Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dar daugiau vaikų augs šeimose: Lietuvoje – pirmieji nuolatiniai globotojai

Įteisinus nuolatinio globotojo institutą šalyje, pirmieji į savo šeimas vaikus priėmė nuolatiniai globotojai iš Šilalės ir Gargždų. Nuo liepos Lietuvoje veikiančio instituto įteisinimas – svarbus žingsnis, siekiant, kad kuo daugiau vaikų, likusių be tėvų globos, ypač tų kurie susiduria su įvairiais iššūkiais, augtų šeimose.
Šeima
Šeima / Shutterstock nuotr.

Anot socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Vilmos Augienės, nuolatinio globotojo institutas, greta kitų laikinų globos formų, leis užtikrinti geresnes sąlygas be tėvų globos likusiems vaikams, kurie augdami nuolatinio globotojo šeimoje išvengs globėjų kaitos ar patekimo į vaikų globos namus.

„Pirmieji nuolatiniai globotojai, tikiu, taps įkvepiančiu pavyzdžiu ir kitiems, kurie turi galimybes ir sąlygas padėti be tėvų globos likusiems vaikams augti šeimos aplinkoje. Neabejoju, kad šios dvi savivaldybes – Šilalės ir Klaipėdos rajonų – davė tam tikrą startą ir kartu padrąsins ir visas kitas savivaldybes aktyviau ieškoti bendradarbiavimo su žmonėmis galinčiais tapti nuolatiniais globotojais galimybių. Mes – suaugusieji – privalome nepamiršti, kad kiekvieno vaiko prigimtinė teisė – augti šeimoje, tad kviečiu ir kitas savivaldybes aktyviai skatinti globą šeimoje“, – pranešime žiniasklaidai sako V. Augienė.

Nuolatinis globotojas, sudaręs sutartį su Šilalės rajono savivaldybės globos centru, į savo šeimą priėmė du vaikus, prieš tai augusius šeiminiuose namuose, kurie iki liepos 1 d. vadinti bendruomeniniais vaikų globos namais. Su Gargždų globos centru sutartį sudaręs nuolatinis globotojas į savo šeimą priėmė vieną vaiką, prieš tai taip pat augusį šeiminiuose namuose.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad Lietuvoje iš viso yra keturios globos formos: globa (rūpyba) šeimoje, globa (rūpyba) šeimynoje, globa (rūpyba) globos centre, globa (rūpyba) šeiminiuose namuose.

Svarbu tai, kad globa (rūpyba) globos centre iki liepos 1 d. buvo vykdoma tik pas budinčius globotojus, kurie rūpinosi vaiku ribotą laiką, tuo metu, nuolatiniai globotojai galės prižiūri vaiką iki pilnametystės ir ilgiau.

Nuolatiniu globotoju gali tapti tam tikras sąlygas atitinkantis žmogus. Nuolatinis globotojas veiklą vykdo pagal individualios veiklos pažymėjimą, sudarydamas tarpusavio bendradarbiavimo ir paslaugų teikimo sutartį su globos centru. Nuolatinis globotojas gali rūpintis vaiku, jei su juo nėra susijęs giminystės ryšiais.

Nuolatiniai globotojai gali globoti be tėvų globos likusius vaikus, kurie turi nesėkmingos globos patirties, serga sunkiomis ligomis, turi negalią ar funkcionavimo sunkumų, yra vyresni nei 10 metų ar kartu su vaiku yra 2 ir daugiau jo brolių ar seserų.

Už kiekvieno vaiko globą nuolatiniam globotojui mokamas atlygis.

Platesnę informaciją apie vaikų globą galite rasti puslapyje https://globoscentrai.lt/viskas

SADM duomenimis, Lietuvoje gyvena daugiau 53­0 tūkst. vaikų. Beveik 7 tūkst. iš jų – globojami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas