Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kai griūna santuoka: ar lengva vyrui išlipti iš emocinės duobės?

Lietuvoje statistiškai skiriasi kas antra pora. Vos ne kasdien iš žiniasklaidos mus pasiekia žinios apie kokių nors garsenybių skyrybas. Nepaisant to, žmonės, atėję į šį nemalonų gyvenimo perversmą, pasimeta, nes visiškai neturi jokių žinių ir supratimo, kaip reikėtų elgtis, ką daryti, kaip išgyventi ir pan.
Skyrybos
Skyrybos / 123RF.com nuotr.

Teisininkas, advokatas ir mediacijos specialistas Mantas Liugas sako, kad skyrybos emociškai ir psichologiškai dažniausiai priimamos panašiai kaip artimo žmogaus mirtis, rašoma „Nelik vienas“ pranešime žiniasklaidai.

Pranešimo autorių nuotr./Mantas Liugas
Pranešimo autorių nuotr./Mantas Liugas

Svarbiausia nelikti vienam

Tokiose stresinėse situacijose labai sunku priimti adekvačius sprendimus, suprasti savo poreikius bei suvaldyti kylančias emocijas. Emocinės paramos vyrams linijoje „Nelik vienas“ galima nemokamai gauti pirminę emocinę paramą, palaikymą, išklausymą, o reikalui esant, ir antrinę – psichologinę bei teisinę pagalbą ištikus gyvenimo nesklandumams.

Jos vadovas Darius Docius sako, kad būtent vyrams vis dar sunku rasti vidinių resursų kreiptis pagalbos. Visuomenėje iki šiol gajus nusistatymas, kad „vyrai neverkia“, kad jie stiprūs ir viską gali susitvarkyti patys. Vis tik smagu, kad šitokia pozicija ima griūti, nes užsidarymas su savo „stiprumu“ ir emocijų neigimas veda tik į didesnę ar mažesnę savidestrukciją.

Juolab galimybė nemokamai pasikonsultuoti su specialistais ir susidėlioti veiksmų planą tikrai pagreitina išėjimą iš gniuždančios situacijos ir vėl leidžia gyventi toliau. D.Docius pastebi, kad kas penktas emocinės paramos linijos skambutis yra susietas su problemomis santuokoje arba skyrybomis.

Pranešimo autorių nuotr./Darius Docius
Pranešimo autorių nuotr./Darius Docius

Mantas Liugas dalinasi, kad jo darbe svarbu sugebėti pamatyti daugiau nei mato pats klientas. Žmogus, kurio gyvenime vyksta skyrybos, patiria didelį stresą ir todėl negali blaiviai vertinti situacijos. Teisininkui svarbu sugebėti atsiriboti nuo emocinės kliento būsenos bei įvertinti, ką esamoje situacijoje galima padaryti geriausio. Juk šiuo atveju procese dar dalyvauja ir kita pusė, kitas asmuo, su kuriuo ir vyksta skyrybos – o ten taip pat kyla daug įvairių emocijų.

123RF.com nuotr./Skyrybos
123RF.com nuotr./Skyrybos

Kas yra mediacija ir kuo ji gali padėti skyrybų atveju?

Advokato nuomone, teisinis švietimas Lietuvoje nėra pakankamai stiprus, žmonėms dažnai trūksta visai paprastų žinių. Tai suprantama, nes juk nė vienas neplanuojame skirtis, bankrutuoti ir pan. Visi norime sklandaus gražaus gyvenimo, kuris, nepaisydamas mūsų planų ir norų, susiklosto įvairiai.

Vienas iš tokių „mistinių“ teisinių reiškinių yra mediacija, kuri šiuo metu ji privaloma pagal įstatymą. Žmonės vis dar labai klaidingai supranta jos paskirtį, o kai kurie apskritai nėra apie ją girdėję. Dažnai manoma, kad šis procesas skirtas susitaikymui. Iš tikrųjų mediatoriaus tikslas – padėti šalims, kurios turi neišspręstą ginčą, rasti bendrus „susišnekėjimo“ taškus, suprasti poreikius bei bandyti juos suderinti.

Tai yra išorinis konflikto sprendimo moderavimas. Mediatorius neprimetinėja jokio sprendimo, bet padeda šalims atkurti konstruktyvų dialogą, kiek tai įmanoma padaryti. Tai nėra poros sutaikymas dirbtiniu būdu, o pagalba, suteikiant žmonėms galimybę atsitolinti nuo kylančių emocijų ir rasti palankiausius sprendimus turimais klausimais.

Ne visi mediatoriai yra teisininkai, kai kurie jų – psichologai ar psichoterapeutai. Tai dar vienas senesnių pažiūrų žmones atbaidantis dalykas. Šiuo atveju svarbu suprasti, kad psichologo / psichoterapeuto pagalba reikalinga ne todėl, kad žmonės turi psichologinių sutrikimų, bet todėl, kad visa situacija yra ypatingai sunki psichologiškai.

Kodėl porose kyla tokie rimti, iki skyrybų vedantys ginčai?

Advokatas Mantas Liugas sako, kad apibendrinant ginčas visada kyla tada, kai viena pusė nežino kitos pusės poreikių. Kodėl nežino? Nes nemoka paklausti, nemoka išsipasakoti, gal žmonės patys save mažai pažįsta ir nesupranta savų poreikių ir t. t. Priežasčių visada yra ne viena ir ne dvi. Nesusišnekėjimas dažnai kyla dėl skirtingo tų pačių dalykų suvokimo ir priėmimo.

Svarbu suprasti, kad tą patį veiksmą, tą patį poelgį ar net žodį abu sutuoktiniai gali priimti visiškai skirtingai. Jei pavyksta šitą mąstymo nesuderinamumą „sugauti“ ir priimti, mediacijos procesas pavyksta sklandžiai. Tai nereiškia, kad skyrybos neįvyks. Tai reiškia, kad žmonės pagaliau išgirs vienas kitą ir sugebės atlikti palankius sprendimus, konstruktyviai susitarti. Proceso sklandumas labai priklauso nuo abiejų šalių sąmoningumo bei nusiteikimo bendradarbiauti.

123RF.com nuotr./Skyrybos
123RF.com nuotr./Skyrybos

Deja, vienu iš didesnių iššūkių daug kam tampa nenoras atsisakyti savų pozicijų, nes tai atrodo kaip tam tikras pralaimėjimas. Tačiau sugebėjimas įsikibti į savus principus ir jų nepaleisti – tai tik išorinė pergalė, kuri viduje sukuria dar daugiau negatyvių emocijų ir toliau trukdo gyventi laisvai, be streso.

Ar tikrai skyrybos dažniau vyksta dėl vyro kaltės?

70 proc. skyrybų inicijuoja moterys, o tai jau savaime sukuria įspūdį, kad būtent vyrai negali pateisinti lūkesčių. Taip pat statistiškai jie dažniau smurtauja. Mantas Liugas tvirtina, kad vadovautis vien plika statistika negalima. Juk net ir santykių pradžioje būtent moteris nusprendžia, ar ji sutinka bendrauti su konkrečiu vyru, ar ne.

Svarbu suvokti, kad vyrai ir moterys yra skirtingi psichologiškai. Vyras gali būti nepatenkintas santykiais, bet toliau gyventi kartu net ir matydamas, kad nieko gero iš to nebus. Jam gali kilti minčių apie skyrybas, bet jos tai ateina, tai praeina. Kai moteris nusprendžia nutraukti santuoką, jos sprendimas dažniausiai būna labai apgalvotas ir labai aiškus. Ji tiesiog nusprendžia, kad jau viskas.

Ar skirtis brangu?

Nemažai porų nesiryžta skirtis, nes bijo paties proceso bei jo įkainių, todėl toliau gyvena kartu, nors visai mielai gyventų ir atskirai. Advokatas savo, kad kaina labai priklauso nuo situacijos: ar yra nepilnamečių vaikų, įsipareigojimų bankams, ar reikia dalintis turtą, ar žmonės nusiteikę tartis konstruktyviai ir t. t. Kuo sudėtingesni ginčai, tuo didesnės sumos.

Su skyrybų trukme tas pats. Standartiškai galima išsiskirti ir per 1–2 mėnesius, tačiau esant ypatingai sudėtingoms situacijoms, viskas gali užsitęsti ir iki kelerių metų.

Kiekvienas suprantame, kad abiem šalims, taip pat ir vaikams, jeigu jų yra, geriau, kad skyrybos praeitų kuo greičiau, sklandžiau ir palikdamos kuo mažiau psichologinių traumų, neišspręstų klausimų. Kaip tai padaryti? Konsultuotis su specialistais, kuriems pažįstamas šis procesas, kurie kasdien nagrinėja tokias situacijas. Pagalbą gauti bei išsklaidyti neaiškumus galima nemokamai. Kodėl tuo nepasinaudojus?

Ieškai anoniminės psichologinės pagalbos? Klaipėdos apskrities pagalbos vyrams centras teikia nemokamas emocines ir teisines konsultacijas.

Emocinė pagalba telefonu: 8 604 11 119

Visomis dienomis nuo 18 val. iki 22 val.

Emocinė pagalba elektroniniais laiškais pagalba@nelikvienas.lt

Atsakymą gausite per 72 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas