2022 05 09

Psichologė-seksologė L.Butvilaitė. Seksualinis gyvenimas vyresniame amžiuje: kas lemia jo kokybę?

Nors daugumoje kitų gyvenimo sričių mes vertiname per laiką sukauptą patirtį ir išmintį, seksas neretai mūsų galvose atrodo tarsi išskirtinė jaunų žmonių privilegija. Bet ar tikrai taip yra ir ar tikrai nuo tam tikro amžiaus žmonės tampa aseksualūs? Ar amžiaus padiktuoti kūno pokyčiai ir lėtinės ligos nulemia žmonių seksualinį užsisklendimą, o gal yra ir kiti veiksniai, nulemiantys seksualinio gyvenimo kokybę vyresniame amžiuje?
Brandaus amžiaus pora
Brandaus amžiaus pora / 123RF.com nuotr.

Suprasti akimirksniu

Panašu, kad diskriminacija dėl amžiaus tiek stipriai persmelkusi mūsų visų smegenis, kad esame linkę tiek pervertinti jaunų žmonių seksualinį aktyvumą, tiek nuvertinti amžėjančių žmonių intymaus gyvenimo potencialą...

Geroji žinia ta, kad viršutinės amžiaus ribos, iki kada galima išlikti seksualiai aktyviems, tiesiog nėra. Tačiau istoriškai susiformavusios nuostatos, kad sukankant tam tikram amžiui žmonės pamažu pereina į moralų aseksualumą, vis dar gajos.

Seksualinio smalsumo ir potraukio nepraradę senjorai, deja, neretai vertinami kiek amoraliai – netgi žiniasklaidoje dažnai atvaizduojami komiškai, tarsi romantiniai nuotykiai būtų tiktai jaunuolių monopolija. Tai labai apmaudu, nes iš tiesų tiek viliojimo menui, tiek įvairioms fizinio intymumo technikoms išlavinti reikia daug laiko, pastangų ir patirties, taigi seksualiai aktyvūs ir pozityviai į seksą žiūrintys vyresni žmonės iš tiesų yra labai puikus šaltinis mokytis sekso paslapčių. Gal laikas nustoti galvoti, kad tik jauni, gražūs ir atletiški kūnai savaime turi teisę (ir pareigą) į gerą seksą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas