Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atskleidė, kiek Lietuvoje mažiausiai gali kainuoti laidotuvės ir kiek nepagailima prabangioms

Laidotuvių paslaugos Lietuvoje, kaip ir daugelyje Vakarų šalių, tampa vis labiau individualizuotos ir pritaikytos įvairiems socialiniams sluoksniams. Vieni renkasi orų ir kuklų atsisveikinimą, kiti nepagaili tūkstančių eurų išskirtinei ceremonijai. Žinovai papasakojo, kaip šiuolaikinėje visuomenėje suderinamas pagarbus atsisveikinimas su artimuoju ir skirtingos finansinės galimybės.
Tylos namai
Tylos namai / Tylos namų nuotr.
Temos: 2 Laidotuvės Mirtis

Prabangios laidotuvės: kai ribos neegzistuoja

Laidojimo namų „Tylos namai“ vadovas pastebi, kad Lietuvoje vis dažniau pasitaiko tokių žmonių, kurie artimųjų laidotuvėms išleidžia išties nemenkas sumas, siekdami sukurti išskirtinę ir individualizuotą ceremoniją.

„Prabangios laidotuvės Lietuvoje gali kainuoti 10 tūkstančių eurų ir daugiau. Viskas priklauso nuo unikalių poreikių, fantazijos ir tikslų. Pavyzdžiui, mūsų patirtis rodo, kad pasirenkami prabangūs karstai, užsakomos išskirtinės gėlių kompozicijos, kviečiami orkestrai ir net samdoma apsauga arba užsakoma policijos palyda į kapines“, – atskleidžia jis ir priduria, kad vien karstas tokiu atveju gali kainuoti apie 2 tūkst. eurų.

Laidojimo versle ne vienus metus dirbantis V. Sidabras teigia, kad tokios laidotuvės Lietuvoje nėra itin dažnos, o kai vyksta – tampa simboliniu šeimos turto ir statuso atspindžiu.

Vis dėlto „Tylos namų“ vadovas pabrėžia, kad laidojimo sektorius Lietuvoje tapo išties išsivystęs ir lankstus, todėl atliepia įvairiausius poreikius – nuo tų, kurie ieško ekonominių ar minimalistinių sprendimų, iki tų, kurie siekia išskirtinės ir prabangios ceremonijos.

„Skirtingai nei, pavyzdžiui, JAV, mūsų šalyje yra visos galimybės oriai ir pagarbiai atsisveikinti su artimuoju, nepaisant finansinės padėties ir piniginės storio. O Amerikoje vidutinė laidotuvių kaina siekia 7–12 tūkst. JAV dolerių. Dėl to ten šioje srityje aktyviai veikia draudikai, kurie neretai tampa vieninteliu būdu suorganizuoti padorias laidotuves“, – tvirtina pašnekovas.

Jis taip pat pripažįsta, kad ir dalyje Europos valstybių laidotuvių kainos atrodo gerokai išsipūtusios. „Vokietijoje kolegos net juokauja, kad jų šalyje negalima sau leisti mirti, nes ten vidutinė laidotuvių kaina yra apie 8 tūkst. eurų“, – nurodė V.Sidabras, „Tylos namų“ vadovas.

Anot jo, įvertinus visa tai būtų galima sakyti, kad mūsų šalyje kainos yra išties prieinamos visiems. „O jei rinkoje atsirastų dar kiek daugiau skaidrumo, kainos žmonėms taptų dar prieinamesnės“, – pabrėžė pašnekovas.

Tylos namų nuotr./Tylos namai
Tylos namų nuotr./Tylos namai

Orus, bet nebrangus atsisveikinimas

V.Sidabro teigimu, jo vadovaujamų laidojimo namų paslaugos yra prieinamos visiems, nepriklausomai nuo socialinio statuso ar pajamų lygio.

„Suprantame, kad laidotuvės yra ne šiaip paslauga, ne vien tik verslas – tai paskutinis žmonių atsisveikinimas su mylimu žmogumi. Tad mūsų tikslas – užtikrinti, kad kiekvienas galėtų atsisveikinti oriai, net jei finansinės galimybes ribotos“, – sako V.Sidabras.

Jo teigimu, mažas pajamas gaunantiems ar sunkiau besiverčiantiems žmonėms svarbu žinoti vieną paprastą dalyką, kuris gali padėti sutaupyti.

„Reikia atkreipti dėmesį, ar paslaugas gaunate iš vienų rankų, ar reiks trečiųjų šalių. Pavyzdžiui, mes turime savo krematoriumą, todėl klientai gali išvengti papildomų išlaidų ir nepatogumų, kuriuos sukeltų trečiųjų šalių įtraukimas. Tai mums leidžia pasiūlyti specialius paslaugų paketus, į kuriuos įtraukta viskas, ko tik gali reikėti: kremavimas, karstas, transportavimas, atsisveikinimo salė ir valstybės pašalpos skyrimo formalumų sutvarkymas“, – nurodė V.Sidabras.

Po valstybės paramos laidotuvių kaina, „Tylos namų“ vadovo skaičiavimu, gali siekti vos apie 190 eurų. „Tai sprendimas tiems, kurie nori su artimaisiais atsisveikinti pagarbiai ir oriai, bet susiduria su finansiniais iššūkiais“, – apibendrina V.Sidabras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas