Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vyrų saviugdos festivalyje apsilankęs Tomas liko priblokštas: pamatė mizoginiją ir pamokas apie „tikrą“ vyriškumą

„Galėtų moteris rasti gyvenimo prasmę šeimoje, bendruomenėje, namų židinyje, bet ne, užsimanė ir ji veiklos, ir lieki su tuo daiktu rankoje“, – tokius žodžius pasakoja nugirdęs Tomas Marcinkevičius, kuomet šią vasarą apsilankė vyrų saviugdos festivalyje „Tribes Fest 2024“.
Tomas Marcinkevičius
Tomas Marcinkevičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Vertėjas, portalo „Gyvenimas per brangus“ redkolegijos narys tikina, jog viso šio renginio fone sklandė ryškus mizoginijos jausmas, o dalyviai neva buvo mokomi, kaip būti tikrais vyrais.

Savo įspūdžius T.Marcinkevičius nupasakojo portalo GPB.lt įraše „O fone – mizoginija: ką sužinojau apsilankęs „Gentys Fest 2024“. Šiuo turiniu autorius sutiko pasidalinti ir su 15min skaitytojais.

„Vyrai išvažiavo į žvejybą“

Kaip įraše aiškina T.Marcinkevičius, tai, kuo iš tiesų užsiima „Gentys“, vyrų asmeninio augimo bendruomenė, jį domino jau kelerius metus.

„Lietuvoje atsiradus šiam vakarietiškų „Men’s Circles“ („Vyrų ratų“) analogui, iš tikrųjų sunku buvo susidaryti nuomonę. Viena vertus, pasaulio ir Lietuvos vyrams tikrai reikia visos įmanomos pagalbos – kaip skelbia pačios „Gentys“, jie ir trumpiau gyvena, ir daug dažniau gyvena su priklausomybėmis, smurtauja, netenka namų, nusižudo, ir taip toliau. Rinktis, kalbėtis, draugauti, padėti vienas kitam – puiku.

Kita vertus, nuo pat pirmųjų žinių apie projektą ėmė sklisti šioks toks seksizmo tvaikelis. Daug kam, įskaitant ir mane, kilo klausimas – o kodėl reikia užsidaryti tarp vyrų, negi negalima pagalbos ir bendrystės ieškoti nepaisant lyties? Ar tai, savo ruožtu, nedidina juokingos stereotipinės perskyros tarp „Marso“ ir „Veneros“, iš kurios gal ir kyla nemaža dalis šių problemų?“ – svarsto redaktorius.

Kad iš arti susipažintų su „Genčių“ veiklomis, jis nuvyko į birželio mėnesį vykusį šios bendruomenės organizuojamą festivalį „Tribes Fest 2024“. Anot T.Marcinkevičiaus, jau nuo pat pirmųjų akimirkų įvairios dalyvių remarkos jį ten nuteikė neigiamai.

„Festivalis prasideda nuo apyrankės. Kol jos laukiu, eilėje prie įėjimo sklinda tikrai bachūriški bajeriukai iš vieno draugo kitam: „Ė, klausyk, ko tu čia taip prisikrovei į tą kuprinę? Šitiek viagros prisikrovei, nu ar reikės tiek, Mariau [vardas pakeistas], čia gi viena moteris apskritai per visą festą bus!“

123RF.com nuotr./Vyrai bendrauja
123RF.com nuotr./Vyrai bendrauja

Oi, kokie pažįstami šitie nerangūs vyriški juokeliai. Ar tik nebus, nepaisant viso „New Age“ ir savipagalbos apvalkalo, šis savaitgalis – dar viena „vyrai išvažiavo į žvejybą“ versija?“ – rašo autorius.

Ragino parodyti savo „vyrišką energiją“

Į festivalį, pasak T.Marcinkevičiaus, susirinko apie 300 vyrų. Spėjęs susipažinti su keliais iš jų, jis kartu su visais buvo pakviestas į oficialų festivalio atidarymą. Ką tuo metu reikėjo daryti, gerokai nustebino. Renginio vedėjas pradėjo mušti būgnelį, liepė vyrams aplink jį rinktis, o tada paprašė visų kartu garsiai šūkauti „Huuu!“.

„Šių metų festo devizas yra „Leisk savo vidiniam berniukui padūkti“. (…) Prisimenat vaikystę, kažkas tai karstėtės medžiais, žaidėt kvadratą, ėjot kažkur tai, kažkas iš ragatkės šaudė, galbūt langus kaimynam daužėt… Būna gi, netyčiom, ne specialiai juk, ar ne? Tai vat šiandien ir visą šį savaitgalį tai yra galima“, – vedėjo žodžius perteikia T.Marcinkevičius.

Anot redaktoriaus, tuomet prasidėjo ir kalbos apie tai, kad reikia „nusimesti ramentus ir išsitiesti visa savo vyriška energija“, nes juk „gražiausia, kai yra ryški moteriška energija ir ryški vyriška energija“, ne taip, kaip „šiais laikais, kur jau nebesuprasi, kur vyras, kur moteris, ir gyvena nelaimingi, ir kaltina vienas kitą“.

Tokie žodžiai įrašo autorių nemenkai papiktino – juk tuo pat metu „Gentys“ savo puslapyje skelbia, jog „vyriškumo guru“ būti nepretenduoja, nori paskatinti vyrus būti tokiais, kokie jie nori būti.

„Jau nuo pirmųjų festivalio minučių ima aiškėti, kad tai nėra visiškai tiesa: „hipotetinis archajiškas vyriškumas“ čia labai aiškus. Tai – vyras iš miško, rėkiantis „hu“ ir „ha“ neaiškioms figūroms. Kryptis, kurioje galime rasti „tikrą“ vyriškumą, mums brėžiama labai aiškiai“, – rašo T.Marcinkevičius.

Po „atidarymo rėkavimų“ įrašo autorius nusprendė sudalyvauti dirbtuvėse „Leisk sau jausti“. Šios jam iš pradžių paliko gerą įspūdį.

„Norėjau susipažinti su kitais dalyviais ir pažiūrėti, apie kokius jausmus čia kalbame. Apie jas daug nepasakosiu, nes būtų tiesiog neetiška. Bet man patiko – sutikau kitus žmones, kurie pirmiausia žmonės, tik po to – vyrai. Visi kažko ieškantys ar suradę, galvojantys ir priimantys sprendimus, traukėme specialias korteles ir pasakojomės apie save“, – sako vyras.

Visgi, tęsia jis, netikėtai viskas pasisuko kita linkme. „[B]uvo labai keista, kai, išsipasakoję ir atsivėrę, buvome pakviesti sustoti rateliu, susikabinti per pečius ir visi garsiai riktelti: „Hu!“ Tarsi viskas, gana, pažeidžiamais, jautriais žmonėmis jau pabuvome, metas grįžti į buvimą vyrais“, – teigia T.Marcinkevičius.

„Jos prasmę gali rasti ir šeimoje, ne taip, kaip vyrai“

Vyrų saviugdos festivalyje sudalyvavęs GPB.lt redkolegijos narys pasakoja, kad jam ten užkliuvo ir kai kurie kitų dalyvių pasisakymai apie moteris: esą jos turėtų džiaugtis, jog yra išlaikomos, bet vis tiek kažkuo piktinasi.

„Kitą rytą (…) prie manęs ir dar vieno tylinčio vaikino prisėdo vienas vyresnis dėdė. Žodis po žodžio paaiškėjo, kad abu vyrai išsiskyrę. Abu dėl to pikti. „Sugalvoja, matai, moterys, kad tu pinigus kalk, o jai dar ir gyvenimo prasmės reikia“, – piktinosi vyresnysis.

123RF.com nuotr./Susirūpinęs vyras
123RF.com nuotr./Susirūpinęs vyras

„Galėtų moteris rasti gyvenimo prasmę šeimoje, bendruomenėje, namų židinyje, bet ne, užsimanė ir ji veiklos, ir lieki su tuo daiktu rankoje. Moteriai gi pagal prigimtį nepriklauso daug dirbti, jos prasmę gali rasti ir šeimoje, ne taip, kaip vyrai.“

Jaunesniojo akyse kažkas tarsi sužibėjo, pokalbis pagyvėjo. Žodis po žodžio, ir imtas keikti feminizmas. „Gerai, kad čia saugi erdvė, galima pasakyt nors atvirai dalykus, kitur tai tave suvalgytų už tokius žodžius“, – situaciją prisimena T.Marcinkevičius.

Apibendrindamas savo įspūdžius festivalio metu, jis neslepia nusivylimo: nors pati susibūrimo idėja yra graži, ten skleidžiamos idėjos apie neva tikrą vyriškumą ir tai, koks turėtų būti vyrų požiūris į moteris.

„Pykstu, kad „Gentys“ meluoja vyrams, kad žino, kas per velnias tas vyriškumas – nes iš tikrųjų nežino. Nes niekas iš tikrųjų nežino. Ir taip pat pykstu, kad, prisidengiant „vyriškumu“, į eterį paleidžiama nemažai prastų, melagingų, žalingų ir, nepabijokim to žodžio, toksiškų idėjų. Jaučiuosi, lyg „liberalmarksizmo“, „biologinio patino“ ir mizoginijos idėjos būtų skleidžiamos ir mano vardu.

(…) Taip kartais norisi pasakyti: „Visų šalių vyrai, atsičilinkit biškį.“ Žinokit, niekam nėra privaloma niekuo būti – nė „tikru vyru“, nė „patinu“, nė vyru apskritai. Nėra privaloma nei namo statyt, nei medžio sodint, nei sūnaus augint. Jei jaučiatės skriaudžiami – pirma gerai įsivertinkite, kas iš tikrųjų jus skriaudžia. Labai gali būti, kad tai – ne jūsų draugė, žmona ar mama“, – teigia įrašo autorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus