Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dviejų masažuotojų iš Prienų meilės istorija: pasipiršo ant protėvių piliakalnio

Susipažinę masažų kursuose Druskininkuose, iš Alytaus krašto kilęs Rimvydas ir tauragiškė Armanda savo giminių istorijoje atrado netikėtų sąsajų. Pasipiršo jis mylimajai ant protėvių vardo piliakalnio, o vestuves pora iškėlė Birštone. Čia tebegyvena iki šiol. Tiesa, bendrą masažų saloną jie nusprendė kurti už poros kilometrų esančioje Paprienėje – nuomos kainos kurorte per daug kandžiojasi.
Masažuotojai Rimvydas ir Armanda Ginkai
Masažuotojai Rimvydas ir Armanda Ginkai / Karolinos Stažytės nuotr.

Socialinės edukologijos ir socialinio darbo studijas Rimvydas Ginkus baigė Vilniuje. Sostinėje kurį laiką dirbo Antavilių pensionate, kur nuolat girdėdavo frazę, jog masažuotojų itin trūksta.

„Kineziterapeutai masažo mokosi tik vieną semestrą, jie mankštas tik veda. Tad masažuotojų trūkumas jaučiamas vis labiau“, – patikino Rimvydas.

Taip jis išsiruošė į masažų kursus Druskininkuose, kur 2017 metais netikėtai sutiko, kaip pats sako, „nuostabią žemaitę, Aura-Somos spalvų ir japoniškojo reiki terapeutę“. Rimvydas tikina, kad Armanda – viena jauniausių šios srities specialisčių Lietuvoje.

Ginkų šeimos asmeninio albumo nuotr./Masažuotojai Rimvydas ir Armanda Ginkai
Ginkų šeimos asmeninio albumo nuotr./Masažuotojai Rimvydas ir Armanda Ginkai

Karantiną pora praleido kartu Trakuose, tuomet nutarė apsigyventi Birštone. Čia 2019 metais jie atšoko vestuves, o vėliau Paprienėje nusprendė sukurti ir bendrą šeimos verslą – atidarė grožio, sveikatingumo ir edukacijų saloną „Sakuros žiedas“.

„Esame labai patenkinti. Galime vienas kitą pakeisti. Su kolega jau reiktų dalintis, o šeimoje dviem masažuotojams daug paprasčiau. Vienas kitą papildome, kartais sujungiame paslaugas: padarau masažą, o Armanda atlieka energetinę reiki ar Auro-Somos, mokslo apie spalvas, terapiją“, – privalumus dirbant kartu įžvelgė Rimvydas.

Prienuose buto neišsinuomosi

Paklausus, kodėl 2021 metų liepą nusprendė studiją atidaryti Paprienėje, kur įsikūręs medicinos miestelis – ligoninė, poliklinika, Rimvydas patikino, kad čia masažuotojams – didesnės perspektyvos, juk Druskininkuose, Birštone sanatorijų netrūksta. Tiesa, ir pačiuose Prienuose yra keletas masažuotojų, pas vieną jų, gydytoją, klientų eilė nutįsusi net metams į priekį.

Dar viena įsikūrimo šalia Prienų priežastis – įkandamos patalpų nuomos kainos. Birštone, pasak Rimvydo, paklosi tiek, kiek Vilniuje.

Kodėl tuomet pora ir neapsigyveno Prienuose?

„Birštone buto nuoma siekia 300–900 eurų, o Prienuose butų išsinuomoti iš viso nėra. Kabo tik 4 skelbimai, kuriais ieško buto, bet nesiūlo. Greimų tiltas tarsi atskiria du ekonomiškai skirtingus regionus, – nusijuokia Rimvydas. – Vis dėlto Prienai taip pat siekia kurortinės vietovės statuso.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prienų parkas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prienų parkas

O kas gi užsuka į masažus? Prienuose gyventojų juk ne itin daug.

„Taip, Prienų gyventojų daug nėra, daugiausia – grįžę emigrantai. Užsuka tie, kurie atvyksta į Birštono sanatorijas ir jose negauna paslaugų dėl užimtumo. Skambina ir klausia, ar gali atvykti. Nemažai ir garbaus amžiaus ponių, kurios perka po 10 masažų. Kartais vaikai nuperka dovaną mamoms“, – išvardijo Rimvydas.

Pasipiršo ant protėvių piliakalnio

Susipažinę Rimvydas su Armanda iškapstė daug įdomių sąsajų iš savo giminių istorijos.

„Prienus pasirinkome dar ir dėl to, kad esu kilęs iš Paverknių kaimo, nuo Ginkaus kalno (Paverknių piliakalnio). Iš čia kilę visi Ginkai, tad ir aš. O štai Armandos dėdė yra Jurgis Fledžinskas, garsusis muzikas.

Fledžinskai dirbo Zubovų dvare, kuris įkurtas Ginkūnų kaime Šiaulių rajone. O Ginkūnų kaimą įkūrė būtent mano giminės vyrai Ginkai. Toks likimo vingis. Ginkai įkuria Ginkūnus. Ten gyvena Zubovai, pas kuriuos dirba Fledžinskai. Viena grafų Zubovų dukrų net išteka už Fledžinsko. Kartais praeitis išskiria, kad ateityje sujungtų, juk ateities nebūna be praeities...“ – įdomų sutapimą įvardijo R.Ginkus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paverknių piliakalnis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paverknių piliakalnis

Pasipiršo Armandai jis, beje, ant Paverknių piliakalnio, Ginkaus kalno. Kitaip sakant, pasipiršo protėvių žemėje.

Įdomu ir tai, kad Rimvydo močiutės dėdė buvo Vasario 16-osios akto signataras, politinis kalinys, tremtinys, bažnyčios kankinys Pranas Dovydaitis. Jis – vienas iš pirmosios lietuviškos gimnazijos idėjos autorių, kartu su Mykolu Biržiška sudaręs pamokų sistemą, dalykus, jų skaičių, numatęs pradinių ir gimnazijos pamokų laiką, pertraukas. Sistema egzistuoja ir šiais laikais.

2015 metų sausį Rimvydas atrado pirmosios lietuvių lietuviškos gimnazijos steigimo protokolus, prisidėjo įamžinant akademiko M.Biržiškos, tautos patriarcho dr. Jono Basanavičiaus, Povilo Gaidelionio, daugelio iškilių gimnazijai nusipelniusių asmenybių atminimus.

Mokosi barzdaskučio specialybės

Bėgant laikui Rimvydas pastebėjo, kad nemažai klientų – barzdoti. Dažnai iš jų išgirsdavo klausimą, kur Prienuose galėtų susitvarkyti barzdą. Tekdavo nuvilti – artimiausias įmanomas profesionalus barzdų kirpimas yra tik Kaune ar Vilniuje.

„Aplink barzdaskučių nėra, o jei rinka diktuoja, jei rinka klausia, kodėl to nesiėmus? Tad mokausi dabar būti barzdaskučiu. Tarybinės kirpėjos Prienuose nesupranta, ką reiškia patrumpinti barzdą. Vienas skundėsi, kad taip patrumpino, jog laukia dabar, kol ataugs. Liepą jau planuoju pradėti teikti šią paslaugą“, – atskleidė Rimvydas.

Apie kirpimus jis galvojo jau seniai. Jei nebūtų susipažinęs su Armanda, tikėtina, labiau net ir būtų pasukęs ta, o ne masažuotojo, kryptimi.

„Pensionate vis girdėdavau kalbų, kad į kirpyklą globotinius vežti – per brangu, patiems darbuotojams kirpti – sunku, o apkirpti, nesvarbu, ar žmogus vaikšto, ar ant patalo guli, juk reikia. Kalbėdavo, kad jei koks socialinis darbuotojas mokėtų kirpti, būtų didžiulis pliusas, priedą mokėtų.

Mašinėlę, pamenu, nusipirkau dar studijuodamas bakalaurą. Pamačiau akciją, pagalvojau, gal kada prireiks, bet ji gulėjo ir dūlėjo. Kai dabar pamačiau, kokios tikros yra mašinėlės, kokios jų kainos... Pačią paprasčiausią ir pigiausią tuomet įsigijau“, – prisiminė Rimvydas.

Pats jis kadaise turėjo užsiauginęs barzdą, bet ji visiškai netiko.

„Mečiau“, – nusijuokė Rimvydas.

Karolinos Stažytės nuotr./Masažuotojai Rimvydas ir Armanda Ginkai
Karolinos Stažytės nuotr./Masažuotojai Rimvydas ir Armanda Ginkai

SPA pritaiko tik vyrams

Šiuo metu Armanda laukiasi, liepą žada išeiti į dekretą, rugsėjį pora turėtų sulaukti šeimos pagausėjimo. Kadangi Rimvydas kuriam laikui liks darbuotis vienas, nuspręsta įkurti vyrų SPA.

„Būtent dėl to, kad atsiras barzdaskučio paslauga, be to, prekiaujame žymių sportininkų prekės ženklų vyriškais apatiniais bei kojinėmis. Vyrai juk atsargiai ir į pavadinimą „Sakuros žiedas“ reaguoja. Kokie čia žiedai? Kai „Sakuros žiedas – Vyrų SPA“ parašyta, „masažai vyrams“ – viskas paprasta, klausimų nekyla, einu! O dar „triusikai“ vietoje parduodami – tinka“, – nusijuokė masažuotojas.

Armanda pasiruošusi į darbus grįžti kuo anksčiau, juk masažų tyla kūdikiui miegoti šalia netrukdo.

Turi pora ir dar vieną idea fix – nori įsigyti savas patalpas, kuriose įkurtų japoniško stiliaus mini SPA su masažais, kubilu (japonai dievina kubilus, pirties, anot Rimvydo, nepripažįsta).

Negaili jie abu ir gražių žodžių savo masažo mokytojai kaunietei Daliai Brazulytei, psichologei, Aura-Somos dėstytojai, aromakologei, reiki meistrei, egiptologei (laisvai kalba egiptietiškai, turi Egipte vilą).

„Nerealus žmogus, kuris tikina, kad su reiki terapija, meditacija galima nusiraminti ir be vaistų. Stipriausia Lietuvoje reiki specialistė“, – Dalią apibūdino Rimvydas.

Prilygino laidininkui

Armandos paprašiau apibūdinti, kas gi yra ta reiki terapija.

„Reiki – energetinis masažas, kai nereikia žmogui nusirengti. Jį galima daryti tiek klientui gulint, tiek sėdint. Masažo trukmė priklauso nuo žmogaus turimų energetinių blokų bei to, kaip energija pas jį teka. Masažuotoja būna kaip laidininkas. Grįžusi namo pati save energetiškai „susitvarkau“, kad netapčiau emocinių šiukšlių konteineriu. Labai greitai gali prisirinkti emocijų ir viską į aplinką išlieti. Geriau iškart susitvarkyti“, – apibūdino Armanda.

Jei rinka diktuoja, jei rinka klausia, kodėl to nesiėmus?

Pasak Rimvydo, reiki masažus gali daryti ne bet kuris masažuotojas. Pirmiausiai, vien mokslai trunka metus, o jei visas pakopas nori išeiti – ir 4-erius.

„Viena moteris išmoko daryti reiki, tai vos namų nesudegino“, – šyptelėjo Rimvydas, praeityje dalyvavęs ir masažo atlikime, kai buvo fiksuojamas „masiškiausio masažo Lietuvoje“ rekordas.

Armanda paaiškino: po mokymų keletą savaičių turi pabūti pats su savimi, perspėjama vengti tuo metu net buitinių elektrinių prietaisų naudojimo, nes jie gali perdegti.

„Čia kaip vaikystės žaidimas, kai viename gale vaikas, kitame – kitas, ir jie pasiėmę skarbonkę kalbasi, tai reiki masažuotojas yra kaip tas laidininkas. Jei klientas turi labai daug energetinių blokų, problemų, masažuotojas gali ir nekaip pasijausti, jį gali pradėti pykinti, skaudėti galvą, pradedi prie stalo nevalingai linguoti“, – patikino Armanda.

Kai kurie nevalingai juokiasi

Rimvydas įsitikinęs, kad reiki terapija, meditacija turi būti pripažintas gydymo metodas. Štai Armanda darė reiki masažus jo onkologine liga sirgusiai šviesios atminties mamai.

„Mane po žarnyno operacijos taip pat kamavo skausmai, atliko reiki terapiją – nebeskaudėjo. Gydytojai niekaip nerado priežasties, o, pasirodo, buvo kaltas nervas, kurį reikėjo nuraminti. Po mamos netekties buvo sunku. Jei ne Armandos reiki terapija, nežinau, kaip būtų buvę. Medituoji, nusiramini, prisimeni, kad žmogus yra, nesvarbu, kad nebėra kūno. Žmogus yra tavyje.

Karolinos Stažytės nuotr./Masažuotojai Rimvydas ir Armanda Ginkai
Karolinos Stažytės nuotr./Masažuotojai Rimvydas ir Armanda Ginkai

Juk gydytojams siūlomos kelionės už nuskausminamųjų vaistų kuo dažnesnį pacientams išrašymą. O kad kartais masažo terapijos gali padėti, nesusimąstoma, neįsileidžia dar tradicinė medicina. reiki terapiją onkologijoje jau nori pripažinti. Reiki terapija, meditacija, malda gali žmogui padėti bent jau oriai išeiti, jei niekas nebepadeda“, – įsitikinęs Rimvydas.

Negana to, reiki terapija, pasak jo, gali ir išblaivinti, padėti atsisakyti alkoholio priklausomybės, pagelbėti kamuojant pagirioms.

„Vieni per terapiją juokiasi, kitiems dujos pradeda eiti, knarkia, giliai užmiega. Nevalingai viskas darosi“, – patikino Rimvydas, su žmona darbe besilaikantis holistinio požiūrio, kai rūpi kliento fizinio kūno, proto ir sielos harmonija.

Be reiki terapijos, Ginkų studijoje taip pat atliekama skambančių dubenėlių vibroakustinė terapija, klasikinis, sportinis, atpalaiduojantis, SPA, vakuuminis masažas su taurėmis, limfodrenažinis masažas kojoms su aparatu. Prekiaujama čia ir eteriniais aliejais bei kremais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas