Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Susilaikymas nuo sekso: naudinga ar kenksminga?

Seksas – neatsiejama mūsų gyvenimo dalis. Per jį patiriame emocinę ir fizinę iškrovą, jis suteikia nepamirštamų išgyvenimų. Bet juk esame skirtingi: vienam mylėtis norisi kuo dažniau, kitam užtenka ir kelių kartų per mėnesį, o yra ir tokių, kurie visai nedega noru...
Susilaikymas nuo sekso: naudinga ar kenksminga?
Susilaikymas nuo sekso: naudinga ar kenksminga? / Fotolia nuotr.

Be to, ne visi turi galimybę mylėtis: tai neranda antrosios pusės, tai apskritai nežino, kaip užmegzti ryšius su kitos lyties asmeniu, o gal nejaučia didelio lytinio potraukio arba vengia lytinių santykių dėl religinių ar kitokių įsitikinimų.

 

SEKSUALINIS SUSILAIKYMAS IR RELIGIJOS

 

► Krikščionybė

Neigiamai vertinami nesantuokiniai ir ikivedybiniai lytiniai santykiai. Kokie tokio vertinimo pliusai?

 

1. Moteris iki vedybų nepastoja.

2. Apsisaugoma nuo lytinių būdu plintančių ligų.

3. Platoniški santykiai palaipsniui leidžia sukurti tvirtą poros ryšį, grindžiamą prieraišumu, meile ir pagarbam ne vien tik aistra.

Nuo lytinių santykių vedybiniame gyvenime kartais susilaikoma per pasninkus, bet to nėra griežtai reikalaujama.  Tokio susilaikymo tikslas – suvaldyti savo aistras ir išlaisvinti protą nuo nuodėmingų minčių.

 

► Judaizmas

 

Draudžiami lytiniai santykiai per pasninkus ir dar 12 kiekvieno mėnesio dienų. Pagal Talmudą tai sietina ne tik su moters menstruacijomis (po jų ji dar 7 dienas turi susilaikyti nuo intymių santykių), bet ir todėl, kad žmona visuomet turėtų išlikti geidžiama – vyrui nereikėtų persisotinti ja.

 

► Islamas

 

Intymių santykių draudimai vedybiniame gyvenime ten sutinkami retai ir susiję tik su moters kraujavimu (per mėnesines, po gimdymo ar persileidimo), dieniniais pasninkais ir piligrimyste. Suroje „Al –Bakara“ kalbama: „Jūsų žmonos – tai ramybė ir komfortas jums, o jūs – ramybė ir komfortas joms. Alachui suprantami jūsų instinktai, ir jis tikisi, kad nelietėte savo žmonų prieš Ramadaną, tad dabar tai jums leidžia. Valgykite ir gerkite, kol nepamatysite horizonto linijos prieš aušrą, o paskui pasninkaukite.“ Pasninkas musulmonui – tai savikontrolė visose gyvenimo sferose, pradedant valgiu, miegu, o baigiant intymiais santykiais. Bet seksualinis susilaikymas islame – gana dozuotas, „nes sutuoktinių seksas – geriausia priemonė nusiraminti po gyvenimiškų negandų ir bėdų“.

 

► Budizmas

 

Susilaikymas sutinkamas palankiai, nes siekiama padėti žmogui išsivaduoti iš troškimų, kurie veda kančių link. Kuo mažiau žemiškų norų ir aistrų, tuo arčiau esi nušvitimo. Žmogus, kuris negali suvaldyti savo aistrų ir troškimų, atgims vėl ir vėl, kol nebekartos savo klaidų.

 

Taigi visos religijos aiškina, kad nėra nieko ypatinga ar kenksminga, jei susilaikoma. O ką apie tai mano šiuolaikinis mokslas?

 

Seksas. Taip ar ne?
Seksas. Taip ar ne?

 

SUSILAIKYMO NAUDA

 

Sublimacija

Jei žmogus susilaiko nuo seksualinių santykių, įvyksta sublimacija – neišnaudota seksualinė energija nukreipiama į kūrybą. Atsiranda troškimas daugiau dirbti, mokytis, kurti, sportuoti. Daugelis puikių kūrinių ir genialių projektų gimsta išsiskyrus su mylimaisiais… Taigi, jei šiuo metu neturite partnerio, nesigraužkite ir neleiskite laiko veltui: tobulinkite save, nukreipkite dėmesį į darbą ar hobį.

 

Jausmų atgimimas

Laikinas susilaikymas atgaivina jausmus. Koks bebūtų skanus tortas, jei jį valgysite kasdien, greitai nusibos. Taigi kartais naudinga sąmoningai atsikvėpti nuo intymių santykių, o paskui gardžiuotis naujais pojūčiais. Be to, per ilgą išsiskyrimą galima pagalvoti, kaip atgaivinti, paįvairinti intymią rutiną.

 

SUSILAIKYMO MINUSAI

 

Psichologinės problemos

• Kalbant apie neigiamas susilaikymo pasekmes, reikėtų atskirti žmones, kurie niekada neturėjo seksualinių santykių, tuos, kurių vienkartinė patirtis buvo negatyvi, ir tuos, kurie gyveno normalų lytinį gyvenimą, bet vėliau jis nutrūko.

• Pasaulyje yra daugybė sveikų 30-ies sulaukusių žmonių, kurie dar neragavo sekso. Jei kenčia nuo įvairių kompleksų, nemoka bendrauti su priešingos lyties žmonėmis, nežino, kaip susirasti partnerį, arba tiesiog vengia bet kokio bendravimo. O dėl to kartais jų psichikoje įvyksta tam tikrų pokyčių: tokie žmonės tampa perdėtai įžeidūs, jautrūs, smulkmeniški. Tokiu atveju gelbsti sublimacija arba specialūs seminarai apie lyčių bendravimą.

• Žmonės, turėję negatyvią seksualinę patirtį, ir tie, kurie tik šiuo metu susilaiko nuo intymių santykių, seksologų teigimu, gali būti linkę į neurozes ir nervų krizes, depresiją. Tokiu atveju, jei patiems atsitiesti po psichologinės traumos sudėtinga, verta kreiptis į specialistą.

 

Fiziologinės problemos

• Ilgesnis susilaikymas nuo lytinių santykių kartais vyrams gresia priešlaikiniu sėklos išsiliejimu vėl juos atnaujinus. Vyrai tai vertina labai jautriai, todėl kartais vengia santykiauti, vėl tikėdamiesi fiasko. Taigi jie pakliūva į užburtą ratą ir gali susirgti neuroze.

• Lytinis susilaikymas moterims kartais gali kelti grėsmę hormonų balansui organizme.

• Vertėtų pažymėti, kad seksas be meilės irgi turi neigiamų pasekmių žmogaus psichikai. Geriausia, jei intymioje sferoje nesivadovausite jokiomis normomis ir pavyzdžiais – jeigu jus tenkina lytinių santykių periodiškumas, tai apie kokias neigiamas pasekmes galima kalbėti?..

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius