kaip nekartoti tėvų klaidų auginant vaiką: nepainiokime atžalos su savo mažuoju „aš“

Kad ir kaip kartais nenorėtume, tačiau savo vaikus auklėjame pagal tą patį modelį, kaip patys buvome auklėjami. Tik nedaugeliui tėvų pavyksta išsiveržti iš užburto rato ir nedaryti klaidų, kurias kažkada darė tėvai.
Tėvas ir dukra (asociatyvi nuotr.)
Tėvas ir dukra (asociatyvi nuotr.) / Brittani Burns / Unsplash nuotr.

„Man taip sakydavo mama. O taip su manimi elgėsi tėtis“, – prisiminimai nevalingai išnyra ir jie neabejotinai veikia, kai mes kuriame ryšį su savo vaikais. Tėvai vaikams nori sukurti kuo palankesnes sąlygas augti, bet kartais jie nesąmoningai imasi auklėjimo metodų, kuriais bando patenkinti savo pačių neatlieptus vaikystės poreikius, o ne prisitaikyti prie to, ko išties reikia jų vaikui, rašoma „Alma littera“ pranešime žiniasklaidai.

Santuokos ir šeimos psichoterapijos profesorė dr. Brie Turns-Coe iš Jungtinių Amerikos Valstijų Arizonos krikščioniškojo universiteto savo paskaitose ir susitikimuose su tėvais padeda jiems suprasti savo elgesio motyvus ir kviečia šeimos gyvenimo chaose išgirsti tikruosius vaiko poreikius.

Jos knyga „Auklėkite vaiką, kurį auginate, o ne tą, kuris buvote“ neseniai į lietuvių kalbą išvertė Daiva Krištopaitienė, išleido leidykla „Alma littera“. Ši knyga gali padėti tėvams sukurti savo vaikui aplinką, kurioje jis jaustųsi mylimas, suprastas ir saugus. Knygos autorė turi didžiulę praktiką – ji dirbo su daugybe tėvų, kurie auklėdami vaikus užkraudavo jiems savo pačių praeities traumas, padėjo jiems pasveikti ir sustiprinti santykius su atžalomis.

Siūlome paskaityti dr. Brie Turns-Coe knygos „Auklėkite vaiką, kurį auginate, o ne tą, kuris buvote“ ištrauką:

Auklėjimas remiantis praeities patirtimi ir auklėjimas sutelkus dėmesį į dabartį

Nenuostabu, kad daugelis jūsų, kaip tėvų, pasirinkimų, reak­cijų ir sprendimų yra paremti praeities patirtimi. Žmonės mo­kosi, atsižvelgdami į anksčiau įgytas žinias ir pritaikydami jas esamoje situacijoje. Pavyzdžiui, kai buvau trejų metų, paliečiau karštą viryklę. Ši skaudi patirtis mane išmokė daugiau niekada to nedaryti! Priimdami sprendimus dėl savo vaikų, remiatės ne informacija, anksčiau įgyta iš naujausių mokslinių straipsnių ar knygų apie pozityvią tėvystę, o informacija, ateinančia iš jūsų vaikystės. Tai diktuoja jūsų sprendimus ir verčia rinktis auklėji­mo remiantis savo praeities patirtimi stilių.

Žodį diktuoja pavartojau sąmoningai, nes leisti praeičiai da­ryti įtaką jūsų tėvystės stiliui ir leisti jai visiškai jį nulemti yra du skirtingi dalykai. Pirmuoju atveju galite pasimokyti iš anks­tesnių įvykių bei jų pasekmių ir kartu likti atviri naujoms idė­joms bei informacijai. Tačiau leisdami praeičiai diktuoti, kaip auklėti savo vaikus, netenkate galimybės priimti naują infor­maciją, pavyzdžiui, susijusią su jūsų vaiko unikaliais poreikiais, asmenybe, santykiais su jumis, ir ja pasinaudoti. Pripažinti šį skirtumą nepaprastai svarbu, jei norite suprasti knygoje pateik­tas įžvalgas ir imti pozityviai keisti savo tėvystės stilių.

Pranešimo aut. nuotr./Knyga „Auklėkite vaiką, kurį auginate“
Pranešimo aut. nuotr./Knyga „Auklėkite vaiką, kurį auginate“

Taigi kaip žinoti, ar praeities patirtis diktuoja jums, kaip au­klėti savo vaikus? Štai keli apie tai bylojantys požymiai:

  • Priimdami sprendimus ar reaguodami į vaikų elgesį sten­giatės pasipriešinti neigiamiems pagrindiniams įsitiki­nimams, išsiugdytiems vaikystėje. Pavyzdžiui, jei augote jausdamiesi nepakankamai geri, jūsų reakcijas ir pasirin­kimus nulems noras jaustis pakankamai gerais tėvais.
  • Jums sunku reguliuoti savo emocijas. Jei dažnai pagaunate save šaukiančius, verkiančius, jūsų mintys yra chaotiškos arba visai neįstengiate mąstyti, greičiausiai jūsų praeitis kontroliuoja tai, kaip interpretuojate ir analizuojate esa­mas situacijas.
  • Savo vaikų atžvilgiu keliate tikslus, kurie turėtų patenkin­ti jūsų neišsipildžiusius lūkesčius ar išgydyti praeities žaiz­das. Pavyzdžiui, galbūt turite tikslą užauginti laimingą, sėkmės lydimą vaiką, nes savo šeimoje nesijautėte laimingi ir saugūs.
  • Jūsų mintys apie savo vaikus – įskaitant bet kokius pa­lyginimus, etiketes ir prielaidas, kurias pasitelkiate jiems suprasti – remiasi tuo, ką patyrėte ir kaip elgėtės augdami. Galbūt tikitės, kad jie mokykloje gaus gerus pažymius, nes jūsų tėvai to laukė iš jūsų. Arba nusprendėte neleisti savo atžaloms vaikščioti į pasimatymus, kol jie nesulauks tam tikro amžiaus, nes manote, kad patys per anksti pradėjote tai daryti.

Kaip jau buvo minėta įžangoje, vaikų auklėjimo būdą, kai remiamasi savo praeities patirtimi, lemia dvi pagrindinės prie­žastys. Taip elgiamasi, pirma, kai bandoma patenkinti savo pa­čių vaikystėje nepatenkintus poreikius ir lūkesčius, antra, kai norima padėti savo atžaloms išvengti sunkių iššūkių, minčių ar jausmų, kuriuos patyrėte būdami vaikai. Tačiau kai jūs priimate sprendimą, kuris yra iškreiptas jūsų vaikystės patirties, intencija, slypinti už jūsų reakcijos, yra netinkama. Jūs susikoncentruojate į tai, kas geriausia jums, o ne jūsų vaikui.

Pexels.com nuotr./Mama su dukra
Pexels.com nuotr./Mama su dukra

Jei norite atsikratyti vaikų auklėjimo remiantis savo praeities patirtimi ir pradėti auklėti savo atžalas sutelkus dėmesį į dabartį, turite išsigydyti vaikystės žaizdas – tik tada galėsite išsiaiškin­ti, pripažinti ir patenkinti savo vaiko unikalius poreikius. Kai susitelksite į tai, kas geriausia jūsų vaikui, o ne jums, galėsite įvertinti praeities patirtį pasinaudoję dabartine informacija apie save ir savo vaiką, leidžiančia jums priimti geresnius, logiškes­nius sprendimus ir kurti tokius tarpusavio santykius, kokių vi­sada troškote.

Tėvystė sutelkus dėmesį į dabartį yra vienas sunkiausių da­lykų, kurių mokau savo klientus, ir tai priklauso nuo to, kaip stipriai yra įsišakniję jų nepatenkinti poreikiai ir kaip smarkiai smegenys nori juos patenkinti. Kad galėtumėte tiksliai nustatyti, ko reikia sėkmingam jūsų vaiko augimui ir vystymuisi, turite „perkrauti“ savo smegenis, pripažindami neišsipildžiusius lūkes­čius ir mokydamiesi juos išpildyti.

Nors tam prireiks daug pa­stangų ir savikontrolės, galiausiai jums pavyks išsigydyti praeities žaizdas ir iš tėvų, kokių patys būtumėte norėję būti, tapti tėvais, kokių reikia jūsų vaikams. Svarbiausia, ką teks padaryti – pripa­žinti praeities nuoskaudas bei skriaudas ir suprasti, kaip praeities prisiminimai suformavo jus tokius žmones, kokie esate šiandien.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius