Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dilema tėvams: namų darbų ruoša kartu su vaiku – šaunu ar tabu?

Prasidėjus mokslo metams, tėvams gali kilti klausimas, kiek jiems būtina įsitraukti į vaiko mokslus: ar padėti ruošti namų darbus, tikrinti, kontroliuoti, priminti ir pan. Ši dilema dažnai šeimai tampa aktuali vaikui tik pradėjus lankyti mokyklą, bet ne mažiau svarbi – vėlesniuose etapuose iki pat baigiamųjų klasių, rašoma Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pranešime žiniasklaidai.
Mama padeda dukrai ruošti namų darbus
Mama padeda dukrai ruošti namų darbus / 123RF.com nuotr.

Tyrimai rodo, kad moksleiviai namų darbams vidutiniškai skiria nuo trijų iki septynių valandų per savaitę, o net pusė tėvų tikrina namuose vaikų atliekamas užduotis, tad, greičiausiai, ir padeda jas įveikti.

Vaiko teisių gynėja Elžbieta Vysocka pataria, į ką svarbu atkreipti dėmesį tam, kad tėvų įsitraukimas į sūnaus ar dukros mokymosi procesą būtų vertingas vaikui. Ji sako, kad kiekvienas vaikas iš prigimties yra smalsus ir žingeidus, o artimiausiai aplinkai tereikia skatinti šias prigimtines vaiko savybes.

Namų darbai – kasdienė mokyklą lankančio vaiko atsakomybė

Kuo vyresnis vaikas, tuo daugiau laiko užtrunka jo mokymasis namuose. Tam tenkantis laikas priklauso ir nuo individualių vaiko gebėjimų, charakterio, kitų aplinkybių.

„Visgi namų darbai yra skirti mokykloje vaiko gautoms žinioms įtvirtinti. Todėl nepriklausomai nuo to, kiek laiko vaikas praleidžia prie šių užduočių, tėvų rūpestis turėtų būti pagalba vaikui patarimu, bet ne užduoties atlikimas už jį“, – sako E. Vysocka.

Pasak vaiko teisių gynėjos, tėvams pravartu įsidėmėti keletą rekomendacijų: vaiką mokytis motyvuoja žinojimas ir tikėjimas prasme to, ką daro; šiuo klausimu tikrai pasitarnaus nuo mažens ugdomas pareigingumas bei atsakomybės jausmas; būtinos aiškios ribos šeimoje ir sutarimas dėl pasekmių jų nesilaikant.

„Apie konkretaus dalyko papildomo darbo namuose reikalingumą vaikui išaiškina mokytojas, tėvams reikėtų palaikyti mokytojo pusę vaikui suabejojus. Taip pat atminkime, kad vaikas girdi, ką suaugusieji kalba, kaip vertina mokytoją ar ugdymo procesą, todėl jokiu būdu nederėtų sumenkinti vaiko atsakomybių“, – moksleivių tėvų dėmesį atkreipia pašnekovė.

Ryšys su pedagogais padės sužinoti pagalbos vaikui poreikį

Vaikas didžiąją dienos dalį praleidžia mokykloje, tad mokytojas geriausiai mato, kur jam reikia emocinio pastiprinimo, o kokia pagalba namuose sustiprintų jo galimybes išnaudoti turimus gebėjimus pilnai.

„Su mokytoju galima aptarti ir laikytis tų pačių vaiką motyvuojančių priemonių. Vaikas jausis kur kas ramesnis ir labiau savimi pasitikės, kai ir mokykloje, ir namuose jam keliami reikalavimai sutaps ir požiūris į pareigą mokytis, atlikti namų darbus bus vertinamas vienodai mokytojų ir tėvų“, – įsitikinusi E. Vysocka.

Žinoma, būna situacijų, ypač pirmaisiais mokslo metais, kada tėvų įsitraukimas ir palaikymas yra labai reikšmingas. Bet apie tikrai būtiną pagalbą įtvirtinant mokykloje gautas žinias, tėvai geriau supras, jeigu bendradarbiaus su vaiko klasės vadovu, kitais mokytojais ir klasės vaikų tėvais – bus viename informacijos lauke.

Artimas ryšys su mokyklos bendruomene padės ir auginant paauglį. Vaiko teisių gynėja dalijasi, jog savo praktikoje susiduria su atvejais, kai nesutarimų šeimoje tarp tėvų ir paauglių priežastimi tapo vaikų aplaidumas moksle, išsisukinėjimas nuo namų darbų.

Pažinimo procesas turėtų motyvuoti ir džiuginti vaiką

E. Vysocka ragina įnešti daugiau žaismės į santykius su vaikais, taip pat ir kalbant apie tokį atsakingą momentą, kaip mokymasis namuose. Toks aplinkinių požiūris, be kita ko, motyvuoja vaikus praleisti papildomą valandą prie privalomos literatūros ar užduoties, užuot skubėjus susitikti su draugais, o santykiuose su tėvais padeda išvengti nepatogių jausmų ir įtampų, noro priešintis.

Kalbant apie motyvaciją sėsti prie namų darbų ruošos, vaikui reikšminga net tam tinkama aplinka, joje vaikui turi būti gera, jauku, lengva susikaupti. Tad vaiko teisių gynėja pataria tėvams kartu su vaiku rasti laiko pagal turimas galimybes suplanuoti moksleivio kambarį, kartu įsirengti vaikui patogią vietą mokytis.

Mokymasis ugdymo įstaigoje ir žinių įtvirtinimas namuose ar papildomas ugdymas vaikui turi teikti pasitenkinimo jausmą, padėti tobulėti ir save realizuoti.

Kilus klausimams, kviečiame žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 0 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant Skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas