Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip pasirinkti, ką studijuoti? 9 patarimai, kas gali padėti

Nežinote, kaip pasirinkti, ką studijuoti? Padėsime jums atrasti savo aistrą, užsidirbti pragyvenimui ir parodysime, ką daryti, kai šie du dalykai nesutampa, rašo „University of the People“.
Moteris mokosi
Moteris mokosi / 123RF.com nuotr.

Kai kurie žmonės labai anksti žino, kuo nori būti užaugę, tačiau daug daugiau žmonių sunkiai tai supranta. Arba jie žino, ką nori daryti, bet nežino, kaip iš to gerai pragyventi. Pakalbėkime apie aplinkybes, į kurias reikia atsižvelgti renkantis profesiją, pavyzdžiui, apie savo aistrą ir apie tai, ar įmanoma finansiškai išsilaikyti darant tai, kas patinka. Taip pat rekomenduosime, ką daryti, kai šie du dalykai nesutampa.

Taigi, kaip pasirinkti, ką studijuoti?

1. Prisiminkite savo vaikystės svajones

Daugelis mūsų turėjo atsakymą – arba dešimt – į tą klausimą, kurį mėgdavo užduoti suaugusieji: kuo norėtum būti, kai užaugsi? Dabar, kai užaugome, pagaliau atėjo laikas šias svajones paversti realybe. Sudarykite sąrašą, ką norėjote veikti vaikystėje, ir pažiūrėkite, ar kas nors iš to vis dar jus jaudina. Jei taip, gali būti, kad yra profesija, kuri bent kažkiek susijusi su realiu pasauliu.

2. Apsvarstykite savo dabartines aistras

Nuo mūsų vaikystės praėjo daug laiko. Paklauskite savęs: ką mėgstate veikti dabar? Arba, jei viskas būtų įmanoma, kaip norėtumėte praleisti kiekvieną savo gyvenimo dieną? Ką norėtumėte veikti? Gavus atsakymus, metas ieškoti atitinkamos akademinės programos.

3. Apsvarstykite kitus gyvenimo tikslus

Kartais yra ir kitų svarstymų. Jei norite gyventi atokiau nuo miesto, gali būti, kad negalėsite gauti tokių pat pareigų, kokias gautumėte dideliame mieste, ir atvirkščiai. Jei norite nusipirkti namą brangiame rajone, gali tekti užsitikrinti gerai apmokamą profesiją. Jei norite puikios darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros, galite nesinaudoti kai kuriomis profesinėmis galimybėmis, kurios susijusios su ilgomis darbo valandomis, naktimis ir savaitgaliais.

4. Skaičiuokite

Prieš priimdami galutinį sprendimą, ką studijuoti, pasidomėkite, kokie atlyginimai mokami jūsų pasirinktoje pramonės šakoje. Taip pat rekomenduojama išsiaiškinti, kokia yra rinkos paklausa tokioms pareigoms, kurias galėtumėte eiti įgiję svarstomų studijų diplomą.

Ar jūsų profesijos žmonėms lengva rasti darbą? Kokie atlyginimai siūlomi? Būtinai patikrinkite, kas vyksta konkrečioje jūsų vietovėje, atlikdami internetinius tyrimus arba kreipdamiesi į specialistus, kurie jau dirba toje srityje, nes įvairiose vietovėse galimybės gali skirtis.

5. Pasiskaitykite, kaip atrodo jūsų būsimos pareigos

Skirkite šiek tiek laiko darbo svetainėms ir perskaitykite darbo aprašymus. Taip pat ieškokite žmonių, kurie baigė tokias studijas ar net universitetą, kuriame norite studijuoti, pavardžių ir pasidairykite jų profilių „LinkedIn“ tinkle. Perskaitykite juos ir pažiūrėkite, ar jų karjeros keliai nėra panašūs. Taip pat paieškokite „Google“ ir „YouTube“, kaip atrodo jūsų norimas pareigas einančio žmogaus gyvenimo diena.

6. Išnagrinėkite universitetų svetaines

Universitetų svetainėse rasite daug informacijos apie tai, ką ketinate studijuoti, įskaitant kursų aprašus. Perskaitykite juos ir pažiūrėkite, ar kas nors jus sudomins. Kai kurie universitetai siūlo vaizdo įrašus iš tikrų paskaitų. Peržiūrėkite ir juos, kad pajustumėte, kaip atrodo dalyvavimas paskaitose.

7. Pasikonsultuokite su jus pažįstančiais žmonėmis

Šis klausimas yra sudėtingas. Viena vertus, jūsų tėvai turi daug patirties, o draugai yra girdėję, kaip jūs be perstojo kalbate apie savo svajones, ir jie visi jus pažįsta gana gerai, kad galėtų įsivaizduoti, kokia karjera jums tiktų. Todėl tai galėtų būti puikus būdas pradėti paieškas. Kita vertus, jei jūsų draugai ir šeima nemano, kad jūsų svajonių karjera yra geras pasirinkimas, tai nereiškia, kad jie teisūs. Galų gale, tai yra jūsų gyvenimas.

8. Konsultuokitės su specialistais

Jei sunkiai renkatės, ką studijuoti, galbūt vertėtų pasikonsultuoti su karjeros konsultantu arba laikyti karjeros egzaminus, kurie padėtų rasti savo kelią. Daugybė žmonių taip daro. Tik atminkite – puikus specialistas nebūtinai nurodys, ką daryti, bet jis jums padės priimti geresnį sprendimą.

9. Ieškokite vidurio tarp aistros ir rinkos

Deja, ne kiekviena profesija bus labai pelninga ar net padės sudurti galą su galu, tačiau tai nereiškia, kad negalite daryti to, kas jums patinka. Tarkime, esate portretų fotografas, gyvenantis šalyje, kurioje pragyventi iš savo kūrybos neįmanoma. Vis dar galite fotografuoti žmones reklamai ar renginiams (pvz., vestuvėms), pasakodami gražias vaizdines istorijas mainais į geras pajamas, tik kitaip, nei iš pradžių įsivaizdavote.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas