Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl vienas 30-metis jaučiasi jau nugyvenęs gyvenimą, o kitas 50-metis – tik pradedantis

Stabtelėkite ir pagalvokite – kaip įsivaizduojate savo senatvę? Kokius jausmus jums kelia šis vaizdinys? Ir kaip jautėtės per paskutinį jubiliejų, įžengdami į naują dešimtmetį? Tai klausimai, kurių dažniausiai net nenorime sau užduoti ir dar mažiau laukiame to amžiaus tarpsnio, romantiškai vadinamo gyvenimo saulėlydžiu. Kaip priimti su amžėjimu susijusius pokyčius ir iššūkius, kaip ruoštis senatvei jau dabar ir keliauti į brandos etapą su kuo sveikesniu kūnu ir psichika, kalbamės su streso valdymo ir mindfulness instruktore, karjeros trenere ir mokymų lektorė Janina Sabaite-Melnikoviene.
Sveikas amžėjimas
Sveikas amžėjimas / 123RF.com nuotr.

Pasak J.Sabaitės-Melnikovienės, kalendorinis amžius retai kada atspinti psichologinį žmogaus amžių. Vieni ties 30 ar 40 metų riba jaučiasi tik pradedantys suaugusio žmogaus gyvenimą, kiti gali jaustis, kad jau nugyventa didžioji dalis jų produktyvaus gyvenimo. Taigi viskas priklauso nuo požiūrio. Galima galvoti, kad dalis gyvenimo jau praeityje, jausti praradimo ir nusivylimo jausmą, kad kažko nepadarėme. Tačiau galima galvoti ir taip, kaip mąsto žmonės, kurie turi daug fizinės ir psichinės energijos: „Jau turiu patirties, jau žinau, ko noriu iš gyvenimo, tad galiu atsiverti naujiems patyrimams ir tam, ką gyvenimas atneš šiandien ir rytoj“.

Savo amžiaus vertinimas gali priklausyti ir nuo kultūrinių stereotipų. Vakarų Europoje visiškai natūralu moterims pirmą kartą gimdyti 40–45 metų, nes šiame amžiaus tarpsnyje jos jaučiasi sąmoningos, jaunos, energingos ir sveikos. Tačiau mūsų šalies visuomenėje tai amžius, kai asmuo, ypač moteris, priskiriamas brandesnių žmonių kategorijai.

„Iš tiesų, ar žmogus jaučiasi senas ar jaunas, priklauso tik nuo jo paties. Teko sutikti 24–28 metų jaunus žmones, kurie sako „man tiek daug metų, bet aš nieko nepadaręs“, ir tokių, kuriems per 55-erius, o jie svarsto apie profesijos keitimą ir prieš akis mato daug galimybių. Yra 30-mečių, viduje besijaučiančių paaugliais, ir 45-mečių, kartojančių, kad „gyvenimas praėjo“, – teigė pašnekovė.

4 klausimai, kuriuos reikia sau užduoti

Kiekviename iš savo raidos etapų žmogui svarbu iš naujo pažinti ir priimti save, todėl svarbu stabtelėti ir užduoti sau kelis klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas