Dažnai girdime, kad JAV ir Vakarų Europos šalių mokslininkai daro baltymų ir angliavandenių lyginamuosius tyrimus ir teigia, kad iš ryto pusryčiams yra sveikiau valgyti baltyminius pusryčius, pavyzdžiui, omletą ar varškę, nes jų teigimu, tokie pusryčiai leidžia ilgiau jausti sotumą, palyginti su angliavandeniais.
Jeigu atidžiau pažvelgtume į tuos tyrimus, pamatytume, kad mokslininkai lygina su paprastaisiais, t. y. blogaisiais angliavandeniais: skrudinta balta duona, bandelėmis, sausais pusryčiais, dribsniais ir panašiais nesveikais produktais. Jie ne tik nesuteikia sotumo ilgam laikui, bet ir skatina alkį bei saldumynų ir miltinių patiekalų poreikį.
O kad būtų lyginama su sudėtiniais (geraisiais) angliavandeniais, pavyzdžiui, brandinta perlinių ar grikių kruopų koše, tokių tyrimų dar niekas neskelbė. Todėl į tokius ar panašius teiginius reikia žiūrėti gana kritiškai.
Pateiksiu savo versiją, kodėl iš ryto valgyti angliavandenius yra geriau nei baltymus. Tam yra šešios priežastys.
Pirma, nakties metu mūsų vidaus organai veikia, nors ir lėčiau, bet mes išnaudojame dalį glikogeno (energijos sandėlio), todėl ryte reikia atsargas pradėti grąžinti. Taip galima padaryti valgant pusryčius, kupinus sudėtinių angliavandenių: grūdų košių ar pilno grūdo duonos sumuštinius. Jie suteikia ilgalaikį sotumą, kuris jaučiamas iki pietų, ir net mažina saldumynų bei miltinių patiekalų poreikį per visą dieną. Manoma, kad pavalgius iš ryto sudėtinių angliavandenių, ilgainiui sumažėja net kavos poreikis.
Antra priežastis yra tokia, kad visos sveikatos organizacijos jau atvirai tvirtina – mes šiais laikais valgome per daug gyvūninės kilmės produktų: mėsos ir pieno produktų. Gyvūninės kilmės baltymų geriau valgyti tik vieną kartą per dieną. Todėl jeigu ryte valgysime baltyminio maisto, dieną tikrai rinksimės pietums mėsą, o jei dar tą patį pakartosime vakare – kelis kartus viršysime rekomendacines gyvūninių baltymų normas.
TAIP PAT SKAITYKITE: 5 pusryčių variantai norintiems sulieknėti
Trečia, kuo daugiau gyvūninių baltymų suvalgome, tuo mažiau suvartojame augalinių produktų. Pastarųjų reikia dėl įvairių priežasčių: nuo sudėtinių angliavandenių, suteikiančių mums energijos, iki maistinių skaidulų, gerinančių virškinimą, mažinančių cholesterolį, iki antioksidantų, saugančių mus nuo įvairių ligų ir senėjimo.
Ketvirta priežastis, kodėl rekomenduojama valgyti košę iš ryto, yra ta, kad priešpiečiams siūlome valgyti vaisių, kurie turi būti valgomi apytuščiu skrandžiu. Baltymai skrandyje užsilaiko 4–5 val., o angliavandeniai 2–3 val., todėl po baltymų suvalgyti vaisiai per ilgai užtruks virškinimo trakte, ir jums gali pūsti pilvą. Po košės porcijos šio nemalonaus pojūčio tikrai išvengsite ir gausite daugiau naudos iš suvartoto maisto.
Penkta priežastis – pirmoje dienos pusėje iki 15 val. mūsų medžiagų apykaita yra pati greičiausia, todėl mums reikia daugiau energijos, o ją lengviau galime gauti iš angliavandenių – grūdinių produktų. Tas ypač aktualu, kai sportuojame po pietų.
TAIP PAT SKAITYKITE: Kodėl ir kiek baltymų mums reikia suvartoti? Komentuoja specialistai
Šešta, mums vakare reikia baltymų, o kiaušinis ypač lengvai pasisavinamas produktas. Be to, jis labai greitai paruošiamas. Galite rinktis nuo omleto su lengvai apdorotomis daržovėmis, iki kietai virto kiaušinio su salotomis. Taip pavalgę vakarienę jausitės sotūs, bet apsunkimo išvengsite ir puikiai miegosite.
Šaltinis – sulieknek.lt