Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek jums kainuoja pasakyti: „ačiū, ne“?

Daugumai teko priimti kvietimą, kurio nenorėjo. Gal po sunkios darbo dienos vos vilkdami kojas sutikote dar pavakarieniauti su draugu. O gal vykote aplankyti giminaičių, nors mieliau būtumėte praleidę laiką vieni. Naujo tyrimo duomenimis, 77 proc. žmonių bent kartą gyvenime yra priėmę kvietimą kažką nuveikti, nors to nenorėjo.
Ačiū, ne
Ačiū, ne / Shutterstock nuotr.

Dažniausia tokio elgesio priežastis – baimė, kad atsisakius kvietimo kažkas įsižeis ar supyks. Tačiau tyrimas atskleidžia, kad tokios neigiamos atsisakymo pasekmės kur kas retesnės, nei manome.

Penkiuose eksperimentuose dalyvavo daugiau kaip 400 žmonių. Analizuota dalyvių savijauta atsisakius tiek įsivaizduojamo, tiek tikro kvietimo. Visuose eksperimentuose dalyviai pervertino spręsdami, kiek neigiamų jausmų jiems ir kviečiančiam asmeniui sukels kvietimo atsisakymas.

Apibendrindami tyrimo išvadas mokslininkai sako, kad turėtume labiau atsižvelgti į savo pačių poreikius ir norus, kai esame kviečiami kažką nuveikti. Juk daug maloniau skirti laiką tam, kas mums svarbu, nei, sukandus dantis, kančios kupinu veidu tenkinti kažkieno kito poreikius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas