Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl moterys nebenori mylėtis? Yra priežastis, apie kurią turbūt nepagalvojote

Tokia istorija jums tikriausiai girdėta: jis ir ji susipažįsta, įsimyli, iš pradžių seksas puikus. Įsimylėjėliai apsigyvena drauge, galbūt susituokia, galbūt susilaukia vaikų.
Namų ruoša
Namų ruoša / 123rf.com nuotr.

Jam seksas vis dar rūpi, tačiau jos geismas kažkur išgaravo. Atsiranda įtampa – tyli arba triukšminga, su kivirčais. Jis vis mėgina suartėti, ji randa dingsčių išvengti intymumo.

Nors scenarijus ne visada klostosi būtent taip, kai kurie tyrimai parodė, kad moterims potraukis seksui ilgalaikiuose santykiuose iš tiesų nuslopsta dažniau nei vyrams.

Yra daug teorijų, kodėl taip nutinka, tačiau neseniai mokslinių tyrimų žurnale „Archives of Sexual Behavior“ publikuotas tyrimas atskleidė vieną reikšmingą išgaravusios moterų aistros aspektą: jų geismą atšaldo partneriai, kurie atsisako joms padėti buityje.

Fotolia nuotr./Moteris lygina drabužius
Fotolia nuotr./Moteris lygina drabužius

Tyrimą atlikę Kanados psichologai Emily A.Harris, Aki Gormezano ir Sari van Anders apklausė daugiau nei 1000 moterų, gyvenančių su partneriais ir auginančių vaikus.

Jie teiravosi moterų apie jų norą mylėtis, namų ruošos darbų pasidalijimą su jų partneriais vyrais bei apie tai, kaip jos vertina tą pasidalijimą.

Rezultatai? Moterys, kurios tenka didesnė buities darbų dalis, daug mažiau geidžia mylėtis su savo partneriu, palyginti su tomis, kurių vyrai atlieka daugiau buities darbų. Kitaip tariant, moteris daug labiau seksualiai jaudina vyrai, kurie ruošia valgį, tvarkosi namuose ir rūpinasi vaikais.

Aistros žudikai

Tačiau įdomiausia išvadų dalis buvo priežastis: mokslininkų teigimu, moterų lytinis potraukis sumažėja ne todėl, kad jos pavargsta nuo buities ir nebeturi jėgų seksui. Pasak tyrėjų, geismą atvėsina dvi konkrečios psichologinės priežastys.

Pirmoji, anot tyrėjų, yra tai, kad moterys, prisiimančios daugiau buities darbų, dažniausiai laiko tokį vaidmenų pasidalijimą nesąžiningu ir tas jausmas iš dalies atšaldo jų aistrą partneriui.

Paklaustos, kiek turi vaikų, ištekėjusios moterys dažnai pajuokauja, į tą skaičių įtraukdamos ir savo vyrą.

Šis atradimas svarbus, pažymi mokslininkai, nes paneigia argumentą, kad moterys imasi daugiau namų ruošos darbų, kadangi to nori arba todėl, kad joms tiesiog patinka rūpintis namais.

Nors kai kuriais atvejais tai gali būti tiesa, šiame tyrime nustatyta, kad nesubalansuotoje partnerystėje esančios moterys dažnai piktinasi tokia situacija. Suprantama, kad sunkoka žavėtis žmogumi, ant kurio šiek tiek pykstate.

Antra, mokslininkai išsiaiškino, kad moterys, kurių namuose darbų pasidalijimas nelygus, dažniau mano, kad partneris yra nuo jų priklausomas.

Moterys, kurių namuose darbų pasidalijimas nelygus, dažniau mano, kad partneris yra nuo jų priklausomas.

Tas jausmas, kad vyras pasitiki žmona, jog šioji juo pasirūpins ir atliks pagrindines kasdienius darbus, buvo kitas veiksnys, susijęs su mažesniu seksualiniu potraukiu.

Kaip pažymi E.A.Harris ir jos kolegos, kieno nors drabužių skalbimas, daiktų tvarkymas, valgio ruošimas ir laisvalaikio planavimas yra dalykai, kuriuos paprastai atliekame už vaikus.

Taigi, kai moteriai tenka daryti tokius dalykus už savo vyrą be atsakomojo ryšio ar pripažinimo, santykiai „labiau primena motinos ir vaiko santykius“.

Nenuostabu, kad tai nėra labai seksualu.

„Nevienodas buities darbų pasidalijimas gali paskatinti sudėtingą mamos-gyvenimo draugės vaidmenų susiliejimą, kai partneris pradedamas suvokti kaip globotinis, panašus į vaiką, – rašo tyrimą atlikę mokslininkai. – Dėl to moteris gali jausti menkesnį geismą gyvenimo draugui, kurį mato kaip nuo jos priklausomą.“

„Shuterstock“ nuotr./Namų ruoša
„Shuterstock“ nuotr./Namų ruoša

Paklaustos, kiek turi vaikų, ištekėjusios moterys dažnai pajuokauja, į tą skaičių įtraukdamos ir savo vyrą.

Tokie santykiai dažnai sukelia šypseną ir priimama kaip norma, tačiau, kaip rodo šis tyrimas, tai turi tiesioginių pasekmių intymiajam poros gyvenimui. Vargu ar vyras sužadins jums aistrą, kai jaučiatės jam esanti „mamytė“.

Moterų seksualumas – sudėtingesnis, nei manyta

Straipsnio pradžioje minėtą pavyzdį, kai žmona miegamajame nuolat atremia savo vyro mėginimus suartėti, paskatino vyraujanti nuomonė, kad moterys visada arba dažniausiai mažiau domisi seksu nei vyrai. Tai populiarus stereotipas, nors, žinoma, realybė daug sudėtingesnė.

Viena vertus, seksualinis apetitas skiriasi net tarp tos pačios lyties atstovų: kai kurios moterys nori daug sekso, kai kurie vyrai puikiai gali be jo apsieiti, o daugumos žmonių geismas nuolat svyruoja priklausomai nuo aplinkybių.

123RF.com nuotr./Pora
123RF.com nuotr./Pora

Šis tyrimas taip pat meta iššūkį idėjai, kad moterys tiesiog natūraliai nesidomi seksu, nes parodo, kad mažesnis moterų lytinis potraukis iš tikrųjų yra tiesiogiai susijęs su vaidmeniu, į kurį jos dažnai įstumiamos tradiciniuose ilgalaikiuose santykiuose.

„Mūsų išvados ginčija prielaidą, kad menkas moterų seksualinis potraukis kažkaip užprogramuotas jų kūne ar mintyse, – rašo E.A.Harris ir kolegos. – Mes matome kitą paaiškinimą, tinkamą nemažai daliai moterų: jų seksualumą slopina įsivyravęs vaidmenų pasiskirstymas buityje.“

Išvada? Galbūt moterys labiau domėtųsi seksu, jei joms nereikėtų taip dažnai taikstytis su tokiais nelygiais, aistrą žudančiais vaidmenimis poros santykiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne