Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

10 gerai apmokamų ateities profesijų: kur žvalgytis?

Pasaulyje, kuriame tiek įprastus darbus, tiek baltąsias apykakles gali lengvai automatizuoti robotai ir algoritmai, turime nuolat mokytis ir ieškoti naujų būdų, kaip kurti vertę kitiems.
Robotika
Robotika / 123RF.com nuotr.

Nors skaitmeninė ekonomika klesti, daugelio tradicinių, gerai apmokamų specialistų, pavyzdžiui, teisininkų, buhalterių, mokslininkų ir viduriniosios grandies vadovų, paklausa mažėja dėl to, kas vadinama robotų revoliucija, rašo diygenius.com.

Tai jokiu būdu nereiškia, kad šios darbo vietos išnyks, tačiau konkurencija, kalbant apie tradicines profesijas, sparčiai didėja, o tai reiškia, kad daugelis žmonių, pradedančių dirbti šiose srityse, dirba daugiau už mažiau pinigų.

Laimė, yra naujų pramonės šakų, kuriose hierarchija nėra nusistovėjusi, nes įgūdžiai, reikalingi darbui atlikti, atsirado tik prieš kelerius metus. Būtent šios naujos pramonės šakos bus kito ekonominio pakilimo varomoji jėga. Jei norite užimti poziciją, leidžiančią gauti daug didesnes pajamas, turėtumėte pradėti mokytis gerai apmokamų skaitmeninių įgūdžių naujose pramonės šakose, kurios vadinamos inovacijų ekonomika.

Naujoje, inovacijomis grindžiamoje skaitmeninėje ekonomikoje reikia kūrybingų darbuotojų, kurie būtų labai smalsūs, naujas technologijas perprastų greičiau už kitus ir visą gyvenimą nuolat tobulintų savo techninius, kūrybinius ir socialinius gebėjimus. Kad mokytis būtų lengviau, atsirado naujos kartos inovatyvių internetinių švietimo platformų, kurios padeda besimokantiems visą gyvenimą įsitvirtinti ateities pramonės šakose.

Remdamiesi dabartinėmis technologijų tendencijomis, pateikiame 10 gerai apmokamų skaitmeninių profesijų, kurių paklausa ateinantį dešimtmetį viršys reikiamų įgūdžių ir išsilavinimo turinčių žmonių pasiūlą.

1. 3D spausdinimas

Naudojant atvirojo kodo dizainą ir 3D spausdinimą, dabar gamybą galima perkelti į stalinį kompiuterį. 3D spausdinimą išmanančių amatininkų paklausa didžiulė, nes dėl gamybos perkėlimo į kitas šalis gamyba grįžta į turtingas šalis.

2. Daiktų internetas

Daiktų internetas – tai kasdieniuose daiktuose įmontuotų kompiuterinių įrenginių sujungimas internetu, leidžiantis jiems siųsti ir gauti duomenis. Tai apima viską, pradedant išmaniaisiais telefonais, kavos virimo aparatais, skalbyklėmis, ausinėmis, lempomis, dėvimais prietaisais ir t. t.

3. Vartotojo patirties dizainas

Vartotojo patirties dizainas (dažnai vadinamas UX arba sąveikos dizainu) – tai procesas, kurio metu didinamas vartotojo pasitenkinimas produktu, gerinant jo naudojimo patogumą, prieinamumą ir malonumą sąveikaujant su produktu.

4. Skaitmeninė rinkodara

Mažėjant dėmesio trukmei ir informacijos pertekliui, dėl kurio reklama tampa vis sudėtingesnė, skaitmeninė rinkodara reikalauja pasakotojų ir turinio kūrėjų, kurie taip pat turi techninių įgūdžių, pavyzdžiui, analitinių gebėjimų ir strateginio verslo mąstymo.

5. Programėlių kūrimas

Daugelis žmonių išmaniuoju telefonu naudojasi gana dažnai, todėl atsiranda didžiulis kvalifikuotų programėlių kūrėjų poreikis. Arba, jei turite programėlės idėją, išmokite ją sukurti patys, nes tikriausiai negalėsite sau leisti, kad geras programuotojas tai padarytų už jus.

6. Robotika

Nors robotai pakeičia fizinio darbo ir paslaugų pramonės darbo vietas, naujos įsidarbinimo galimybės atsiveria žmonėms, kurie projektuoja, konstruoja ir aptarnauja robotus. Nors robotų technikams ar robotų inžinieriams reikalingi įgūdžiai, kuriuos nelengva įvaldyti, galite pradėti kloti mokymosi pamatus, kad sužinotumėte, ar turite gebėjimų sėkmingai dirbti šioje augančioje pramonėje.

7. Kibernetinis saugumas

Ateities karai vyks kibernetinėje erdvėje. Kibernetinis saugumas yra viena sparčiausiai augančių pramonės šakų pasaulyje, o kibernetinis saugumas apima tinklų, kompiuterių, programų ir duomenų apsaugą nuo atakų, žalos ar neteisėtos prieigos.

8. Duomenų mokslas

Naujosios gerai apmokamos programinės įrangos inžinerijos pramonės roko žvaigždės yra duomenų mokslininkai. Kaupiant tiek daug duomenų, pažangiausioms įmonėms reikia duomenų mokslininkų, turinčių analitinių ir socialinių įgūdžių, kad jie galėtų įprasminti duomenis ir optimizuoti verslo procesus.

9. Dirbtinis intelektas

Robotai užėmė gamyklų darbininkų darbo vietas. Dirbtinis intelektas užims biurų darbuotojų darbo vietas. Naujos darbo vietos bus susijusios su supratimu, kaip dirbtinį intelektą galima pritaikyti verslo procesams ir socialinėms problemoms spręsti, ir su naujų dirbtinio intelekto sistemų, dirbančių efektyviau nei žmonės, valdymu.

10. Gilusis mokymasis

Kas slypi už automobilių be vairuotojo? Dirbtinis intelektas, tiksliau, specializuoto dirbtinio intelekto rūšis, vadinama giliuoju mokymusi (angl. Deep Learning). Jis priklauso platesnei mašininio mokymosi metodų šeimai, pagrįstai neuroninių tinklų modeliavimu ir duomenų reprezentacijų mokymusi, o ne konkrečių užduočių algoritmais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas