Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką privalu žinoti tėvams, prižiūrintiems įvairaus amžiaus vaikus su negalia?

Vyriausybei ir Valstybės ekstremalios situacijos operacijų centrui nusprendus iki kovo 27 d. stabdyti ne tik švietimo įstaigų bet ir dienos bei užimtumo centrų veiklą, dirbantys ir neįgalius, įvairaus amžiaus vaikus auginantys tėvai sunerimo, kad neturės, kur jų palikti.
Ligoninės priimamasis
Asociatyvi nuotrauka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime pažymima, kad atsižvelgus į skirtingas šeimų situacijas, Valstybės ekstremalios situacijos operacijų centro vadovo sprendime dėl koronaviruso valdymo priemonių buvo papildomai įrašyta, jog savivaldybių administracijoms pavedama „privalomai užtikrinti vaikų ir žmonių su negalia priežiūrą išimtiniais atvejais įstaigose, jeigu to neįmanoma įgyvendinti namuose“.

Tai reiškia, kad nesant jokių galimybių pasirūpinti neįgaliuoju namuose, savivaldybės turės suteikti priežiūrą įstaigoje arba teikti paslaugas į namus.

Kitą savaitę Seime ypatingos skubos tvarka turėtų būti priimtos Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pataisos, kurios reglamentuoja dalinį darbą ir dalinio darbo išmokas iš „Sodros“. Siūloma, kad šalyje paskelbus valstybės lygio ekstremalią situaciją 14 kalendorinių dienų būtų galima nustatyti dalinio darbo laiko režimą, kurio metu darbuotojas nedirbtų, o prarastas darbo užmokestis darbuotojui būtų iš dalies kompensuojamas mokant dalinio darbo išmoką.

Nesant jokių galimybių pasirūpinti neįgaliuoju namuose, savivaldybės turės suteikti priežiūrą įstaigoje arba teikti paslaugas į namus.

Tai sudarytų sąlygas tėvams laikinai prižiūrėti negalią turinčius vaikus, kurie yra vyresni nei pradinių klasių mokiniai ir lanko dienos centrus, kol artimieji dirba.

Pateikiamos visos galimybės:

NUOTOLINIS DARBAS. Tėvai ar globėjai gali prašyti darbdavio galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Jeigu darbdavys neįrodo, kad nuotolinis darbas sukeltų per dideles sąnaudas, jis privalo tenkinti darbuotojo prašymą dirbti nuotoliniu būdu bent penktadalį viso darbo laiko, kai to pareikalauja nėščia, neseniai pagimdžiusi ar krūtimi maitinanti darbuotoja, taip pat – darbuotojai, auginantys vaiką iki 3 metų, vieni auginantys vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų. Darbdaviai yra skatinami sudaryti sąlygas darbuotojams dirbti nuotoliniu būdu kuo daugiau laiko arba net visą laiką.

NEDARBINGUMO PAŽYMĖJIMAS. Kai švietimo įstaigoje paskelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas, darželinukų, priešmokyklinukų ir pradinukų tėvai ar globėjai gali kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų išdavimo. Šiuo laikotarpiu iš „Sodros“ mokama ligos išmoka, kuri siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. Pažymime, kad tokia išeitis galima tik tokiu atveju, jei vaikas yra darželinukas, priešmokyklinukas arba pradinukas, ji netinka prižiūrint vyresnius vaikus su negalia.

ATOSTOGOS. Tėvai arba globėjai gali prašyti darbdavio suteikti atostogas – pavyzdžiui, kasmetines apmokamos arba nemokamas, jei kasmetinės atostogos išnaudotos.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka

PAGALBA. Vaiku gali pasirūpinti kiti tėvų parinkti artimi asmenys ir draugai.

ĮPAREIGOJIMAS SAVIVALDYBĖMS. Vyriausybės pasitarimo protokole ir Valstybės ekstremalios situacijos operacijų centro vadovo sprendime dėl koronaviruso valdymo priemonių buvo papildomai įrašyta, jog savivaldybių administracijoms pavedama „užtikrinti vaikų ir negalią turinčių žmonių priežiūrą išimtiniais atvejais įstaigose, jeigu to neįmanoma įgyvendinti namuose“.

DALINIO DARBO IŠMOKA. Kol kas nepriimta! Siūloma keisti Nedarbo socialinio draudimo įstatymą, kad šalyje paskelbus valstybės lygmens ekstremalią situaciją įmonėje ar įstaigoje būtų galima nustatyti dalinio darbo režimą, o dėl to sumažėjęs darbuotojo darbo užmokestis būtų kompensuojamas išmokant dalinio darbo išmoką iš „Sodros“.

Išmokos dydis apskaičiuojamas atsižvelgus į prieš tai buvusį darbuotojo darbo užmokestį. Paskelbus ekstremalią situaciją dalinio darbo išmokai paskaičiuoti naudojamas nedarbo draudimo išmokos dydis negalėtų būti didesnis kaip 30 proc. nuo užpraėjusio ketvirčio šalies vidutinio darbo užmokesčio.

Dalinio darbo išmoka iš „Sodros“ dėl ekstremalios situacijos galėtų būti mokama ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų – per šias dienas darbuotojas nedirbtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas