Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo laimingesnių ir tvirtesnių santykių jus skiria vos vienas... žodis

Naujas Džordžijos universiteto (JAV) tyrimas parodė, raktas į laimingesnius santykius greičiausiai yra vos vienas žodis. Tyrimas, publikuotas „Personal Relationships“ žurnale, apklausė 468 savanorius, gyvenančius santuokoje, o dalis tyrimo klausimų buvo susiję su dėkingumo išraiška, kurios jie sulaukia iš savo partnerių, rašo care2.com.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Poros skalėje nuo 1 (niekada) iki 5 (visada) vertino dėkingumo dažnumą, o vertinami teiginiai skambėjo taip: „Mano sutuoktinis/-ė išreiškia dėkingumą už tai, ką darau dėl jo/jos“, „Mano sutuoktinis/-ė pastebi, kai jam/jai padarau kažką gero“, ir „Mano sutuoktinis/-ė leidžia man žinoti, kad esu vertinamas/-a.“

Norėdami įvertinti santuokos kokybę, mokslininkai dėmesį skyrė trims veiksniams – pasitenkinimui (kaip dalyviai vertino teiginį „Įvertinus viską, ar esate laimingi santuokoje?“), įsipareigojimui (dalyviai dalinosi savo noru tęsti santykius) ir polinkiui į skyrybas (dalyvių pamąstymai apie skyrybas).

Patvarias santuokas nuo nepatvarių skiria ne tai, kaip dažnai pora ginčijasi, o kaip jie ginčijasi ir kaip elgiasi vienas su kitu kiekvieną dieną.

Ką gi mokslininkai atrado? Nenuvertinkite žodžio „ačiū“, kai jį sako partneris. Tyrimas parodė, kad išreiškiamas dėkingumas yra vedybinio gyvenimo kokybę prognozuojantis veiksnys, siejamas su didesniu pasitenkinimu santuokiniu gyvenimu, stipresniu įsipareigojimu ir mažesniu polinkiu į skyrybas.

Dėkingumo išreiškimas sušvelnina net reikalavimo/atsisakymo bendrauti (kai vienas partneris konflikto metu spaudžia, o kitas bando išvengti konflikto, pakeisti temą) ir negebėjimo spręsti problemas poveikį santuokiniam gyvenimui. Tai yra „praktiškas būdas, galintis padėti poroms sustiprinti santuoką, ypač jei abu nelabai moka save išreikšti konflikto metu“, – teigia vyriausiasis tyrimo autorius Allenas Bartonas.

Dėkingumas padeda ir finansinės krizės metu. „Visos poros turi nesutarimų ir dėl kažko ginčijasi, – komentuoja tyrimo bendraautoris Tedas Futris. – O kai abu partneriai patiria stresą, jie dažniau ginčijasi. Patvarias santuokas nuo nepatvarių skiria ne tai, kaip dažnai pora ginčijasi, o kaip jie ginčijasi ir kaip elgiasi vienas su kitu kiekvieną dieną.“

Kalbant apie šį magišką žodį, jį ištarti yra lygiai taip pat malonu, kaip ir išgirsti – be to, jog jaučiantis partnerio vertinamu, didėja pasitenkinimas santuokiniu gyvenimu. Ankstesnis tyrimas parodė, kad partnerio vertinimas ir buvimas jam dėkingu taip pat gerino santykius; kitą dieną po dėkingumo išreiškimo abu partneriai jautė pagerėjusį tarpusavio ryšį bei padidėjusį pasitenkinimą santykiais.

Dėkingumas taip pat siejamas su padidėjusia saviverte – santykiuose tai yra didelis pliusas, turint galvoje, kad žmonės su žema saviverte santykiuose turi dvejonių ir dažnai svarsto, kaip į juos žiūri partneris, todėl jiems reikia daugiau teigiamų žodžių.

Net jei esate vieniši, dėkingumo išreiškimo privalumai – nesvarbu, dėkingumas išreikštas artimam žmogui ar išlietas dienoraštyje, yra didžiuliai. Pasakydami „ačiū“ naujam pažįstamam, suteikiate galimybę santykiams tęstis.

Taip pat pastebėta, kad dėkingi žmonės jaučiasi sveikesni už kitus, reguliariai tikrinasi sveikatą, dažniau sportuoja ir geriau miega. Psichinė sveikata taip pat pagerėja – dėkingumas yra siejamas su sumažėjusiu nerimu, sumažėjusia depresija, geresniu streso valdymu, padidėjusiu optimizmu ir laimės pojūčiu.

Ačiū, kad skaitėte!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas