Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokie žmonės labiausiai linkę į neištikimybę?

Mintyse neištikimą žmogų tikriausiai įsivaizduojate kaip jauną, itin gerai atrodantį bei gražbyliauti mokantį asmenį. Ir nors tam tikra prasme tai pakankamai tikslus svetimautojo(-os) apibūdinimas, naujausi tyrimai parodė, kad labiausiai į neištikimybę linkę žmonės yra tie, kuriuos įtariate mažiausiai – tai jūsų tėvai bei seneliai.
Senjorų pora
Senjorų pora / Shutterstock nuotr.

Už šią informaciją galite būti dėkingi Šeimos studijų instituto tyrimui, kuris parodė, kad 20 proc. santuokoje esančių 50-mečių amerikiečių yra buvę neištikimi savo sutuoktiniams, kai tuo tarpu „vos“ 14 proc. 55-erių metų amžiaus dar nesulaukusių ir santuokoje gyvenančių asmenų yra turėję nesantuokinių ryšių.

Ir visiškai nestebina, kad neištikimybės lygis mažėja, kai žmonėms sukanka 70. Tokie rezultatai gauti išanalizavus bendrąją socialinę apklausą – tai sociologinė apklausa, nuo 1972-ųjų padedanti išlaikyti istorinius įrašus apie amerikiečių patirtis, nuomones, praktikuojamus bei ramybės neduodančius dalykus.

Tačiau taip būdavo ne visada: tyrimas parodė, kad jaunesni žmonės būdavo linkę į neištikimybę iki 2000-ųjų; o nuo tada jaunesni nei 55 metų žmonės pradėjo „į kairę“ vaikščioti rečiau, o vyresni – dažniau. Ir šie skaičiai augo nežmonišku greičiu – tyrimo duomenimis, 1991-aisiais vos 10 proc. vyresnių amerikiečių teigė buvę neištikimi savo sutuoktiniams.

Žinoma, tam įtaką padaryti galėjo keli veiksniai: vyresni amerikiečiai pilnametystės sulaukė 7–8-tajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai vyko seksualinė revoliucija, ir neištikimybė nebuvo taip smerkiama. Šie vyresni amerikiečiai taip pat „išaugo“ iš „jaunesni nei 55-eri“ amžiaus grupės visiškai nekeisdami savo elgesio.

Šie žmonės taip pat labiau yra linkę atsiverti ir pasipasakoti apie savo nuklydimus. Tyrimą atlikęs mokslininkas Nicholas H. Wolfingeris taip pat pažymi, kad maždaug prieš 20 metų rinkoje pasirodė viagra, padedanti vyresniems žmonėms užsiimti taip trokštamu seksu, kuriuo praeityje užsiimti tiesiog fiziškai negalėjo.

Tačiau yra ir gerų naujienų: yra tikimybė, kad ateityje jaunesnių žmonių santuoka bus skirta tik tam vieninteliam žmogui. „Išskyrus nenumatytas aplinkybes ir jų raidą, ateityje galime tikėtis daugiau monogamiškų santuokų“, – teigia N.H.Wolfingeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas