Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Nuolat ieškote priežasčių išsiskirti su partneriu? Pasitikrinkite – galbūt turite šį sutrikimą

Gyvename pažinčių programėlių pasaulyje, kuriame būsimus partnerius galime filtruoti pagal tam tikrus jų požymius. Taigi, visai nenuostabu, jog kartais esame net per daug susirūpinę surasti sau mylimąjį, kuris būtų tobulas visomis prasmėmis. Specialistai, stebėdami tokio elgesio augimą, net davė jam pavadinimą – tai santykių obsesinis kompulsinis sutrikimas (OKS), rašo „The New York Post“.
Toksiški santykiai
Toksiški santykiai / Shutterstock nuotr.

Obsesija ir nuolatinės abejonės dėl santykių pastaruoju metu tapo nauja tendencija psichologų kabinetuose, ypač tarp klientų, įžengusių į trečiąją ar ketvirtąją dešimtį.

„Santykių OKS yra tada, kai žmonės labai nervinasi ir nerimauja, kad nepasirinko tinkamo partnerio, nors nėra realių įrodymų, kad su jų santykiais kažkas yra blogai“, – Australijos svetainei „Body+Soul“ aiškina Gemma Cribb iš „Equilibrium Psychology“.

„Jie galvoja: „Nenoriu padaryti neteisingo pasirinkimo“, todėl iškelia sau didžiulę dilemą: ar geriau išeiti, ar geriau pasilikti. Jie yra apsėsti tuo ir kabinėjasi prie savo partnerio: „O, jis šiek tiek prapliko“ arba „Aš nelabai sutariu su jo mama“, – dėsto specialistė.

Nors santykių OKS nėra oficiali diagnozė, tai apibūdina konkretų būdą, kaip žmogui gali pasireikšti OKS. Dėl to ekspertai į tai žiūri labai rimtai.

123RF.com nuotr./Santykiai
123RF.com nuotr./Santykiai

Kaip pabrėžia G.Cribb, hiperbolizuodami kiekvieną smulkmeną, žmonės gali traumuoti tiek save, tiek savo partnerius. Tuo pat metu jie bando išsiaiškinti, ar jų mintys rodo tikrą problemą, ar tai – tik nerimas.

Be kita ko, anot pašnekovės, santykių OKS gali pasireikšti ir abejojimu savo partnerio ištikimybe.

„Nors įrodymų, kad partneris juos apgaudinėja, nėra, žmonės gali bandyti visaip tai patikrinti ir bandyti save tuo įtikinti. Jie gali tikrinti savo partnerių telefonus ir klausinėti, kur jie buvo, ką veikė, ar kalbėjosi su savo buvusiais, nors tikrų neištikimybės ženklų išties nėra“, – tvirtina psichologė.

Kas lemia santykių OKS?

Kaip aiškina specialistė, daugelis žmonių, kuriems pasireiškia santykių OKS, dažniausiai jaučia ir tam tikrą anksčiau atsiradusį nerimą. Visgi tai gali kilti ir dėl situacijos, kurioje jie yra šiuo metu.

„Kartais tai kyla iš santykių dinamikos, – sako ji. – Galbūt jų partneris neleidžia jiems jaustis taip saugiai, kaip jiems norėtųsi. Tačiau dažnai tai yra tik jų buvimo pasaulyje ir neapibrėžtumo netoleravimo rezultatas.“

Pasak G.Cribb, įtaką tokiam žmogaus elgesiui gali turėti ir jo tėvų santykiai.

123RF.com nuotr./Santykiai
123RF.com nuotr./Santykiai

„Kartais, kai mama ir tėtis vienas kitam netinka, vaikystės patirtys būna prastos. Tuomet užaugęs žmogus nenori nenori kartoti mamos ir tėčio klaidų, – sako psichologė. – Arba kartais jis pasirenka netinkamus draugystės modelius, jį praeityje kažkas būna labai įskaudinę ir jis nenori savęs dar kartą traumuoti, todėl tampa pernelyg atsargus.“

Kokie yra santykių OKS simptomai?

Remiantis OKS klinika Brisbene, bendri simptomai, susiję su santykių OKS, skirstomi į dvi kategorijas: obsesijos ir kompulsijos.

Obsesija apima nuolatines abejones, ar žmogus tikrai myli savo partnerį, ar jų partneris yra „tas vienintelis“, baimes, kad partneris jo netraukia. Tuo pat metu labai daug dėmesio skiriama neigiamiems partnerio ar pačių santykių aspektams, kankina nerimas, jog likus su partneriu galima jam pakenkti.

Kompulsija apima mylėjimąsi su savo partneriu tam, kad žmogus patikrintų, ar jaučia susijaudinimą ar emocinį ryšį, nuolatinį kalbėjimąsi su kitais žmonėms apie susirūpinimą dėl santykių, dažnus išsiskyrimus su partneriu arba skaitymą apie santykių problemas internete. Taip pat dažnai dabartiniai santykiai būna lyginami su ankstesniais ir kitų žmonių santykiais.

123RF.com nuotr./Psichoterapija
123RF.com nuotr./Psichoterapija

Kokie yra gydymo būdai?

Gydytojai teigia, kad žmonėms, kuriems pasireiškia santykių OKS, galėtų padėti kognityvinė elgesio terapija (KET) – į tikslą orientuota pokalbių terapijos rūšis.

„Kognityvinis restruktūrizavimas apima pagalbą pacientams nustatyti, kaip jų mintys apie jų santykius yra iškraipytos, ir mesti iššūkį tokių minčių pagrįstumui.

Sąmoningumu paremta KET apima pagalbą klientui suvokti savo obsesiją ir nesipriešinti jai, o priimti ją be smerkimo“, – teigia OKS klinika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius