Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patikrinimų metu dažniausiai nustato porcijų dydžio neatitikimus, o kai kurie produktai, tokie kaip sausainiai, bandelės, keksai, turi per didelį cukraus kiekį. Be to, kituose produktuose aptikta draudžiamų maisto priedų, tokių kaip kalio sorbatas, sieros dioksidas, mononatrio glutamatas ir kiti, rašoma VMVT pranešime žiniasklaidai.
„VMVT specialistai reguliariai tikrina mokyklų ir darželių valgyklas, vertina tiekiamo maisto kokybę. Nors dauguma mokyklų stengiasi laikytis nustatytų standartų, tačiau dažniausiai aptinkami pažeidimai yra susiję su maitinimo organizavimo ir maisto kokybės pažeidimais, įskaitant netinkamai paruoštus patiekalus bei produktus, turinčius per didelį cukraus kiekį ar draudžiamų maisto priedų.
Pasitaikė ir išskirtinis atvejis, kuomet patikrinimo metu buvo nustatyta, jog vaikui, turinčiam alergiją pienui, žuviai ir riešutams, nebuvo paruoštas atskiras valgiaraštis, nepaisant pateiktos gydytojo pažymos. Tokiais atvejais raginame tėvus glaudžiai bendradarbiauti su mokyklose ir darželiuose dirbančiais visuomenės sveikatos specialistais ir mokyklų administracija, siekiant užtikrinti, kad vaikams būtų tiekiamas saugus ir subalansuotas maistas“, – pabrėžė VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Eimantė Černiauskienė.
Tėvams patariama susipažinti su patvirtintu įsakymu, kuriame pateiktos rekomenduojamos paros maistinių medžiagų ir energijos normos tiek vaikams, tiek ir suaugusiesiems.
VMVT taip pat kviečia domėtis, koks valgiaraštis ir kokiais maisto produktais maitinami vaikai. VMVT puslapyje rasite vaikams rekomenduojamų ir draudžiamų maisto produktų sąrašą.
Vaikų maitinimas ugdymo įstaigose organizuojamas pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintą Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą, o VMVT užtikrina, kad mokyklų ir darželių valgiaraščiai atitiktų sveikatos normas ir nustatytus tvarkos aprašus.