Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtinės Vitaliaus ir Albino meilės simbolis – humanistinės santuokos liudijimas – muziejuje

Balandžio 12-ąją po daugiau nei pusamžį trunkančio bendro gyvenimo 70-metis Vitalius ir 85-erių Albinas sumainė aukso žiedus humanistinėje santuokos ceremonijoje. Šį dviejų vyrų meilę liudijantį istorinį įvykį patvirtino daugiau nei 20 tūkst. liudininkų, o santuokos liudijimas perduotas Lietuvos nacionaliniam muziejui.
Vitalius ir Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinio direktoriaus pavaduotoja Asta Ivanauskienė
Vitalius ir Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinio direktoriaus pavaduotoja Asta Ivanauskienė / Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr.

Lietuvos nacionalinis muziejus LGBT+ bendruomenės gyvenimą atspindinčius eksponatus kaupti pradėjo dar prieš porą metų, todėl Vitaliaus ir Albino santuokos liudijimas su 21 tūks. žmonių parašais esmingai papildys jau sukauptą medžiagą.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Vitalius Lietuvos nacionaliniame muziejuje
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Vitalius Lietuvos nacionaliniame muziejuje

„Kad visavertiškai pasakotume istoriją, turime plėtoti dialogą su visomis bendruomenėmis, įsiklausydami į jų patirtis. Nesvarbu, ar tas bendruomenes apibūdintų priklausymas kartai, etninei grupei, tikėjimui, lyčiai ar orientacijai. Jų patirtys leidžia mums suprasti visuomenės istorinį kontekstą, net jei ne su kiekviena patirtimi galime susitapatinti asmeniškai. Tokias istorijas išgirsti kaip tik yra labai svarbu, nes taip plečiame savo akiratį ir geriau pažįstame visuomenę, kurioje gyvename“, – sako Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinė direktorė Rūta Kačkutė.

Santuokos liudijimo perdavimo ceremonijoje vienas iš istorijos herojų Vitalius pasidžiaugė, kad visuomenė po truputį keičaisi ir vis atviriau priimami LGBT+ bendruomenės žmonės. Nors vis dar pasigendantis tam tikrų institucijų atsiprašymo ir pagarbos.

„Šiandien su Albinu gyvename savo gražų ir ramų gyvenimą. Nors mūsų jaunystės metais tas gyvenimas anaiptol toks nebuvo – homoseksualūs žmonės buvo kriminalizuojami, privesrtinai gydomi psichiatrinėse ligoninėse. Norėjau ateinančioms kartoms pasakoti apie tai, kokioje baisioje ir slogioje visuomenėje teko gyventi.

Humanistinės santuokos liudijimas bei toks didelis žmonių palaikymas rodo, kad ateities kartoms brėkšta šviesesnis rytas“, – viltingai kalbėjo Vitalius.

Istorinę humanistinės santuokos ceremoniją surengusios organizacijos „Laimingas žmogus“ vadovė Urtė Žukauskaitė-Zabukė vylėsi, kad jau visai netrukus tokios ceremonijos Lietuvoje tamps ne tik simbolinės, bet ir šalies įstatymais oficialiai įteisintos.

„Humanistines vertybes turintys žmonės Lietuvoje jau dabar neabejoja, kad tokios poros nusipelno ne tik simbolinio santuokos liudijimo, bet ir teisinio pripažinimo. Tačiau, kol neturime teisinio, bendruomeninis liudijimas ir pripažinimas yra ypatingai svarbus", – teigė U.Žukauskaitė-Zabukė.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Diskusijos dalyviai
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Diskusijos dalyviai

Susipažinti su Vitaliaus ir Albino istorija galės visi Lietuvos nacionalinio muziejaus Istorijų namų lankytojai. Šią istoriją pasakojantis stendas muziejuje bus eksponuojamas iki lapkričio pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento