Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai: kodėl ginčai su partneriu gali įžiebti aistrą

Ginčai, nesutarimai ir pykčiai ne visada yra šaukštas deguto medaus statinėje. Juk mėgstama sakyti, kad diskusijoje gimsta tiesa. Taip ir santykių aiškinimasis – jis gali padėti atrasti tai, kas jūsų porai tinka labiausiai.
Santykiai
Santykiai / „Fotolia“ nuotr.

O jeigu dar pažvelgtume į mokslininkų įžvalgas, nedideli pykčiai, pasirodo, turi įtaką ir seksualiniam gyvenimui– padiskutuokime apie tai, kodėl tarp konflikto ir seksualinio susijaudinimo yra tam tikras ryšys, rašoma womenworking.com.

Hormonai

Kai su kuo nors ginčijamės, mūsų kūne padaugėja streso hormonų, tokių kaip kortizolis, adrenalinas ir testosteronas.

„Ginčijimasis mus jaudina fiziologiškai kaip ir baimė ar džiaugsmas – mūsų kūnas tarsi įsijungia, padažnėja širdies ritmas, suintensyvėja kvėpavimas, kraujotaka“, – sako psichologė ir sekso terapeutė Meghan Fleming.

Visai kitaip hormonai veikia mūsų kūną po susitaikymo sekso – padaugėja serotonino, dopamino, adrenalino, oksitocino, o tai nulemia ir palengvėjimą, atsipalaidavimą, pasitenkinimą.

Paprastai tariant, konflikto metu išsiskiriantys hormonai mus sudirgina ir įaudrina, o po ginčo – nuramina, suteikia pasitenkinimo jausmą, padidina saugumo pojūtį. Kartu šie du hormoniniai pokyčiai dažnai padidina fizinį susijaudinimą tarp partnerių, todėl neretai po konflikto ir atsiranda fizinis intymumas.

Nerimas ir susijaudinimas

Nerimas ir susijaudinimas dažnai eina koja kojon, kadangi gali sukelti panašų fizinį atsaką kūne, tokį kaip padidėjusį širdies ritmą, suaktyvėjusią kraujotaką ir kvėpavimą.

„Kai patiriame stresą, pavyzdžiui tokį, kurį sukėlė ginčas, simpatinė nervų sistema yra sužadinama“, – sako santykių ir sekso ekspertė Michele Lisenbury Christensen.

„Tuo pačiu tai aktyvuoja jūsų „fight or flight“ atsaką, motyvuojantį ir skatinantį jus veikti fiziškai kokiu nors būdu, pripildantį energijos“, – sako mokslų daktarė Elesa Zehmdorfer.

Įveikimo mechanizmas

Kadangi fizinis intymumas gali padėti įveikti baimę ir nesaugumo jausmą, daugelis porų ginčus bando spręsti per intymumą. „Psichologiniu požiūriu, kai poros pykstasi, paaštrinami dirgikliai arba tai, kas juos labai gąsdina“, – aiškina sertifikuota seksologė Jenni Skyler.

Baimė dažnai atneša apleistumo būseną, nepasitikėjimą, todėl fizinis intymumas gali būti būdas sumažinti tuos nemalonius jausmus ir atkurti ryšį.

Jeigu pastebėsite, kad toks problemų sprendimo būdas jums ir jūsų partneriui tampa įprastas, ekspertai siūlo kreiptis į specialistus ir ieškoti pagalbos, kadangi toks įveikimo mechanizmas gali turėti neigiamą įtaką jūsų santykiams.

„Geresnis savęs supratimas bei kodėl renkatės tokį būdą spręsti problemas, padės surasti metodus pasiekti norimą intymumą, kuris bus mažiau destruktyvus santykiams nei specialiai sukeliami konfliktai“, – mano psichiatrė Gail Saltz.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas