Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip susikalbėti su mokiniais klasėje: mokytojai kviečiami į konferenciją apie vaikų psichikos sveikatą

Savižalos ir savižudybių prevencija, psichotropinių medžiagų vartojimas ir kaip tai mažinti, ryšis tarp mokinio ir mokytojo bei būdai tą ryši kurti – šios temos bus nagrinėjamos nevyriausybinės organizacijos „Jaunimo linija“ organizuojamoje konferencijoje Vilniaus mokytojams „Nebijok kalbėti: Sunkios temos lengvai. Kaip susikalbėti su mokiniais klasėje?“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Mokykla
Mokykla / Shutterstock nuotr.

Konferencija nemokama, ji vyks spalio 3 dieną Vilniaus universteto Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (Saulėtekio al. 5, Vilnius). Ši konferencija – tai dalis „Jaunimo linijos“ nacionalinės akcijos „Žalia šviesa gyvenimui“, kuri rengiama spalio 10-ajai, pasaulinei psichikos sveikatos dienai, paminėti.

„Jaunimo linijoje“ patiriame kiekvieną dieną, koks svarbus pokalbis, net ir pačiomis sudėtingiausiomis ir nepatogiausiomis temomis. Labai norėtųsi, kad tabu temų nebūtų ir klasėse ir kad stiprūs ir nuoširdūs ryšiai tarp mokytojų bei mokinių būtų tas skydas, kuris apsaugo nuo neadekvačių poelgių, savižalos, psichotropinių medžiagų naudojimo, psichikos ligų.

Norisi įgalinti mokytojus nebijoti kalbėti ir pradėti dialogą su auklėtiniais. O dialogą gali pradėti tuomet, kai pats žinai ir supranti aktualias temas. Tuo ir siekiame šia konferencija – kad mokytojai pasisemtų žinių nepatogiose temose ir tai juos padrąsintų pradėti pokalbius klasėse“, – sako „Jaunimo linijos“ mokymų vadovė Alvyda Šinušaitė.

Konferencijos programoje – paskaitos apie temas, kurios šiuo metu ypač aktualios progimnazijose ir gimnazijose besimokantiems jaunuoliams, jų mokytojams bei tėvams ir globėjams.

Apie paauglystės iššūkius ir emocinius kalnelius mokytojams pasakos vaikų ir paauglių psichologė, psichoterapeutė kandidatė, buvusi ilgametė „Jaunimo linijos“ savanorė ir savanorių mokytoja, lektorė, metodinių medžiagų autorė Milda Kielė. Ji kasdien konsultuoja vaikus, paauglius bei tėvus, dirba su mokinių ir jaunimo grupėmis, todėl su mokytojais dalinsis savo patirtimi ir žiniomis iš praktikos.

„Nepilnamečių psichoaktyvių medžiagų vartojimas ir jų keliamos rizikos valdymas“ – tai kita konferencijos tema, kuria pranešimą skaitys Liudas Vincentas Sinkevičius – psichologas, LSMU ir MRU lektorius, nuo 2022 m. psichologijos mokslų krypties doktorantas, kuris domisi priklausomybės ligomis, neuropsichologija, asmenybės psichopatologijos, neigiamos vaikystės patirtimis. Lektorius daug kalba apie vaikų ir jaunimo psichotropinių medžiagų vartojimą bei suaugusiųjų atsakomybę prieš vaikus. Apie tai bus kalbama ir konferencijos metu.

Klinikinė psichologė, leidinio „Mano vaikas patiria savižudybės krizę“ autorė Ingrida Bobinienė skaitys pranešimą tema „Savižudybės krizė ir savižala mokykloje: kaip gali padėti mokytojas?“. I.Bobinienė yra dirbusi su savižudybės krizėje esančiais paaugliais ligoninėje bei privačioje praktikoje, šiuo metu konsultuoja psichiatrijos ir psichoterapijos klinikoje „Gali būti“, veda grupes tėvams, kurių vaikai patiria savižudybės krizę, todėl jos paskaita taip pat remsis praktinėmis įžvalgomis.

Konferenciją užbaigs Vilniaus mokytojų diskusija apie tai, kaip jie bendrauja su mokiniais klasėje ir kokias priemones naudoja ryšiams megzti. „Iš klasės gyvenimo: sėkmės ir pamokos dirbant su paaugliais“ diskusiją moderuos Vilniaus mokyklos „Pažinimo medis“ mokytoja, buvusi „Jaunimo linijos“ savanorė Kristina Petrošienė. Diskusijoje taip pat dalyvaus „Jaunimo linijos“ savanorės ir mokytojos Ramunė Guogytė (technologijų mokytoja Vilniaus šv. Kristoforo progimnazijoje, aštuntokų auklėtoja) bei Darja Lyzenko (7-8 klasių etikos mokytoja bei 6-okų klasės vadovė Vilniaus Antakalnio progimnazijoje, „Soft Skills School“ įkūrėja), istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytojas Vilniaus Valdorfo ir „Pažinimo medžio“ mokyklose Antanas Jonušas bei Vilniaus Krikščionių gimnazijos istorijos mokytojas Kornelijus Šleževičius.

„Jaunimo linijos“ konferencija „Nebijok kalbėti: Sunkios temos lengvai“ mokytojų patogumui rengiama spalio 3 dieną nuo 15.30, kad mokytojai spėtų atvykti po pamokų. Konferencijos organizavimą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė. Registruotis būtina čia: https://bit.ly/Mokytojųkonferencija

„Jaunimo linija“ teikia emocinę paramą visą parą anonimiškai ir konfidencialiai - nemokamu telefonu visą parą 8 800 28888; pokalbiais internetu (angl. chat) kasdien nuo 15 val. iki 24 val.: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas