Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sekso ekspertai: kodėl jūsų partneris nenori mylėtis?

Seksologai į partnerio nenorą mylėtis siūlo žvelgti kaip į dėlionę: tame telpa labai daug skirtingų detalių ir negalima išskirti tik vienos priežasties.
Jauna pora
Jauna pora / 123RF.com nuotr.

Norėdami sužinoti, kas sekso dingimui padarė didžiausią įtaką, turite atsikratyti ir stereotipų, tokių kaip vyrai sekso nori visada, o moterys – kur kas rečiau. Kaip sako santykių ekspertė ir seksologė Nikki Goldstein, reikia apibrėžti, kas yra libido ir kas gali pagyvinti jūsų seksualinį gyvenimą, rašoma bodyandsoul.com.au.

Kada lytinis potraukis tampa problema?

Viskas paprasta: nėra nustatyto skaičiaus, kaip dažnai turite mylėtis, ir visi puikiai žino, kad suderinamumas šiuo klausimus svarbus. Jeigu jums kartu su partneriu sekso užtenka kartą per savaitę – puiku. Problemos kyla tada, kai nesuderinami abiejų partnerių seksualiniai poreikiai, pavyzdžiui, vienas sekso nori kasdien, o kitas – kartą per mėnesį.

„Nėra tokio dalyko kaip normalu, kai galvojate, kaip dažnai norite mylėtis“, – mano seksologė N.Goldstein ir prideda, kad reikia atsižvelgti į lūkesčius, kiek sekso norėtumėte savo gyvenime ir kokia yra realybė.

Įdomus dalykas, dar 2015-aisiais metais „Guardian“ buvo publikuotas tyrimas, kuriame nagrinėjama, kiek sekso reikia laimei. Kaip manote, kokie buvo rezultatai? Buvo teigiama, kad anksčiau gajus stereotipas kaip „kuo daugiau sekso, tuo daugiau laimės“, neatitinka realybės. Psichologė Amy Muise aiškino, jog didžiausi laimės rodikliai buvo būdingi tiems, kurie seksu užsiima kartą per savaitę, rašoma Social Psychological and Personality Science.

Kas labiausiai žudo aistrą?

Jeigu jūsų partneris ir vėl nenori mylėtis, pagalvokite, kodėl? Visa tai gali būti ir laikini nesklandumai, tačiau jeigu labai stipriai skiriasi jūsų temperamentai ar kamuoja kitos fiziologinės problemos, metas kreiptis į specialistus.

Jos nuomone, kai tik baigiasi spaudimas iš vienos pusės, partneris gali sugrįžti į įprastą intymumą.

Seksologė Nikkie Goldstein išskiria tokias problemas:

Stresas. Nuolatinis mūsų palydovas, ypač, norą mylėtis atimantis iš moterų. Esame įsipareigoję, turime darbus, kai kurie – šeimas, todėl kasdienybės rūpesčiai gulantys ant pečių retai nustumiami į šoną net ir atsigulus į lovą. Mintyse sukasi daugybė dalykų, klausiame savęs – nejau ir vėl pamiršau tai padaryti? Ką jau kalbėti apie seksą šiame kontekste, kai mintys nukreiptos visai kita linkme.

O kai esame įsitempę ir atitrūkę, tai nėra pati geriausia aplinka kurti intymumą su savo partneriu.

Apmaudas. Santykiuose, kurie trunka ne vienerius metus, mes ne kartą esame vienas kitą įskaudinę, o kai kurių dalykų taip ir neišsakome, nešiodamiesi nuoskaudas širdyje.

„Apmaudas yra vienas iš didžiausių sekso žudikų. Galite prieiti tą tašką, kai partneris norės su jumis pasimylėti, o jūs galvosite, kodėl, po velnių turėčiau tai daryti, jeigu penkerius metus tu nepadarei nei vieno dalyko, kurio prašiau“, – sako seksologė.

Laikas. Greičiausiai sutiksite, kad dažniausias sekso metas – rytas, kai keliamės ir vakaras, kai einame miegoti. Tačiau iš kitos pusės – tai metas, kai mes labiausiai norime miego ir esame mieguisti ar pavargę. Vien dėl šios priežasties – laiko stokos ir nuovargio – seksas šioje skubančioje visuomenėje tampa vis retesnis.

Pasitikėjimas savo kūnu. Pandemijos laikmetis tikrai nebuvo gailestingas mūsų sveikai gyvensenai, o tai, kad jūs nesijaučiate 100 proc. patenkinti savo kūnu, gali slopinti libido. Jūs nenorite būti liečiami, kadangi nepasitikite savimi ir taip atstumiate partnerį. Taip pat seksologė prideda ir sveikatos būklę – dažnai moterys ir vyrai laužo galvas, kas nutiko su jų libido, o pasirodo, kad tai gali būti tiek fizinės, tiek psichologinės bėdos, kurias reikia spręsti kartu su specialistais.

Ką daryti, kad sekso abudu norėtumėte labiau?

Pasak N.Goldstein, reikia identifikuoti, kas labiausiai slopina jūsų geismą, ir tas priežastis pašalinti. Pavyzdžiui, tik atsigulus iškart užmiegate? Stenkitės seksu užsiimti anksčiau, kol dar jaučiatės žvalūs.

Jus kamuoja apmaudas dėl partnerio veiksmų? Metas susėsti ir pasikalbėti apie tai, kas vyksta, kad rastumėte kelią atgal į vienas kito širdis ir intymumą.

„Padėti gali ir suvokimas, kodėl jūsų partneris nori sekso. Ne visada tai yra susiję tik su hormonais, nes moterys dažnai mano, kad vyrai sekso nori, nes yra įsiaudrinę ir net nesvarsto kitų priežasčių. Tačiau daugeliui vyrų seksas yra būdas sustiprinti ryšį su mylimu žmogumi parodyti meilę. Vyrai tai dažniau išreiškia fiziniu, o ne žodiniu būdu. Galvodami ir suvokdami tokią meilės išraišką, jūs būsite kur kas labiau nusiteikę intymumui“, – mano seksologė.

Vida Press nuotr./Pora lovoje.
Vida Press nuotr./Pora lovoje.

Būkite dėmesingi ir platoniškuose santykiuose

Knygų autorė, psichologė ir seksologė Michelle Weiner Davis sako, kad dėmesys yra geriausias afrodiziakas ir gali padėti sustiprinti santykius ir seksualinėje plotmėje, jeigu parnerių netenkina seksualinis gyvenimas, jų temperamentai skirtingi, o gal seksas išvis dingo iš poros kasdienybės. Jos nuomone, skundai ir kritika nepadės, o kaip tik, privers partnerius vienas kuo užsidaryti ir atitolti.

Specialistė siūlo subtiliai pasikalbėti apie tai, kas partnerių netenkina, kodėl vienas jų nebenori mylėtis. Jos nuomone, kai tik baigiasi spaudimas iš vienos pusės, partneris gali sugrįžti į įprastą intymumą, nes nebejaučia kaltės jausmo, ir geismas gimsta iš naujo.

Seksologė sako, kad tokiais atvejais aistrą sugražinti padeda prisiminimai apie seksualinio ryšio pradžią. Kokie buvo jūsų pirmieji kartai, ką jautėte? Prisiminkite, kas jums labiausiai patiko, ir pasistenkite tai pakartoti. Lieskite vienas kitą ne tik galvodami apie seksą – bučiniai ir apkabinimai reikalingi ne tik miegamajame, bet ir už jo ribų.

Ką daryti, jeigu niekas nesikeičia ir jūsų ryšys toliau išlieka be sekso? Kalbėkitės ir pabandykite rasti kompromisą, kad ir kaip sudėtingai tai atrodo. Pasak seksologės, partneris, kurio poreikiai nepatenkinami, dažniausiai linksta į neištikimybę ar skyrybas. Nereikėtų grasinti tokiais dalykais savo mylimam žmogui, jo kaltinti ar kritikuoti – paprašykite savo antrosios pusės padėti jums kaip porai vėl tapti stipriais ir vienas kitą palaikančiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas