Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neištikimybės priežastys: vyrai ieško sekso, moterys – „geresnio varianto“

Ar moterų ir vyrų neištikimybę lemia tos pačios priežastys? Jei ne, kas gi skatina abi lytis svetimauti?
Seksas
Pora lovoje / 123RF.com nuotr.

Šis klausimas sudomino Jungtinės Karalystės grožio ir higienos priemonių kompaniją „Superdrug“, kuri apklausė daugiau nei 2000 abiejų lyčių amerikiečių ir europiečių.

Spendžiant iš apklausos rezultatų, panašu, kad vyrų ir moterų neištikimybės motyvai iš tiesų skiriasi. Dauguma moterų abiejuose žemynuose nurodė tą pačią priežastį, kodėl sulaužė ištikimybę: joms pasirodė, kad partneris nebeskiria joms pakankamai dėmesio, jos jautėsi vienišos ir apleistos.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Tuo tarpu vyrai dažniausiai pateikdavo visai kitokį atsakymą į tą patį klausimą. Tiek europiečių, tiek amerikiečių vyrų teigimu, pagrindinė priežastis, kodėl jie apgaudinėjo partneres – asmuo, su kuriuo jie taip pasielgė, jiems buvo patrauklus.

Remiantis šia apklausa, atrodytų, kad vyrų neištikimybę dažniau lemia fizinė trauka, o moterų – emociniai motyvai.

Vyrai taip pat daug dažniau minėjo, kad negali atsispirti, kai kas nors jiems rodo dėmesį – apklausos autoriai susiejo šį aspektą su kitu tyrimu, parodžiusiu, kad dažnai moterų savitvarda būna geresnė nei vyrų.

Lyčių psichologija

Vis dėlto kompanijos „Superdrug“ apklausa buvo gana nedidelės apimties ir rėmėsi subjektyviais respondentų vertinimais. Galbūt mokslas gali pateikti išsamesnį paaiškinimą, kodėl apgaudinėjame savo mylimuosius?

Galbūt mokslas gali pateikti išsamesnį paaiškinimą, kodėl apgaudinėjame savo mylimuosius?

Žurnalo „Glamour“ žurnalistei Fionai Ward interviu davęs Harvardo psichologas ir evoliucijos ekspertas profesorius Davidas Bussas mano, kad tikrai taip – nors pripažįsta, kad jo teorijose yra išimčių.

Remdamasis tuo, kas žinoma apie vyrų ir moterų evoliuciją, jis teigia, jog vyrai labiau linkę apgaudinėti ieškodami „seksualinės įvairovės“, o moterys labiau linkusios keisti ilgalaikį gyvenimo draugą, arba, kitaip tariant, ieškoti kito partnerio, su kuriuo užsimegztų geresnis ryšys.

„Esama daugybės įrodymų, patvirtinančių šiuos lyčių skirtumus, – sakė D.Bussas. – Pavyzdžiui, apklausos, kuriose vyrai ir moterys atskleidžia savo neištikimybės priežastis. Moterys, kurios apgaudinėja partnerį, yra daug labiau linkusios turėti vieną nuolatinį meilužį ir jį „įsimylėti“ arba emociškai prie jo prisirišti. Tuo tarpu vyrai dažniausiai teigia norėję patenkinti seksualinį geidulį.“

„Žinoma, tai – apibendrinti teiginiai, nes kiekvienas atvejis individualus – kai kuriuos vyrus apgaudinėti skatina artimos draugystės ir emocinio ryšio troškimas, o kai kurios moterys tiesiog ieško tik seksualinių malonumų,“ – patikslino psichologas.

123RF.com nuotr./Seksas
123RF.com nuotr./Seksas

Vakarų Anglijos universitete dėstanti sociologė daktarė Julia Carter, kurios specializacija yra santuoka bei santykiai, tame pačiame straipsnyje priduria, kad šie lyčių vaidmenys buvo kuriami per daugelį šimtmečių.

„Moterims, kurios laikomos „moteriškomis“, priskiriama atsakomybė už romantinių santykių palaikymą, todėl įtarčiau, kad jų „apgaudinėjimo“ priežastys yra susijusios su emocijomis – įsimylėjimu ir emociniu atšalimu,“ – sakė ji.

„Pagal socialiai sukonstruotą „vyriškumo“ supratimą dažnai manoma, kad vyrai užprogramuoti siekti seksualinių santykių kiekviena proga, todėl spėju, kad jų priežastys dažniau susijusios su oportunizmu ar malonumų ieškojimu“, – pridūrė J.Carter.

Abu specialistai pabrėžia, kad šiandien yra daug kitų veiksnių.

„Manau, kad neteisinga skirstyti žmones į „monogamiškus-nemonogamiškus“, – priduria D.Bussas. – Tiek vyrai, tiek moterys šiais laikais turi ištisą santykių „meniu“. Yra ilgalaikis porų ryšys, neįpareigojantis, seksu grįstas bendravimas, neištikimybė, nuolatinis partnerių kaitaliojimas ir dar daug kitų santykių modelių.“

„Kokių santykių siekia vyras ar moteris, priklauso nuo kultūrinių ir socialinių normų, galimybių ir žmogaus, su kuriuo jie tuos santykius mezga.“

„Kokių konkrečiai santykių siekia vyras ar moteris, priklauso nuo kultūrinių ir socialinių normų, galimybių ir žmogaus, su kuriuo jie tuos santykius mezga, ir net nuo lyčių proporcijos jų artimoje aplinkoje.“

Ar gali būti, kad nežinome, koks būtų mūsų požiūris į monogamiją, jei ne visuomenės normos, kuriomis vadovaujamės?

J.Carter sutinka: „Nežinome, koks būtų vyrų ir moterų seksualinis elgesys be istorijos, kultūroje įsišaknijusių vyriškumo ir moteriškumo sampratų – trumpai tariant – be visuomenės... Galbūt nei vyrai, nei moterys negali būti „iš prigimties“ monogamiški, bet kas žino?“

Laiminga santuoka – dar ne viskas

Įdomu tai, kad, atrodo, jog laiminga santuoka neužkerta kelio neištikimybei.

Kai sužinome, jog iš pažiūros laimingai susituokęs žmogus užmezgė romaną, gali kilti klausimas: „Kas nutiko?“ Atsakymas, pasak kai kurių tyrinėtojų, gali būti „nieko“.

123RF.com nuotr./Pora
123RF.com nuotr./Pora

2008 metais žurnale „Journal of Marriage and Family“ paskelbtame tyrime dalyvavusių porų buvo paprašyta savo santuoką apibūdinti kaip „labai laimingą“, „gana laimingą“ arba „nelabai laimingą“.

Nelabai laimingi sutuoktiniai tris kartus dažniau teigė turėję romaną nei labai laimingi, tačiau stebėtina, kad gana laimingomis save laikančioms poroms tikimybė užmegzti romaną buvo net du kartus didesnė nei toms, kurios teigė esančios „labai laimingos“.

Kokia gi santuoka yra „pakankamai laiminga“? Tyrėjai ir terapeutai svarsto, ar kartais nedarome per daug spaudimo santuokos institucijai, tikėdamiesi, jog santykiai visada bus aukščiausio lygio romantikos ir draugystės prasme, nepaisant tokių aplinkybių kaip vaikai ar sudėtinga ekonominė padėtis.

Tokie sutuoktiniai, vos pajutę, jog viskas nebe taip tobula, kaip atrodė santykių pradžioje, arba ima nuobodžiauti, arba iškart meta „gana laimingus“ santykius.

Įdomu ir tai, kad vyrai ir moterys nevienodai supranta santuokinę laimę. Yra keletas tyrimų, kurie rodo, kad moterys linkusios greičiau pastebėti nedidelius nesklandumus, kurie byloja apie grėsmę santykiams, ir todėl užmezga romanus.

Vienas 2008 metais atliktas tyrimas parodė, kad pusė moterų prieš romaną kalbėjo apie santuokos problemas, tačiau tik ketvirtadalis vyrų teigė, kad jų santuokoje būta nesklandumų.

Biologija

Remiantis 2006 metais žurnale „Hormones and Behavior“ paskelbtu tyrimu, moterys dažniausiai būna neištikimos vaisingiausio mėnesinių ciklo metu, net jei nesistengia pastoti. O vyrai, su kuriais jos linkusios nusidėti, paprastai atrodo geriau nei jų pačių partneriai.

Tyrimo autorių teigimu, net jei sutuoktinis yra darbštus, daug uždirbantis, geraširdis vyras, yra tikimybė, kad moteris vis tiek jį apgaudinės, jeigu vyras jai neatrodys fiziškai patrauklus – galbūt skatinama seno instinkto, kuždančio, kad graži išvaizda yra gerų genų sinonimas.

Kitaip tariant, kai apgaudinėja, moterys nėra linkusios miegoti su bet kuo – jos visada ieško geriausio įmanomo varianto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne